Πως να γίνεις παίκτης μεγάλων αγώνων

Gazzetta team
Πως να γίνεις παίκτης μεγάλων αγώνων

bet365

«Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση». Αυτή είναι η συμβουλή του βετεράνου τερματοφύλακα της Tottenham, Brand Friedel.

Ποιά είναι η ρουτίνα σου πριν τον αγώνα;

Μέσα στα χρόνια η ρουτίνα μου πριν τον αγώνα έχει αλλάξει δραματικά. Συνήθιζα α κάνω διπλές προπονήσεις και να μελετάω λεπτομερώς το πλάνο του αγώνα πριν το παιχνίδι. Αναφορικά με την ψυχολογική προετοιμασία ακολουθώ ακόμα την ίδια ρουτίνα και φροντίζω να τρώω και να πίνω τα σωστά πράγματα. Με τον καιρό καθώς γίνομαι όλο και πιο έμπειρος η προσήλωση μου σε αυτή τη ρουτίνα όλο και μειώνεται. Τώρα στο ζέσταμα μου επικεντρώνομαι περισσότερο στη συμπεριφορά της μπάλας στον αέρα και στην αίσθηση του γηπέδου. Συγκεντρώνω την προσοχή μπυ στην προετοιμασία μου για το παιχνίδι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και την ημέρα του αγώνα εμπιστεύομαι τις ικανότητές μου γνωρίζοντας ότι όλα θα γίνουν σωστά. Μπορεί η προετοιμασία μου να έχει αλλάξει δραστικά αλλά το στοιχείο της ψυχολογίας για τον τερματοφύλακα είναι τεράστιο.

Σε βοηθάει η μουσική στη συγκέντρωση;

Όχι εγώ δεν ακούω ποτέ συγκεκριμένα τραγούδια πριν από τον αγώνα αλλά πολλοί παίκτες το κάνουν. Οι νεαροί παίκτες της Tottenham βάζουν μουσική στα αποδυτήρια και εγώ απλά ακούω. Όλοι οι αθλητές έχουν μια ρουτίνα την οποία ακολουθούν και τα τραγούδια είναι και αυτά ένα μέρος της ρουτίνας. Βλέπω ότι τους ενισχύει το ηθικό αλλά σε μένα δεν έχουν καμία επίδραση.

Φαντασιώνεσαι πριν από τον αγώνα ότι κάνεις μεγάλες αποκρούσεις;

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αγώνας τόσο λιγότερες είναι οι φαντασιώσεις μου. Είναι χαρακτηριστικό. όταν ήμουν στην Αμερική και έπαιζα για το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, (UCLA), είχαμε μια δυνατή ομάδα και κερδίζαμε πολλά παιχνίδια.

«Στα μεγάλα παιχνίδια η προετοιμασία είναι εύκολη γιατί προετοιμάζεσαι από μόνος σου, αλλά τα παιχνίδια τα οποία τα θεωρείς εύκολα γίνονται δύσκολα γιατί δεν είσαι διανοητικά σωστά προετοιμασμένος".

Εάν μπορείς να συγκεντρωθείς σωστά σε ένα εύκολο παιχνίδι, τότε οι ικανότητές σου θα λειτουργήσουν από μόνες τους. Πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι η αδρεναλίνη τρέχει τόσο πού που δεν έχω την ανάγκη να φαντασιώνομαι.

Πως ξεπερνάς ένα λάθος μέσα στο παιχνίδι;

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν goalkeeper. Αμέσως μόλις κάνεις το λάθος θα πρέπει να το ξεχνάς και να συγκεντρώνεσαι στο παιχνίδι. Μετά από αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να χωνέψεις όλα όσα γράφτηκαν στις εφημερίδες και να τα ξεπεράσεις. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο όταν είσαι νέος αλλά γίνεται πιο εύκολα όσο μεγαλώνεις γιατί συνειδητοποιείς πλέον οτι όλοι κάνουν λάθη. Όταν περνάς μια περίοδο ντεφορμαρίσματος πρέπει να διατηρείς την πίστη στις ικανότητές σου και αυτό θα σε βοηθήσει να συνέλθεις. Η δύναμη του τερματοφύλακα είναι να μην κάνει πάλι το ίδιο λάθος και να καταρρέει μέσα στον αγώνα. Πάντοτε προσπαθώ να θυμάμαι ότι: «Δεν είσαι ούτε τόσο καλός ούτε τόσο κακός όσο νομίζεις και αυτό που έκανες δεν ήταν ούτε τόσο κακό ούτε τόσο καλό όσο νόμιζες ότι ήταν. Και αυτό είναι δεδομένο». Σαν τερματοφύλακας πρέπει να διατηρείς μια ισορροπία και να μην ασχολείσαι πολύ με τη γνώμη των άλλων. Να πιστεύεις ότι μπορείς να παίξεις σε αυτή τη θέση καλύτερα από ότι νομίζουν οι άλλοι.

Πως διατηρείς τη συγκέντρωση σου όταν η ομάδα σου ελέγχει πλήρως το παιχνίδι και εσύ δεν έχεις σχεδόν τίποτα να κάνεις;

Στην Αγγλία όπου συνήθως έχει αέρα και βροχή, πρέπει να κινείσαι συνεχώς. Δε μπορείς να μένεις ακίνητος. Επίσης πρέπει να μιλάς με τον αμυντικό σου. Αυτή η τακτική με έχει βοηθήσει να είμαι συντονισμένος στη διάρκεια του αγώνα όταν δεν έχω πολλή δουλειά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε αγώνα στο γήπεδό σου για 20 και 30 λεπτά δεν κάνεις τίποτα. Ξαφνικά όμως γίνεται μια μεγάλη φάση και καλείσαι να κάνεις μια δύσκολη απόκρουση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου.

Πως ψυχολογείς τον παίκτη που σουτάρει το πέναλτι;

Υπάρχουν πολλά πράγματα να λάβεις υπόψη σου. Π.χ.: είναι νεαρός; είναι μεγάλος; είναι έμπειρος; έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του; όλα αυτά τα μικρά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα σου χτυπήσει το πέναλτι και τον τρόπο που εσύ θα αντιδράσεις. Εάν γνωρίζεις την πλευρά που θα πάρεις τότε μπορείς να το κάνεις επίτηδες να καταλάβει ότι το ξέρεις και αυτό θα τον αποσταθεροποιήσει. Μπορεί να προσποιηθείς τον αδιάφορο και να μεταφέρεις όλη την πίεση σ’ αυτόν. Η πίεση είναι πάντοτε σε αυτόν που χτυπάει το πέναλτι και είναι ότι πρέπει να σκοράρει. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που ο τερματοφύλακας δεν έχει την απόλυτη ευθύνη. Εάν αποκρούσεις γίνεσαι ήρωας αλλά και εάν ακόμα ο αντίπαλός σου σε νικήσει δε θα κατηγορηθείς για αυτό.

Προτιμάς να μαντέψεις από πριν που θα σουτάρει το πέναλτι ή περιμένεις το σουτ για να αντιδράσεις;

Δε μου αρέσει να μαντεύω. Προσπαθώ να διαβάσω τη γλώσσα του σώματός του και να υπολογίσω που θα τη στείλει. Η γωνία και η απόσταση της φοράς μπορεί να σου δώσει μερικές απαντήσεις. Πριν από τον αγώνα μελατάω τα πέναλτι τα οποία σουτάρει. Ο συνήθης εκτελεστής της αντίπαλης ομάδας έτσι που να μάθω τις συνήθειες του. Εάν ποτέ μάντευα θα επρόκειτο για μια μελετημένη μαντεψιά αλλά σε αυτό έχω κάνει λάθος πολλές φορές στο παρελθόν ενώ λίγες φορές επαληθευτικά.

