Έπρεπε να ξεκινήσει ο Σουάρες ή όχι;

Έπρεπε να ξεκινήσει ο Σουάρες ή όχι;

Έπρεπε να ξεκινήσει ο Σουάρες ή όχι;

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τις εντυπώσεις που άφησε ο Ουρουγουανός στο ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα και αναρωτιέται αν ο Λουίς Ενρίκε έκανε καλά που του έδωσε φανέλα βασικού στο clásico.

Αγαπημένο... χόμπι των περισσότερων Ελλήνων είναι να μετατρέπονται σε «μετά Χριστόν προφήτες». Με οποιαδήποτε αφορμή, σε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας. Και φυσικά από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει ούτε το ποδόσφαιρο. «Έπρεπε να είχε κάνει νωρίτερα τις αλλαγές», «έπρεπε να παίξει με δύο επιθετικούς», «έπρεπε να βάλει εκείνον, να ξεκινήσει τον άλλον». Αυτές και δεκάδες άλλες είναι κάποιες συνηθισμένες εκφράσεις των εκατομμυρίων «προπονητών» της εξέδρας, που εξαπολύουν... πυρά προς τον προπονητή, τους παίκτες ή οποιονδήποτε άλλον, εφόσον έχει στραβώσει το αποτέλεσμα.

Συνήθως κανείς δεν εκφράζει με τόσο δυναμικό τρόπο την άποψή του πριν, όσο το κάνει μετά το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Και επειδή δε χρειάζεται μόνιμα να ευλογούμε τα γένια μας, από τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν ξεφεύγουμε ούτε εμείς οι δημοσιογράφοι. Όμως η κριτική (πολλές φορές υπέρμετρα σκληρή και καμιά φορά άδικη) είναι μέρος του... μεροκάματου μας. Χωρίς καμία διάθεση να στηθεί στον τοίχο ο Λουίς Ενρίκε, δε γίνεται να μην σχολιάσουμε μετά τη λήξη του clásico, αυτό που... σχολιάστηκε περισσότερο πριν την έναρξή του. Την παρουσία του Λουίς Σουάρες στην αρχική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα.

Τι κι αν η ποινή του Ουρουγουανού εξέπνευσε λίγες ώρες πριν το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως ο Σουάρες δε θα βρισκόταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του. Τέσσερις μήνες είχαν περάσει από το δάγκωμα του 27χρονου επιθετικού στον Κιελίνι, τέσσερις μήνες είχαν περάσει από την τελευταία συμμετοχή του σε επίσημο παιχνίδι. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα, όσων πίστευαν ότι ο Σουάρες δε θα ξεκινούσε στο clásico.

Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε από την κίνηση του Λουίς Ενρίκε να τον αντικαταστήσει στο 69’, όταν η Μπαρτσελόνα έχανε ήδη με 3-1. Ένας... κανονικός Σουάρες δε θα έβγαινε από το ματς, όσο η ομάδα του θα ήταν πίσω στο σκορ. Με αυτόν τον τρόπο, ο 44χρονος τεχνικός ουσιαστικά «έκαψε» τη μια από τις τρεις αλλαγές του. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αναγκαστική αλλαγή του Ινιέστα, λόγω τραυματισμού, με αποτέλεσμα να δεθούν τα χέρια του Λουίς Ενρίκε στον πάγκο και να μην μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του.

Η αλλαγή του Σουάρες ήταν σίγουρα προγραμματισμένη, λόγω έλλειψης φυσικής κατάστασης και έλλειψης ρυθμού. Κάτι που επιβεβαίωσε μετά στις δηλώσεις του ο ίδιος ο προπονητής του. Υπήρχαν όμως και στιγμές που αισθανόσουν τον Ουρουγουανό... ξένο σώμα. Σαν να μην έχει αφομοιώσει στην προπόνηση τον τρόπο παιχνιδιού της νέας του ομάδας. Χαρακτηριστική ήταν μια φάση, όταν αντί για χαμηλή πάσα, επέλεξε να σηκώσει την μπάλα ψηλά, με αποτέλεσμα ο Τσάβι να μην μπορέσει να τη φτάσει ποτέ και φυσικά να εκνευριστεί. Τόσα χρόνια στην Αγγλία ο ένας, «εγκέφαλος» του τίκι-τάκα ο άλλος.

Τι ήταν αυτό όμως που οδήγησε τον Λουίς Ενρίκε στη χρησιμοποίηση του Σουάρες; Η αδιαπραγμάτευτη ποδοσφαιρική ευφυΐα του 27χρονου φορ. Ο προπονητής πόνταρε στο ταλέντο και στη δίψα του Ουρουγουανού να αγωνιστεί ξανά σε επίσημο αγώνα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για ένα ποδοσφαιριστή από τη συμμετοχή σε ένα clásico.

Ο Σουάρες έδειξε δείγματα της κλάσης του στην μπαλιά-διαβήτη στον Νεϊμάρ στη φάση του 0-1, ενώ λίγο αργότερα έδωσε γκολ πάρε-βάλε στον Μέσι, ο οποίος έχασε τεράστια ευκαιρία να κάνει το 0-2. Αν είχε γίνει αυτό, ίσως το ντέρμπι να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα και όλοι να αποθέωναν τον Σουάρες για τη συμμετοχή του στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας. Ως γνωστόν, όμως, με τα «αν» δε γράφεται ιστορία.

Όπως στην ιστορία πέρασε ήδη το clásico και η πρώτη συμμετοχή του Λουίς Σουάρες με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα». Σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου και μέσω των αγώνων, ο Ουρουγουανός θα... ενσωματωθεί στον τρόπο παιχνιδιού της νέας του ομάδας και ο ίδιος θα βρει το ρυθμό που του λείπει αυτή τη στιγμή. Με έναν... κανονικό Σουάρες τα δεδομένα αλλάζουν.

 

Τελευταία Νέα