Η χειρότερη Λίβερπουλ στην Premier League

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η χειρότερη Λίβερπουλ στην Premier League

bet365

Οι Κόκκινοι έχουν την 2η πιο μικρή συγκομιδή από το 1992-'93. Ποια ήταν εκείνη η κακή ομάδα του Γκρέιαμ Σούνες, ποια τα αστέρια της και που τερμάτισε; Θυμάται ο Γιώργος Καραμάνος.

* Η βασική φώτο είναι από το ξεκίνημα της σεζόν 1992-'93, όπου η Λίβερπουλ ποζάρει με το Κύπελλο της προηγούμενης χρονιάς!

Η κυριακάτικη ήττα με ανατροπή (3-1) στο «Σέλχαρστ Παρκ» από την Κρίσταλ Πάλας άφησε τους φετινούς Κόκκινους στους 14 βαθμούς και μόλις στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη. Αμέσως κυκλοφόρησε και το σχετικό στατιστικό, εκείνο που πληροφόρησε το κοινό ότι τούτο είναι το δεύτερο πιο άσχημο ξεκίνημα της Λίβερπουλ από καταβολής Premier League, δηλαδή από τη σεζόν 1992-'93. Εκτοτε δεν τα είχε πάει ποτέ χειρότερα απ' ότι φέτος. Τότε, φτάνοντας στην 12η αγωνιστική, είχε έναν βαθμό λιγότερο. Ποια ήταν όμως εκείνη η ομάδα και πως εξελίχτηκε τελικά η χρονιά της; Υπάρχει ελπίδα για το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς ή όλα είναι πλέον χαμένα για την τρέχουσα περίοδο;

Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1990, που είχε φέρει και πάλι ευφορία στο «Ανφιλντ», καθώς είχε μεσολαβήσει ένας τίτλος από την Αρσεναλ. Απαντες πίστευαν ότι η νέα δεκαετία που ξεκινούσε, η τελευταία του 20ού αιώνα, θα αποτελούσε συνέχεια της τρομερής πορείας της Λίβερπουλ, εκτίναξη που είχε ξεκινήσει με την κούπα του 1973 και γιγαντώθηκε στα 80ς. Ωστόσο, η επόμενη σεζόν θα ήταν η τελευταία που θα καθόταν στον πάγκο της ο θρυλικός Κένι Νταλγκλίς. Θα τον αντικαθιστούσε ένας άλλος μεγάλος παίκτης του συλλόγου, ο Γκρέιαμ Σούνες. Αντίθετα όμως απ' ότι περίμεναν όλοι, με αυτόν στο τιμόνι θα ξεκινούσε η αρχή της παρακμής (σ.σ.: με εξαίρεση την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1992 που είχε δώσει ψεύτικες ελπίδες), μίας πτωτικής πορείας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα...

Σε εκείνη την ομάδα πρωταγωνιστής ήταν ο θρύλος του συλλόγου Ιάν Ρας (έβαλε 14 γκολ και πάλι ως πρώτος σκόρερ της) μαζί με τον φυσικό ηγέτη, τον Τζον Μπαρνς, ο οποίος από πολλούς θεωρείται και ο κορυφαίος όλων των εποχών για τους Κόκκινους. Ωστόσο, εκείνη δεν ήταν η χρονιά του (με 5 γκολ ήταν η τρίτη χειρότερη επίδοση του με το κόκκινα), ενώ δεν υπήρχαν και οι καλύτεροι συμπαίκτες για να παίξει μαζί τους. Κάτω από τα δοκάρια ο Μπρους Γκρόμπελαρ βρισκόταν στα τελευταία του στην ομάδα (σ.σ.: μόλις είχε αποκτηθεί ο 21χρονος Ντέιβιντ Τζέιμς), όπως και στην άμυνα ο Στιβ Νίκολ. Μαζί του στα μετόπισθεν βασικοί βρίσκονταν ο Μαρκ Ράιτ και ο νεοαποκτηθέντας Νορβηγός, Στιγκ Ινγκε Μπιόρνμπι. Κανείς τους δεν άφηνε την αίσθηση της σιγουριάς.

Ο Ιαν Ρας τρέχει στην αγκαλιά του Τζον Μπαρνς

Στη μεσαία γραμμή οι Γιαν Μιάλμπι, Ρόνι Γουίλαν, Μαρκ Γουόλτερς ήταν οι παλιοί, με τους Τζέιμι Ρέντναπ, Ντον Χάτσινσον και τον Στιβ ΜακΜάναμαν που είχε κάνει λίγο νωρίτερα το ξεπέταγμα του, να αποτελούν τα ταλέντα. Στη γραμμή κρούσης τον Ρας πλαισίωναν ο Ισραηλινός, Ρόνι Ρόσενταλ και ο Πολ Στιούαρτ που μόλις είχε αγοραστεί από την Τότεναμ ως η ακριβή μεταγραφή της ομάδας για το καλοκαίρι του 1992. Μαζί τους και ο 17χρονος Ρόμπι Φάουλερ, ο οποίος εντυπωσίαζε με τους πιτσιρικάδες και θα έπαιρνε τις πρώτες του συμμετοχές, δίχως όμως να μπορεί να βοηθήσει ακόμα ουσιαστικά. Αντίθετα, απ' όσους αποχώρησαν, περισσότερο αισθητή ήταν η απουσία του Ιρλανδού μέσου, Ρέι Χάουτον που πωλήθηκε στην Αστον Βίλα (σ.σ.: τερμάτισε 2η).

Η πρώτη αγωνιστική λοιπόν έφερε και την πρώτη ήττα, το 1-0 στο Νότιγχαμ από τη Φόρεστ που θα υποβιβαζόταν ως τελευταία. Θα ακολουθούσε η εντός νίκη 2-1 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και μετά η ήττα 2-0 από την Αρσεναλ στο «Χάιμπουρι». Τρεις σερί ισοπαλίες με Ιπσουιτς (2-2), Λιντς (2-2), Σαουθάμπτον (1-1) θα έφερναν μεγάλη γκρίνια στους πάλαι ποτέ πρωτοπόρους στο Νησί. Τα πνεύματα θα ηρεμούσαν προσωρινά με το 2-1 επί της Τσέλσι, για να ακολουθήσει η τριπλή σφαλιάρα από Σέφιλντ Γουένσντεϊ (2-1), Αστον Βίλα (4-2) και το 2-3 εντός από τη Γουίμπλεντον. Την 12η αγωνιστική (αντίστοιχα με τώρα δηλαδή) οι Κόκκινοι θα έκλεβαν το βαθμό (2-2) στο Ολντ Τράφορντ» κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εκείνη η εβδομάδα στα μέσα του Οκτώβρη θα τους έβρισε στο βαρομετρικό χαμηλό των 13 βαθμών, νούμερο που είχαν σχεδόν δύο δεκαετίας να αντικρίσουν. Σταδιακά τα πράγματα θα έστρωναν χάρη στις δύο «τεσσάρες» επί των Νόριτς και Μίντλεσμπρο. Ηταν όμως πλέον αργά, ενώ μεγάλο σερί επιτυχιών δεν βρήκε ποτέ η ομάδα, ώστε να προλάβει. Το φινάλε της σεζόν βρήκε τη Λίβερπουλ 6η στους 59 βαθμούς (στην ισοβαθμία με Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Τότεναμ) και στο -25 από την κορυφή. Εκεί δηλαδή όπου βρέθηκε η Γιουνάιτεντ που ξεκινούσε το τρελό σερί της στην Premier League...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος