Απόρριψη Ντεουλοφέου: Η πτώση της Μασία

Απόρριψη Ντεουλοφέου: Η πτώση της Μασία

Gazzetta team
Απόρριψη Ντεουλοφέου: Η πτώση της Μασία

bet365

Ο νεαρός επιθετικός δόθηκε στην Σεβίλλη αφού απέτυχε να πείσει τον Λουίς Ενρίκε και ο Lee Roden γράφει για τον κατήφορο της Μασία.

Εχοντας ένα τόσο καταλανικό επίθετο, ο Ζεράρ Ντεουλοφέου φαινόταν ότι θα κάνει κάτι το ξεχωριστό στο μέλλον. Οταν ο επιθετικός ανέβαινε με άλματα τα τμήματα υποδομής για πλάκα κάνοντας το ένα χατ τρικ μετά το άλλο, το μέλλον του στην ομάδα φαινόταν πολύ μεγάλο. Τα πράγματα όμως δεν έχουν πάρει ακριβώς έτσι για τον 20χρονο Ισπανό, ο οποίος μετά την Εβερτον δόθηκε δανεικός στην Σεβίλλη. Για πρώτη φορά στα 11 χρόνια που βρίσκεται στον σύλλογο, ο Ντεουλοφέου δεν είναι στις πρώτες επιλογές της Μπάρτσα και αυτή είναι μία πραγματικότητα που ζουν οι περισσότεροι παίκτες της Μασία αργά η γρήγορα. Το αλμα από το «Μίνι Εστάδι» στο «Καμπ Νόου» είναι τεράστιο και για να κάνει κάποιος αυτή τη μετακίνηση κρίνεται πάντα αυστηρά. Με τους Μπλαουγκράνα να έχουν πάντα στόχο το καλύτερο, οι παίκτες από τα τμήματα υποδομής μπορεί να αποτύχουν να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι έκπτωτοι...
Η περίπτωση του Ντεουλοφέου δεν είναι κάτι καινούριο. Το ιστορικό της Μπαρτσελόνα είναι γεμάτο ταλέντα που ήταν παικταράδες στις ακαδημίες, που όμως δεν κατάφεραν να περάσουν το τελευταίο εμπόδιο. Τα ρεκόρ που είχε ο Μπόγιαν Κρκιτς με... άπειρα γκολ στις μικρές κατηγορίες είναι το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Ζιοβάνι Ντος Σάντος, ένα παρόμοιο ταλέντο στο τέλος 'κόπηκε'. Το 1990 ήταν ο Ιβάν Ντε Λα Πένια, τον οποίο πολλοί οπαδοί θεωρούσαν ένα από τα καλύτερα χαφ που έχει βγάλει η ακαδημία, που δεν κατάφερε να στεριώσει στην πρώτη ομάδα εξαιτίας των προβλημάτων που είχε με τους προπονητές. Η αιώνια πρόκληση στην Μπαρτσελόνα είναι ότι έχει 'παντρευτεί' ένα brand το οποίο απαιτεί την κατάκτηση τίτλων, κάτι που σημαίνει ότι σαν αποτέλεσμα δεν... συγχωρεί.

Μόνο οι πιο ταλαντούχοι παίκτες είναι ικανοί να προσαρμοστούν, όμως το ταλέντο από μόνο του δεν φτάνει για να παίξουν στο «Καμπ Νόου» αφού χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μπει κάποιος στην πρώτη ομάδα. Για τους ποδοσφαιριστές της ακαδημίας που είναι καλοί για παίξουν την Μπαρτσελόνα Β, το να παίξουν στην πρώτη ομάδα είναι κάτι εύκολο. Το δύσκολο και η πραγματική πρόκληση είναι να κρατήσουν τη θέση τους εκεί. Μια σεζόν χωρίς τίτλους είναι καταστροφή για τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι δεν μπορούν περιμένουν τους παίκτες να βρουν ρυθμό, είτε είναι από τα τμήματα υποδομής είτε μεταγραφές.

Οσον αφορά τις θέσεις στην επίθεση, η Μπαρτσελόνα δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει τεράστια ποσά για να καλύψει θέσεις-κλειδιά αν οι παίκτες από τις ακαδημίες δεν μπορούν να το κάνουν. Αν και είναι αλήθεια ότι οι πιο επτυχημένες ομάδες των Καταλανών τα τελευταία 30 χρόνια ήταν αυτές που περιελάμβαναν παίκτες από τα τμήματα υποδομής, πάντα υπήρξαν αφίξεις ειδικά στην επίθεση. Νταβίδ Βίγια, Σαμουέλ Ετό, Τιερί Ανρί, Ροναλντίνιο, Χρίστο Στόιτσκοφ, Μίκαελ Λάουντρουπ έπαιξαν τον ρόλο τους στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για τους Μπλαουγκράνα. Οι πρόσφατες μεταγραφές των Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες είναι η συνέχεια.

Η ώρα του Μουνίρ
Το ότι ο Ντεουλοφέου έπρεπε να ανταγωνιστεί με Νεϊμάρ και Σουάρες ήταν κάτι το οποίο άλλοι παίκτες από τις ακαδημίες δεν είχαν αντιμετωπίσει. Το κλειδί για να μπορέσουν οι νέοι παίκτες να αποδώσουν είναι να απορροφηθούν από την ομάδα και στη συνέχεια να μάθουν από τις οδηγίες του προπονητή το ίδιο ή και καλύτερα από τους παίκτες-μεταγραφές. Ο επιθετικός πρέπει να έκανε κάτι για να ειπωθεί ότι δεν είναι αρκετά καλός και το γεγονός ότι ο Ενρίκε ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί το θέμα τον έκανε να προχωρήσει σε κριτική για την αμυντική του συμπεριφορά. Ο προπονητής είπε αργότερα ότι αποφάσισε να τον στείλει ξανά δανεικό επειδή «τον ξέρει καλά» και ότι «το να παίζει συστηματικά θα ήταν καλύτερο για εκείνον».

Αν ο Αστουριάνος πρόλαβε να δει μέσα σε έναν μήνα αρκετά έτσι ώστε να ξέρει ότι δεν θα τον έβαζε, είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Οι ευκαιρίες τελικά δόθηκαν στους πιτσιρικάδες Μουνίρ Ελ Χανταντί και Σάντρο Ραμίρες αποδεικνύουν ότι ο Ενρίκε τήρησε αξιοκρατία. Ο Ντεουλοφέου ίσως είναι το καλύτερο προϊόν της ακαδημίας την τελευταία δεκαετία, όμως πρέπει να κερδίσει την ευκαιρία του στην προπόνηση και στο γήπεδο όπως όλοι οι άλλοι. Ισως ο 20χρονος -που υπέγραψε την πρώτη του συμφωνία με την Nike στα 12- δεν μπορούσε να το δεχθεί αυτό.

Η ατέλειωτη αλυσίδα που βγάζει ταλέντα στο Sant Joan Despi επιβεβαιώνει ότι αν ένας παίκτης δεν πάρει την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα, ένας άλλος, πιο συγκεντρωμένος, θα το κάνει. Σκεφτείτε ότι ο Μουνίρ, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά ήταν ένας παίκτης της under-19, τώρα εμφανίζεται στην πρώτη ομάδα. Οταν ο Σουάρες θα είναι διαθέσιμος, ο 19χρονος πιθανότατα θα βρεθεί πίσω στην Μπάρτσα Β, όμως πριν από αυτό θα έχει μία χρυσή ευκαιρία να αφήσει μία θετική εντύπωση στον Λουίς Ενρίκε σε κάθε προπόνηση. Είναι μία πολυτέλεια την οποία δεν έχει ο Ντεουλοφέου.

Βρίσκοντας τον τρόπο
Δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Οταν ο Ντεουλοφέου επέστρεψε από το Erasmus στην Εβερτον, αναμενόταν ότι θα έχει ωριμάσει αρκετά για να παλέψει για μία θέση βασικού στην Μπαρτσελόνα. Ο 'έλεγχός' του αυτή τη φορά θα είναι καλύτερος και το να δείξει σημαντική βελτίωση το επόμενο διάστημα θα αλλάξει τη γνώμη του Λουίς Ενρίκε. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αφού η Σεβίλλη δεν είναι η τελευταία τάξη του σχολείου για τους παίκτες της Μπαρτσελόνα και ο Ουνάι Εμερι έχει δείξει τις δικές του ανησυχίες. Ο Ντεουλοφέου πρέπει να περιμένει υπομονετικά για την ευκαιρία του. Εμεινε για 90 λεπτά στον πάγκο στα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των Ανδαλουσιάνων και πήρε φανέλα βασικού στο Europa League κόντρα στην Φέγενορντ δίνοντας δύο ασίστ.

Ο επιθετικός 'έχτισε' σε αυτή την εμφάνιση, παίρνοντας για πρώτη φορά φανέλα βασικού στο πρωτάθλημα στο 4-1 κόντρα στην Ντεπορτίβο και δίνοντας τρεις ασίστ. Ο Ενρίκε θα έχει δεί τα DVD, όμως θα θέλει να δει παραπάνω. Οι λεπτομέρειες είναι πάντα σημαντικές. Και υπάρχουν λεπτομέρειες που χρειάζονται προσοχή. Κόντρα στην Λα Κορούνια, στις ελάχιστες περιπτώσεις που γύρισε πίσω, ο Ντεουλοφέου ήταν εμφανώς κουρασμένος και χρειάστηκε να κόψει και να πάρει ανάσες. Αυτό δείχνει τη φυσική του κατάσταση, κάτι για το οποίο ο Λουίς Ενρίκε δεν διαπραγματεύεται. Πρέπει να βελτιώσει τον συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού τουγια να δείξει στον προπονητή ότι είναι έτοιμος για σκληρό ανταγωνισμό και για ανταγωνισμό με τους Νεϊμάρ, Σουάρες ή οποιονδήποτε άλλο.

Εχει τουλάχιστον ένα μικρό κομμάτι τύχης το οποίο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του ενώ το timing θα παίξει τον ρόλο του για να μπει στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Η απαγόρευση της Μπαρτσελόνα στις μεταγραφές, σημαίνει ότι αν κάποιος επιθετικός φύγει το καλοκαίρι, ο μοναδικός τρόπος για να αντικατασταθεί θα είναι εκ των έσω. Ο Ντεουλοφέου πρέπει να δουλέψει τόσο όσο να γίνει βασικός και να παίξει σημαντικό ρόλο σε μία ομάδα που που δημιουργεί τεχνικά προικισμένους παίκτες. Τότε ο Λουίς Ενρίκε θα του δώσει μία τελευταία ευκαιρία.

Η μεγάλη ανησυχία για την Μπαρτσελόνα είναι ότι τα προβλήματα του Ντεουλοφέου είναι τα ίδια με αυτά που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Τα φυσικά προσόντα του ήταν αρκετά για να τον κάνουν να ξεχωρίζει στην ακαδημία όμως με την πρώτη ομάδα είναι αναγκασμένος να μεγαλώσει τις δυνάμεις του και να ελαχιστοποιήσει τις αδυναμίες. Ο γεννημένος στην Χιρόνα επιθετικός μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα, όμως τη δεδομένη στιγμή έχει πολλά κοινά με τον Μπόγιαν. Το να φτάσεις στο «Καμπ Νόου» είναι μόνο η μισή διαδρομή, η σκληρή δουλειά ξεκινάει όταν φτάσεις εκεί...

 

Τελευταία Νέα