Σανσέλ Μπεμπά: Ο ποδοσφαιριστής με τις τέσσερις ηλικίες (pics/vid)

Σανσέλ Μπεμπά: Ο ποδοσφαιριστής με τις τέσσερις ηλικίες (pics/vid)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος ξετυλίγει το κουβάρι της περίεργης ποδοσφαιρικής ιστορίας του Κονγκολέζου αμυντικού της Άντερλεχτ, που κανείς δεν ξέρει ποια είναι η ακριβής ηλικία του.

Το story με τους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές και την άγνωστη ηλικία τους δεν είναι κάτι καινούργιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο αείμνηστος Νιγηριανός Ρασίντ Γεκινί, ο Σάμουελ Ετό (σύμφωνα με τον Μουρίνιο) και πρόσφατα ο Ζοζέφ Μιναλά της Λάτσιο είναι κάποια από τα παραδείγματα παικτών, που έγινε το απόλυτο μπέρδεμα με την ημερομηνία γέννησής τους. Αυτό όμως που συμβαίνει με τον Κονγκολέζο άσο της Άντερλεχτ ίσως δεν έχει προηγούμενο.

Γεννημένος στην Κινσάσα του Κονγκό, ο Μπεμπά και τα υπόλοιπα οκτώ αδέρφια του μεγάλωσαν σε μια άκρως αθλητική οικογένεια. Η μητέρα του, Αντουανέτ, έπαιζε μπάσκετ και μάλιστα ήταν διεθνής με την εθνικής ομάδας της χώρας της. Η Άντερλεχτ τον ανακάλυψε το 2011, όταν αγωνιζόταν στην Ετανσεϊτέ του Κονγκό. Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες αμφιβολίες γύρω από την πραγματική του ηλικία.

Με τις προηγούμενες ομάδες στην πατρίδα του αγωνιζόταν με ημερομηνία γέννησης 8 Αυγούστου 1988. Δηλαδή, το 2011 όταν πήγε στην Άντερλεχτ ήταν θεωρητικά 23 ετών. Αμ δε... σύμφωνα με τους Βέλγους ο Μπεμπά ήταν γεννημένος στις 8 Αυγούστου, όχι όμως το 1988, αλλά το 1994. Ήταν δηλαδή 17 ετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί αμέσως με την πρώτη ομάδα και να περιμένει δύο χρόνια, ωσότου κάνει ντεμπούτο στις 28 Ιουλίου του 2013 σε αγώνα κόντρα στη Λόκερεν, σε ηλικία (σύμφωνα με τους Βέλγους) 19 ετών.

Αυτή η ημερομηνία γέννησης ισχύει τελικά; Στα αρχεία της FIFA ναι. Στα αρχεία της αφρικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας όχι (τουλάχιστον μέχρι το 2012). Ο Σανσέλ Μπεμπά αγωνίστηκε στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2012 με ημερομηνία γέννησης τις 30 Νοεμβρίου του 1991, ενώ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 ήταν δηλωμένος με την ημερομηνία γέννησης, που έχει και στην Άντερλεχτ. Δηλαδή 8 Αυγούστου 1994.

Αυτό όμως που έρχεται να συμπληρώσει το απόλυτο... μπάχαλο με την πραγματική ηλικία του Μπεμπά είναι πως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως είναι γεννημένος το 1990. Τέσσερις διαφορετικές χρονολογίες δηλαδή (1988, 1990, 1991, 1994) και τέσσερις διαφορετικές ηλικίες (26, 24, 23, 20). Τι να πρωτοπιστέψει κανείς; Δύσκολη επιλογή.

Προς το παρόν, ο Κονγκολέζος αμυντικός απολαμβάνει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, αφού με τα δύο του γκολ στο 2-0 επί της Γαλατασαράι έδωσε στην Άντερλεχτ την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και ο ίδιος γνωρίζει την αποθέωση στις Βρυξέλλες. Όποια και να είναι η ημερομηνία γέννησής του, είναι σίγουρα ενήλικας, οπότε μπορεί να το διασκεδάσει με όποιον τρόπο επιθυμεί!

 

Τελευταία Νέα