Τι άλλο μπορεί να αποκαλύψει την πρόθεσή του παίκτη ο οποίος χτυπάει το πέναλτι για το που θα στείλει τη μπάλα;

Η κατανομή του βάρους του σώματός τους και σε ποιό σημείο πατάει το πόδι που τους στηρίζει. Εάν το βάρος του σώματος τους καλύπτει τη μπάλα και είναι δεξιοπόδαρος τότε η μπάλα θα πάει στη δεξιά πλευρά του τερματοφύλακα. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο που συμβαίνει με το δεξιοπόδαρο. Το «ψώνισμα» του αριστεροπόδαρου είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνο. Τις περισσότερες φορές ο αριστεροπόδαρος θα σουτάρει στην αριστερή σου πλευρά αλλά κάποιες φορές η καμπύλη και η γωνία που παίρνει το πόδι του όταν σουτάρει σου φαίνεται διαφορετική γιατί είσαι συνηθισμένος στους δεξιοπόδαρους. Δείχνουν ότι θα σου στείλουν τη μπάλα στα δεξιά σου αλλά είναι ικανοί να στρίβουν το πόδι γύρω από τη μπάλα περισσότερο από έναν δεξιοπόδαρο.

Έχεις κάποιο μυστικό στην διεκδίκηση της μπάλας στο ένας εναντίον ενός με έναν επιθετικό;

Αυτή είναι μια περίπτωση όπου ο επιθετικός έχει ένα καθαρό πλεονέκτημα απέναντι στο γκολκίπερ αλλά υπάρχουν ορισμένα μυστικά που σε βοηθούν να αυξήσεις τις πιθανότητες που έχεις απέναντί στον επιθετικό. Εάν η επαφή με του επιθετικού που κάνει απέναντι σου είναι λίγο πιο δυνατή και η μπάλα του ξεφύγει τότε είναι για’ σένα η ευκαιρία να κερδίσεις κάποιο πλεονέκτημα. Το πιο σημαντικό είναι να μικρύνεις τη φωνία του και να ορθώσεις το ανάστημά του για όσο περισσότερο χρόνο μπορείς ούτως ώστε να τον υποχρεώσεις να πάρει μια απόφαση. Πολλοί τερματοφύλακες πλουζάρουν κάπως γρήγορα και αυτό κάνει τη δουλειά του επιθετικού πολύ πιο εύκολη. Επίσης προσπάθησε να βγάλεις τον επιθετικό όσο πιο πλάγια είναι δυνατόν.

Τι μισείς πιο πολύ; Να σου περάσει τη μπάλα μέσα από τα πόδια ή επάνω από το σώμα;

Δεν ανησυχώ για το πρώτο. Πολλές φορές όταν η μπάλα περνάει μέσα από τα πόδια του τερματοφύλακα είναι από πολύ κοντά και δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Πράγματι είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας επιθετικός ειδικά όταν η μπάλα έρχεται συρτά και κατά μήκος της μικρής περιοχής και ο τερματοφύλακας προσπαθεί να βγει και να έχει τα πόδια κλειστά. Είναι μια δύσκολη απόκρουση, Εάν ο σουτ γίνει έξω από τη μικρή περιοχή και η μπάλα περάσει μέσα από το πόδια σου ή σου γλιστρήσει μέσα από τα χέρια τότε έχεις ευθύνη. Και αυτό είναι ένα από τα χειρότερα γκολ που μπορείς να δεχτείς. Ευτυχώς στην καριέρα μου αυτό μου συνέβη ελάχιστες φορές.

Όταν είσαι μόνος απέναντι στον επιθετικό προσπαθείς ν ανιχνεύσεις τις προθέσεις του;

Μερικές φορές μπορείς να καταλάβεις εάν ο επιθετικός είναι ψύχραιμος ή όχι. Όταν έρχεται επάνω σου χωρίς να διστάζει πρόσεξε γιατί σίγουρα ξέρει τι θα κάνει. Εάν αντίθετα κοιτάζει ψηλά τότε σκέφτομαι: «Αυτόν τον έχω». Η ταχύτητα με την οποία ο επιθετικός έρχεται προς εσένα κάνει όλη τη διαφορά. Εάν κόψει ταχύτητα τότε είναι πολύ εύκολο για’ σένα. Εάν διατηρεί την ταχύτητα του και σε περάσει από πλάγια τότε είναι πολύ επικίνδυνο για τον γκολκίπερ. Εάν απλώσεις τα χέρια ή ανοίξεις διάπλατα τα πόδια σου υπάρχει περίπτωση να τον ανατρέψεις και τότε όχι μόνο θα κάνει πέναλτι αλλά θα αποβληθείς.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα