Από τον Πελέ στον Ραούλ (vids)

Από τον Πελέ στον Ραούλ (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και γράφει για τη New York Cosmos, η οποία έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’70 από τον Πελέ και πλέον έχει στις τάξεις της τον Ραούλ.

Από την τηλεόραση... στο ποδόσφαιρο

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1970, όταν μια νέα ομάδα ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη, από τρεις ανθρώπους της τηλεόρασης και του θεάματος. Τον πρόεδρο της γνωστής εταιρίας παραγωγής Warner Communications, Στιβ Ρος, και δύο στελέχη της, τον Άχμετ Ερτεγκιούν και τον αδερφό του Νεσουχί. Μια ομάδα, χωρίς όνομα όμως. Γι’ αυτό και οι τρεις συνεργάτες (μαζί με την πρώτη... μεταγραφή, το γενικό διευθυντή Κλάιβ Τογιέ) προκήρυξαν διαγωνισμό... ονόματος! Νικητές δύο καθηγητές γυμναστικής, ο Μέιερ Ντίλερ και ο Αλ Καπέλι, οι οποίοι πρότειναν το όνομα Cosmos. Έτσι, στις 4 Φεβρουαρίου του 1971 η ομάδα πήρε επίσημα την ονομασία New York Cosmos και οι δύο νικητές του διαγωνισμού κέρδισαν ως δώρο ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Πελέ, το μεταγραφικό... πραξικόπημα

Η φήμη της Cosmos ξεπέρασε γρήγορα τα όρια της Νέας Υόρκης και των Ηνωμένων Πολιτειών γενικότερα. Με τον Στιβ Ρος στο τιμόνι, μετετράπη αστραπιαία στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό brand name της εποχής. Η μέθοδος απλή. Όχι όμως συνηθισμένη, ούτε και εύκολη. Ο Ρος, ωστόσο, έκανε την κίνηση-ματ και έμεινε στην ιστορία. Κατάφερε να φέρει στη Νέα Υόρκη το μεγάλο αστέρα της εποχής (και κατά πολλούς τον κορυφαίο όλων των εποχών) Πελέ.

Από την ημέρα της ίδρυσης της ομάδας, οι δαιμόνιοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της προσπαθούσαν να κάνουν δικό τους τον Βραζιλιάνο άσο. Τελικά τα κατάφεραν το καλοκαίρι του 1975. Με το εξωπραγματικό ποσό, για τα δεδομένα της εποχής, των 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο υλοποιήθηκε τελικά το μεταγραφικό... πραξικόπημα του αιώνα (όπως χαρακτηρίστηκε).

Ο Πελέ έκανε ντεμπούτο σε ένα παιχνίδι κόντρα στο Ντάλας, που μεταδόθηκε σε 22 χώρες και για χάρη του μετέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 300 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Με τον Πελέ στις τάξεις της, η Cosmos όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1977, αλλά έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Όλοι ήξεραν πλέον ποια είναι αυτή η ομάδα και όλοι οι αστέρες της εποχής ήθελαν να φορέσουν τη φανέλα της. Μετά τον Βραζιλιάνο, ακολούθησαν ο Ιταλός Κινάλια, ο συμπατριώτης του Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο, ο Γερμανός Φρανς Μπεκενμπάουερ και ο Ολλανδός Γιόχαν Νέσκενς.

Η κατάρρευση και το... restart

Η αποχώρηση του Πελέ από την ομάδα και από την ενεργό δράση το 1977 (με τελευταίο παιχνίδι το Cosmos-Santos, όπου αγωνίστηκε από ένα ημίχρονο με την κάθε ομάδα) σήμανε και την πτώση της αυτοκρατορίας του πιο φημισμένου αμερικανικού συλλόγου της εποχής. Και μαζί με την Cosmos κατέρρευσε και όλο το οικοδόμημα του αμερικανικού πρωταθλήματος, καθώς οι χορηγοί γύρισαν την πλάτη στο ποδόσφαιρο. Τα οικονομικά προβλήματα διέλυσαν κυριολεκτικά την ομάδα, η οποία σταμάτησε να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διοργάνωση το 1985. Μόνο η ακαδημία διατηρούσε ζωντανό τον οργανισμό της Cosmos, ενώ ο γενικός διευθυντής της, Πέπε Πίντον είχε στην κατοχή του το brand name και το λογότυπο του συλλόγου.

Για 20 και πλέον χρόνια, η πάλαι ποτέ κραταιά Cosmos ήταν μια ομάδα... σε συρτάρι. Το brand name της, όμως παρέμενε πολύ ψηλά στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού και για το λόγο αυτό πολλές ομάδες προσπάθησαν να συγχωνευτούν με την Cosmos, χρησιμοποιώντας φυσικά το δικό της όνομα. Παρά τις συνεχόμενες αρνήσεις, ο Πίντον τελικά... υπέκυψε στον Άγγλο επιχειρηματία Πολ Κίμσλεϊ. Η καινούργια, πλέον, New York Cosmos πήρε επίσημα «σάρκα και οστά» τον Αύγουστο του 2010.

Με Πελέ και... Ραούλ

Όπως και στη δεκαετία του ’70, όταν την έκανε γνωστή σε όλο τον πλανήτη, ο Πελέ μπήκε πάλι... μπροστάρης. Είναι επίτιμος πρόεδρος, ενώ ο Κάρλος Αλμπέρτο είναι πρεσβευτής της New York Cosmos. Το πρώτο παιχνίδι της νέας ομάδας διεξήχθη στις 5 Αυγούστου του 2011 στο Ολντ Τράφορντ, κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ακόμη δεν έχει καταφέρει να συμμετάσχει στο MLS, όμως σιγά-σιγά προσπαθεί να επανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος. Και η απόκτηση του Ραούλ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Τι κι αν ο Ισπανός θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, οι άνθρωποι της Cosmos τον έπεισαν να φορέσει και πάλι τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 37 ετών, προκειμένου το όνομά της να ακουστεί ξανά σε όλο τον κόσμο. Και τα κατάφεραν. Όπως το 1975 με τον μεγάλο Πελέ.

 

Τελευταία Νέα