Οταν η Ρεάλ πλήρωσε για τον τίτλο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Οταν η Ρεάλ πλήρωσε για τον τίτλο

bet365

Το 1972, οι Μαδριλένοι έδωσαν πριμ στην Κόρδοβα, για να νικήσει τη Μπαρτσελόνα. Με αφορμή τη νέα συνάντηση τους 42 χρόνια μετά, ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για τα ισπανικά «βαλιτσάκια».

Στη βασική φώτο η πρωταθλήτρια του 1972, Ρεάλ

Η Μπαρτσελόνα δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1960. Αυτή λοιπόν ήταν η μεγάλη ευκαιρία της να πανηγυρίσει έπειτα από 12 χρόνια. Ηταν 7 Μαΐου, όταν διεξήχθη η προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 1971-'72. Για να ευτυχήσει στο φινάλε η ομάδα της Βαρκελώνης, θα έπρεπε να συμβούν δύο πράγματα. Το ένα ήταν να ηττηθεί η πρωτοπόρος Ρεάλ στο «Βιθέντε Καλδερόν» από την Ατλέτικο και το άλλο να νικήσει η Μπάρτσα στην έδρα της Κόρδοβα. Το πρώτο συνέβη, το δεύτερο όμως όχι και τελικά ο τίτλος κατέληξε στη Βασίλισσα. Ωστόσο, εκείνη το πρωτάθλημα έχει στιγματιστεί από τον διαιτητή του αγώνα των Καταλανών, μα πάνω απ' όλα από το γενναίο πριμ που έδωσε η Ρεάλ στους παίκτες της Κόρδοβα!

Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια αποκάλυψη. Στην Ισπανία είναι γνωστό και τα έχει ομολογήσει με κάθε λεπτομέρεια και... υπερηφάνεια τόσο ο τότε πρόεδρος των Ανδαλουσιανών όσο και ο αρχηγός εκείνης της ομάδας. Απλά, την θυμόμαστε και την καταγράφουμε με αφορμή την τωρινή Σαββατιάτικη επίσκεψη της Κόρδοβα στο «Καμπ Νόου» για την πρώτη -έπειτα από εκείνη και τα 42 χρόνια που μεσολάβησαν- αναμέτρηση με τη Μπαρτσελόνα. Ας δούμε όμως πρώτα πως είχε περιγράψει την ιστορία ο τώρα 88χρονος επίτιμος πρόεδρος της Κόρδοβα, Ράφαελ Καμπανέρο:

Η Κόρδοβα πριν από το ματς με τη Μπάρτσα

«Σκοπός μας ήταν ούτως ή άλλως να νικήσουμε. Θα παίζαμε όπως πάντα για την ιστορία μας. Ωστόσο, ήρθε σε μένα ο τεχνικός διευθυντής μας, ο Αντόνιο Μαρτίνεθ, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπάρξει παίκτης της Ρεάλ και μου είπε ότι τον πλησίασε ένας παράγοντας των Μαδριλένων, ο Δον Αντόνιο Καλδερόν, με την υπόσχεση πως εάν νικούσαμε τη Μπάρτσα, κάθε ποδοσφαιριστής θα λάμβανε από 6.000 σημερινά ευρώ (σ.σ.: ένα καλό ποσό δηλαδή για την εποχή και τους κακοπληρωμένους του ρόστερ, μίας ομάδας που ήδη είχε υποβιβαστεί και μαθηματικά). Μάζεψα τους παίκτες, τους ενημέρωσα και εκείνοι το αποδέχτηκαν. Είχαν λοιπόν έξτρα κίνητρο και τα κατάφεραν!»

Βέβαια για να εισπράξουν τα χρήματα από τη Ρεάλ, θα έπρεπε να γίνει και διαιτητική σφαγή εις βάρος της Μπαρτσελόνα. Ο διαιτητής Πασκουάλ Τεχερίνα δεν έδωσε τρία πέναλτι που έγιναν στην περιοχή της Κόρδοβα. Αντιθέτως, σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση, καταλόγισε εκείνο υπέρ των γηπεδούχων. Ο Φερμίν ευστόχησε απέναντι από τον Μιγκέλ Ρέινα (σ.σ.: ο πατέρας του Πέπε Ρέινα) και οι Μπλαουγκράνα ηττήθηκαν με 1-0. Το τέλος της σεζόν θα έβρισκε τη Ρεάλ πρωταθλήτρια και την αυτοκαταστροφική Μπαρτσελόνα 3η, πίσω και από τη Βαλένθια. Οι παίκτες της Κόρδοβα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ως δανεικοί από τους Μαδριλένους ο σκόρερ, Φερμίν, μαζί με τον Μανουέλ Σαντσίς (σ.σ.: ο πατέρας του μετέπειτα θρύλου της Ρεάλ, Σαντσίς), τον Καουσανίγιες και κάποιον ψηλόλιγνο πιτσιρικά -χωρίς μουστάκι- τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Δημοσίευμα εφημερίδας με δηλώσεις του δανεικού από τη Ρεάλ, Βιθέντε Ντε Μπόσκε, ο οποίος προειδοποιεί τη Μπάρτσα ότι δεν θα περάσει εύκολα από το «Αρκάνχελ»

«Εκτός από τα χρήματα που πήραμε από τη Ρεάλ, μας έδωσε και η δική μας διοίκηση ακόμα 500 σημερινά ευρώ. Ομως πέρα από το οικονομικό ήμασταν χαρούμενοι που παρά τον υποβιβασμό μας, είχαμε νικήσει έναν τόσο μεγάλο αντίπαλο», θυμήθηκε ο capitán εκείνης της Κόρδοβα, Πέπε Εσκαλάντε, ο οποίος, όπως και ο πρόεδρος, Καμπανέρο, δεν θεωρούν ότι έκαναν κάτι κακό. Αλλωστε αυτό στην Ισπανία είναι κάτι που συμβαίνει και θεωρείται αποδεκτό, έχοντας και την σχετική ονομασία: «maletines» (σ.σ.: βαλιτσάκια). Για την ιστορία πάντως και η Μπαρτσελόνα έχει δώσει δύο φορές στις αρχές των 90ς πριμ νίκης στην Τενερίφη, ώστε να κόψει τον τίτλο από τη Ρεάλ και να τον κατακτήσει τελευταία αγωνιστική η Dream Team του Γιόχαν Κρόιφ.

Το 1-0 με το πέναλτι του Φερμίν

Το κατανοούμε, το επιδοκιμάζουμε ή όχι, το πάρε δώσε με τα «βαλιτσάκια» (σ.σ.: δείτε ΕΔΩ σχετικό άρθρο) συνεχίστηκε και θα συνεχίζει να εμφανίζεται στην Ισπανία κάθε Απρίλη ή Μάιο. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάτι κατακριτέο από τη στιγμή που πρόκειται μόνο για τη νίκη. Αντιθέτως, δίνει ένα κίνητρο σε αδιάφορες ομάδες να χτυπούν τα ματς μέχρι τέλους και να μην συμβαίνει ό,τι βλέπουμε στην Ελλάδα, όπου όποιος χρειάζεται βαθμούς για οποιονδήποτε στόχο, απλά τους παίρνει και τούτο το γνωρίζουν άπαντες εξαρχής. Γι αυτό και στις τελευταίες αγωνιστικές στη Σούπερλιγκα εμφανίζονται αποδόσεις που δεν συνάδουν με τις δυνατότητες των εκάστοτε ομάδων. Βλέπεις π.χ. τη Βέροια να εμφανίζεται στοιχηματικά κόντρα στον Πανιώνιο λες και είναι η Μπαρτσελόνα, πληρώνοντας 1,26 στον «1» και ούτω καθ' εξής…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος