Ντέρμπι των πάγκων (vid)

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Ντέρμπι των πάγκων (vid)

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το 85ο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ στην Bundesliga.

«Ντέρμπι της κρίσης» το χαρακτήρισε η Bild με δύο έννοιες. Από τη μία η κρίση τραυματισμών, που μαστίζει και τους δύο αντιπάλους και από την άλλη, φυσικά, η αγωνιστική. Μετά από 5 αγωνιστικές η Ντόρτμουντ βρίσκεται στην 8η θέση με 7 βαθμούς και η Σάλκε στην 13η με 5.

Είναι το χειρότερο ξεκίνημα για τους Βεστφαλούς μετά τη σεζόν 2009-10, ενώ οι μπλε δεν κέρδισαν ούτε ένα από τα πρώτα 6 επίσημα ματς στη σεζόν, επίδοση που είναι η χειρότερη μετά τη σεζόν 1967-68.

Τα αποδυτήρια και των δύο μοιάζουν... άδεια. Στην άκρως εντυπωσιακή φυσούνα της Veltins Arena θα βρεθούν δύο ομάδες υπό ειδικές συνθήκες. Για την Ντόρτμουντ στη λίστα των απουσιών προστέθηκε στην τελευταία στιγμή και ο Σεμπάστιαν Κελ με πρόβλημα στον αστράγαλο, ενώ ο Κλοπ θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν ο Χούμελς θα ξεκινήσει βασικός. Ο Γερμανός μέσος ανεβάζει τις απουσίες στις 7, καθώς εκτός είναι και οι Μπλαζικόφσκι, Γκουντογκάν, Κιρχ, Μχιταριάν, Ρόις και Σαχίν.

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα δεν είναι λιγότερα. Σαμ (ενοχλήσεις) και Αϊχάν (ίωση) είναι αμφίβολοι και προστέθηκαν στις ήδη γνωστές απουσίες των Γκίφερ, Σαντάνα, Χέβεντες, Κολάσινατς, Ντράξλερ, Γκορέτσκα και Φαρφάν. Το μοναδικό ερωτηματικό είναι το αν θα ξεκινήσει βασικός ο Μπόατενγκ, με τον Κέλερ να τα αφήνει όλα ανοιχτά. «Είναι έτοιμος, όμως η ομάδα τα πήγε μια χαρά και χωρίς αυτόν. Όλα είναι ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της Σάλκε, με τον Γκανέζο να επιστρέφει από την τιμωρία του.

Το 85ο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ για την Bundesliga μοιάζει να έρχεται σε άσχημη στιγμή. Οι μπλε, όμως, βρίσκονται σε καλύτερο φεγγάρι μετά τη νίκη τους με 3-0 στην Βρέμη επί της Βέρντερ μεσοβδόμαδα. «Η νίκη ήταν πολύ σημαντική για την ψυχολογία μας. Έδειξε ότι έχουμε ποιότητα ως ομάδα, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο Κέλερ. Ο προπονητής που νιώθει την μεγαλύτερη πίεση στην Bundesliga.

Κανενός άλλου η θέση δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα. Φυσικά, ενδεχόμενη ήττα από την Ντόρτμουντ, δε θα του κοστίσει τα πάντα. Ο Χελντ τον έχει στηρίξει επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, όμως τυχόν συντριβή θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα. «Εφτάψυχο» τον χαρακτήρισε ο Άλφρεντ Ντράξλερ στη στήλη του στην Bild, καθώς τόσες μέτρησε τις φορές που έφτασε μία ανάσα από την απόλυση.

Η Σάλκε μέχρι τώρα έχει δείξει την κλασική της αστάθεια, που όμως συνδυάζεται με τεράστια προβλήματα στο transition και στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων. Ένα παιχνίδι, που λατρεύει η Μπορούσια. «Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο, γιατί η Ντόρτμουντ έχει την ποιότητα να τον εκμεταλλευτεί», είπε ο τεχνικός της Σάλκε, ο οποίος είναι η αλήθεια ότι δεν μοιάζει να έχει ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του…

Απέναντί του θα βρεθεί μία ομάδα, η οποία μάλλον βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση. Το περασμένο καλοκαίρι το μεγάλο ερωτηματικό ήταν το πώς θα βρεθούν τα γκολ του Λεβαντόφσκι. Τελικά, εύκολα ή δύσκολα τα γκολ έρχονται, όμως τα τεράστια προβλήματα προέρχονται από την άμυνα. Εκεί, όπου η απουσία του Χούμελς είναι αισθητή. Και μνα σκεφτεί κανείς ότι ο Γκίντερ αποκτήθηκε ως… έξτρα, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο να υπογράψει το καλοκαίρι του 2015…

Το ματς με την Στουτγκάρδη έχει τελειώσει, η Ντόρτμουντ για ακόμη μία φορά δεν κατάφερε να κερδίσει (2-2) και οι κάμερες και τα μικρόφωνα κυκλώνουν τον Μίχαελ Τσορκ για ένα σχόλιο. «Δεν υπάρχει εξήγηση. Αν δείτε πως δεχόμαστε τα γκολ, τότε τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Μπορούσια, που κουνούσε το κεφάλι του με απορία…

Όσο περνάει η σεζόν τόσα περισσότερα ερωτηματικά γεννιούνται για την Ντόρμουντ. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια προβλήματα στην άμυνα όσο βρίσκομαι εδώ», σχολίασε ο Κλοπ. «Με 9 γκολ παθητικό σε 5 ματς συνολικά και έχοντας δεχθεί από 2 γκολ σε 4 ματς είναι απλά δύσκολο να κερδίσεις κάποιο από αυτά», ολοκλήρωσε.

Με την Σάλκε να έχει σκοράρει και στα 8 τελευταία εντός έδρας ντέρμπι με την Ντόρτμουντ, τα πράγματα δεν δείχνουν ούτε τώρα καλά. «Η Ντόρτμουντ έμαθε από τα λάθη της σε αυτές τις μίνι-κρίσεις. Και έχουν αυτό που χρειάζεται κάθε σύλλογος. Τον τέλειο προπονητή», σχολίασε ο Κρίστοφ Μέτσελντερ στην Bild.

«Τα λάθη γίνονται και στη συνέχεια αναλύονται, προκειμένου να διορθωθούν», είπε ο Κλοπ στη συνέντευξη τύπου, όμως και αυτός προσπαθεί να καταλάβει για ποιον λόγο χάνεται τόσο εύκολα η ψυχραιμία, όταν η ομάδα του καλείται να αμυνθεί. Όπως είπε και ο ίδιος στα 4 από τα τελευταία 5 γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα του οι ευθύνες ήταν ατομικές. Η αχίλλειος πτέρνα της Μπορούσια φαίνεται από το ξεκίνημα. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι με τους Μχιταριάν και Ρόις τραυματίες ο μοναδικός επιτελικός μέσος που έχει απομείνει ετοιμοπόλεμος είναι ο Καγκάβα, τότε ο Κλοπ έχει ακόμα ένα πρόβλημα να λύσει. Ο Ιάπωνας δεν είναι ακόμα στο 100% της φυσικής του κατάστασης και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί.

«Το ντέρμπι είναι η μητέρα των μαχών στην Γερμανία», είπε ο Κέλερ, που συμφώνησε με τον Χελντ στο ότι δεν υπάρχει φαβορί. Και ο ίδιος γνωρίζει, όμως, ότι όταν υπάρχουν τόσες ελλείψεις και από τις δύο πλευρές, εκείνο που τελικά θα κρίνει το παιχνίδι – εκτός από την τύχη – είναι οι κινήσεις των δύο προπονητών. Αυτή τη φορά η… σκακιέρα και αυτοί που κινούν τα πιόνια θα παίξουν τον καθοριστικότερο ρόλο. Η στρατηγική και όχι η τακτική θα κρίνουν το αποτέλεσμα είτε για το... restart (της Ντόρτμουντ) είτε για το τέλος της κρίσεις (για την Σάλκε).

Υ.Γ.: Από την Γερμανία δεν υπάρχει το παραμικρό δημοσίευμα για τον Μάρκο Ρόις. Η πηγή της χθεσινής είδησης είναι η Daily Star, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας…

* Δείτε στο video το top 10 στιγμών του ντέρμπι, όπως τις επέλεξε η Bundesliga.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης