Με τη σφραγίδα του Μπιέλσα

Με τη σφραγίδα του Μπιέλσα

Με τη σφραγίδα του Μπιέλσα

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Μαρσέιγ του Μαρσέλο Μπιέλσα, που εντυπωσιάζει στην Ligue 1.

Η Μασσαλία έχει το δικό της ταμπεραμέντο. Δεν μοιάζει με καμία άλλη στην Γαλλία. Έτσι, είναι φυσιολογικό η σχέση των οπαδών με την Ολεμπίκ να είναι ιδιαίτερη και ο τρόπος που διοικείται ο σύλλογος να είναι άκρως «μεσογειακός». Με προβλήματα, με σκάνδαλα, με παραλείψεις. Τίποτα που να σε κάνει να βαρεθείς είναι η αλήθεια.

Το προηγούμενο καλοκαίρι οι Μασσαλοί έκαναν σημαντικές επενδύσεις ακόμη και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, με στόχο να τα πάνε καλύτερα από το -7 από την Παρί τη σεζόν 2012-13. Το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν τους δικαίωσε, αλλά έμειναν με 0 βαθμούς στο Champions League και εκτός Ευρώπης για τη φετινή σεζόν.

Για να μπορέσει, λοιπόν, η Μαρσέιγ να μπει στο σωστό δρόμο έπρεπε να παρθούν δραστικές αποφάσεις. Οι Μασσαλοί έπρεπε να ξεφύγουν από την ασφάλεια ενός «ελεγχόμενου» προπονητή. Έτσι, στράφηκαν στη λύση του Μαρσέλο Μπιέλσα, με τον πρόεδρο Βεσνάν Λαμπρίν να λέει ξεκάθαρα ότι η επιλογή έγινε με γνώμονα να μπορέσει η Ολεμπίκ να χτυπήσει τις Παρί και Μονακό.

Το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε τον περασμένο Απρίλιο και λίγους μήνες αργότερα έπεσαν οι υπογραφές. Μετά από 8 αγωνιστικές η Μαρσέιγ βρίσκεται στην κορυφή με 19 βαθμούς, ενώ τα 21 γκολ που έχει πετύχει είναι η καλύτερή της επίδοση από τη σεζόν 1948-49! Ο Μπιέλσα ήδη λατρεύεται από τους οπαδούς, που έψαχναν απεγνωσμένα να πιαστούν από κάποια ισχυρή προσωπικότητα και να ξαναδούν φως στο τούνελ. Η σχέση του Αργεντίνου με την Μαρσέιγ έχει ήδη περάσει από 40 κύματα. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό που συναρπάζει, αλλά και κάθε συνέντευξη τύπου του Μπιέλσα.

«Το πρόσημο της μεταγραφικής περιόδου είναι αρνητικό. Έμαθα για την πώληση του Λούκας Μέντες την τελευταία στιγμή. Έμαθα ότι πήραμε τον Ντόρια, όταν έφτασε για τις ιατρικές εξετάσεις. Ήμουν αντίθετος με την μεταγραφή του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες τους οποίους εξετάζω πριν δώσω τη συγκατάθεσή μου για την απόκτηση ενός παίκτη και για τον Ντόρια δεν πρόλαβα να τους αναλύσω, ώστε να δώσω το ΟΚ.

Ο πρόεδρος μου είχε υποσχεθεί ότι δε θα παίρναμε ξένους παίκτες, καθώς το τμήμα scouting δεν είχε τη δυνατότητα να αναλύσει σωστά παίκτες που δεν παίζουν στην Γαλλία. Κανένας παίκτης δεν αποκτήθηκε μετά από δική μου εισήγηση. Πρότεινα 12 παίκτες, από τους οποίους δεν αποκτήθηκε ούτε ένας. Το αρχικό πρότζεκτ δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Θα δουλέψω με τους παίκτες που έχω και είμαι χαρούμενος να το κάνω. Θα συνεχίσω τη δουλειά μου με αισιοδοξία, όμως ο τρόπος που λειτουργεί ο σύλλογος με έχει απογοητεύσει», είχε αποκαλύψει ο τεχνικός της Μαρσέιγ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

*Στη φωτογραφία, η αντίδραση της υπεύθυνης του γραφείου τύπου της Μαρσέιγ κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνέντευξης τα λέει όλα...

Ο Λαμπρίν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και αποφάσισε να τον καλέσει, προκειμένου να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις. «Από την πλευρά μου το συμβάν θεωρείται λήξαν», είπε ο Μπιέλσα μετά το ματς με την Εβιάν (14/09).

Στη συνέχεια εκεί που όλα φαίνονταν ήσυχα, ο Αργεντίνος αποφάσισε να μιλήσει για το συμβόλαιό του περίπου μία εβδομάδα αργότερα. «Δε μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα πλάνα. Ουσιαστικά έχω συμβόλαιο για έναν χρόνο με την Μαρσέιγ και όχι για δύο, καθώς αν το επιλέξω θα μείνω ελεύθερος με το τέλος της σεζόν», αποκάλυψε και τους άφησε όλους ξανά με το στόμα ανοιχτό. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η σεζόν, ουσιαστικά άφηνε να εννοηθεί ότι είναι με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου.

«Επιθυμία του ήταν να υπογράψει για έναν χρόνο και στη συνέχεια να δει τη συνέχεια του πρότζεκτ. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη δουλειά του», σχολίασε ο Λαμπρίν, που πλέον έχει μάθει ότι δύσκολα θα βγάλει άκρη με τον «loco»… Βέβαια, το 2ετές συμβόλαιο έγινε, προκειμένου να τηρηθούν και οι κανονισμοί, που στην Γαλλία απαγορεύουν την υπογραφή μονοετών συμβολαίων με τους προπονητές.

Η σχέση του, πάντως, με τη διοίκηση και αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο το κλίμα. Το ξεκίνημα ήταν πολύ δύσκολο, όμως ο Μπιέλσα δεν φοβήθηκε να αλλάξει την «κορωνίδα» του, το 3-1-3-3, προκειμένου να πάρει το καλύτερο από τους παίκτες του. Η Μαρσέιγ έπαιξε με 3-3-3-1, 4-2-3-1 και διάφορες ακόμη παραλλαγές των 2 συστημάτων, με τα αποτελέσματα να τον δικαιώνουν και με το παραπάνω.

«Αν η Μαρσέιγ είναι στην κορυφή, είναι επειδή οι παίκτες πιστεύουν στον προπονητή τους», έγραψε ο Grégory Schneider στην Liberation. «Δουλεύουμε πραγματικά σκληρά και ο προπονητής είναι πάντα δίπλα μας», σχολίασε ο Τοβάν μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Ρεμ (5-0), με τον 59χρονο τεχνικό να εμφανίζεται για πρώτη φορά με χαμόγελο στη συνέντευξη τύπου. Μία σπάνια εικόνα, που συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την ευφορία στη Μασσαλία.

Ο Μπιέλσα κατάφερε να μεταμορφώσει τον Μορέλ σε αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό, είχε την τύχη ο Ανιγκό να έχει αποκτήσει τους Μεντί και Τζα Τζετζέ, δύο άκρως επιθετικά μπακ, στις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, εξελίσσει τον Ιμπουλά σε ολοκληρωμένο αμυντικό χαφ, παίρνει το καλύτερο από τους Τοβάν και Αλεσαντρινί αμυντικά, όμως εκείνος που τείνει να εξελιχθεί σε σύμβολο της νέας εποχής είναι ο Αντρέ Πιερ Ζινιάκ.

«Δεν με τρομάζει», είχε πει ο επιθετικός της Μαρσέιγ τον περασμένο Μάιο, όταν οι φήμες ότι θα αναλάβει ο Μπιέλσα έδιναν και έπαιρναν. Έχοντας ακούσει πολλά, έχοντας βρεθεί για ακόμη ένα καλοκαίρι κοντά στην έξοδο, με το συμβόλαιό του να είναι το πιο μεγάλο (4,2 εκατ. ευρώ ετησίως) και να ολοκληρώνεται με το τέλος της σεζόν, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.

Μετά από 8 αγωνιστικές, ο Ζινιάκ έχει βρει δίχτυα 8 φορές. Επίδοση, στην οποία έφτασε από την 7η αγωνιστική, κάτι που είχε να κάνει παίκτης της Μαρσέιγ από τη σεζόν 1991-92 (Παπέν) και στην Ligue 1 από τη σεζόν 1999-2000 (Τρεζεγκέ)!

Η αναγέννηση του Ζινιάκ φαίνεται να συμπίπτει με εκείνη της Μαρσέιγ. «Δείχνει τεράστια διάθεση. Αυτοί που πιστεύουν σε ένα πρότζεκτ, βοηθούν στο να μεταδοθεί αυτή η θετική ενέργεια και στο υπόλοιπο ρόστερ. Και του Ζινιάκ αυτό του βγαίνει φυσικά», είπε ο Μπιέλσα.

«Η επανάσταση ξεκίνησε», είχε γράψει η Le Point. «Επανάσταση». Μία λέξη που βρέθηκε και στα πρωτοσέλιδα των Parisien και Provence. Οι λέξεις λέγονται εύκολα, όμως σπάνια έχουν εφαρμογή. Η Μαρσέιγ, όμως, ίσως να αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις. «Δεν έχουμε ξαναδουλέψει τόσο σκληρά στην Μαρσέιγ τα τελευταία 20 χρόνια», είχε πει πηγή κοντά στην ομάδα στην Equipe κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όπου ο τελειομανής Μπιέλσα δοκίμασε όλα όσα θα δούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο 59χρονος τεχνικός, όμως, ακόμη και αν για τους προϊστάμενούς του μοιάζει σαν… βόμβα έτοιμη να σκάσει, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στους «Φωκαείς». «Με αυτόν στο τιμόνι ο σύλλογος θα βελτιώσει και τις δομές του σε θέματα οργάνωσης, επαγγελματισμού και ρεαλισμού», δήλωσε ο Λαμπρίν στην Parisien και έχει απόλυτο δίκαιο. Η «επανάσταση» δεν είναι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά στις δομές ολόκληρου του συλλόγου, που θα πρέπει να αλλάξει αν θέλει να ανταγωνιστεί στα ίσα τα εκατομμύρια της Παρί.

Όσο για τον τίτλο; «Έχουμε την ψευδαίσθηση να δοκιμάσουμε να μείνουμε στην κορυφή μέχρι το τέλος, όμως δεν το λέμε από τώρα». Τα λόγια του Μπιέλσα δίνουν την καλύτερη εικόνα…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης