“Νέοι” προπονητές που αξίζει να παρακολουθείς

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
“Νέοι” προπονητές που αξίζει να παρακολουθείς

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ξεχωρίζει τους 11 – καινούργιους στις ομάδες τους – προπονητές που κερδίζουν την πρώτη εντύπωση στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αφήνοντας πίσω ίσως το πιο θεαματικό, από κάθε άποψη, σαββατοκύριακο στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, άρχισα να σκέφτομαι μετά από τον κύκλο των πρώτων αναγνωριστικών αγωνιστικών τους προπονητές που έχω αρχίσει να παρακολουθώ στενότερα και πιο τακτικά. Αυτούς που κερδίζουν την πρώτη εντύπωση και ιντριγκάρουν τον ποδοσφαιρόφιλο για να συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη μιας δουλειάς της οποίας τα πρώτα δείγματα είναι υποσχόμενα. Αφήνω στην άκρη τους προπονητές που μας έδειξαν πέρσι πολλά και συνεχίζουν στον ίδιο πάγκο. Κοιτάζω περισσότερο τις νέες αφίξεις και τα νέα εγχειρήματα.

Barclays Premier League

Στην Αγγλία αν κανείς παγώσει τη στιγμή θα βρει τους προβολείς καρφωμένους πάνω στον Ρόναλντ Κούμαν. Παρέλαβε τη Σαουθάμπτον μετά από μια εξαιρετική σεζόν που εκείνη έκανε στα χέρια του Μαουρίσιο Ποκετίνο. Και είδε το ρόστερ να αποψιλώνεται, αφού όλες οι “αποκαλύψεις” της περσινής σεζόν πωλήθηκαν. Λαλάνα, Λάμπερτ, Λουκ Σο, Λόβρεν, Κάλουμ Τσέιμπερς. Οι αγορές όμως “βγαίνουν”, το πλάνο ανάδειξης των προϊόντων μιας πολύ καλής ακαδημίας εξελίσσεται, και το ξεκίνημα του Κούμαν κρατάει την περσινή εξαιρετική αύρα. Τα μέχρι ώρας αποτελέσματα δεν είναι υπερβατικά, και η Σαουθάμπτον έχει πιθανώς ευνοηθεί λίγο από το πρόγραμμα, το οποίο στην αρχή δεν της έκανε δύσβατο το μονοπάτι. Εκτός των άλλων όμως το ποδόσφαιρο της Σαουθάμπτον είναι ωραίο στο μάτι.

Ενδιαφέρουσα δείχνει στην αρχή της και η δουλειά του Νάιτζελ Πίρσον με την Λέστερ, η οποία στη στιγμή που συζητάμε είναι η καλύτερη από τις νεοφώτιστες, Πολύ ενδιαφέρουσα είναι πιθανόν να αποδειχθεί και η δουλειά του Γκάρι Μονκ, ο οποίος τον περασμένο Μάιο ονομάστηκε μόνιμος προπονητής της Σουόνσι και – στα 35 του – έχει αρκετά ξεκινήσει καλά τη σεζόν.

La Liga

Προφανώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η δουλειά του Λουίς Ενρίκε και οι πρώτες εντυπώσεις, που τείνουν να γίνουν διαπιστώσεις ότι κατά διαστήματα το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα θυμίζει το ποδόσφαιρο της εποχής Γκουαρδιόλα. Το πρώτο του δείγμα είναι ελπιδοφόρο αν κανείς λάβει υπόψη ότι τα πρόσωπα στην ενδεκάδα αλλάζουν. Η Μπάρτσα έχει δείξει διαστήματα ποδοσφαίρου καλύτερου από το περσινό της, την ίδια ώρα που ο Μέσι λάμπει ως πλέι μέικερ, κι ενώ εμφανίζονται/προωθούνται νέα προϊόντα της Μασία και δεν έχει προστεθεί ο Λουίς Σουάρες. Η ιδέα του Λουίς Ενρίκε για το παιχνίδι είναι όμοια με του Πεπ. Κι αν βρει τρόπο να συναρμολογήσει μια πίσω τετράδα που θα αμύνεται σωστά στα μεγάλα παιχνίδια, η Μπαρτσελόνα του θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Από τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν ξεκινήσει καλά, αξιοπρόσεκτη δείχνει η δουλειά του πολύπειρου και πάντοτε ικανού Χοακίν Καπαρός, τούτη τη φορά με τη Γρανάδα, και η αρχή του 40αρη Νούνο Εσπίριτο Σάντο, που ήταν βοηθός του Ζεσουάλντο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό, με την Βαλένθια.

Bundesliga

Τούτη την ώρα είναι εντελώς επίκαιρη η δουλειά που δείχνει ο Αντρέ Μπράιτενράιτερ με την Πάντερμπορν. Παρουσιάζει μια πολύ μαχητική, ειδικά στην έδρα της, νεοφώτιστη στη Μπουντεσλίγκα ομάδα και η πορεία που διαγράφει είναι για την ώρα μια μεγάλη έκπληξη. Τέτοια είναι και η πορεία της Μάιντς υπό τον Κάσπερ Χιούλμαντ, ειδικά στα μάτια κάποιου που είχε τύχει να δει τα παιχνίδια της με τον Αστέρα Τρίπολης. Η δουλειά που κάνει ο Δανός προπονητής φαίνεται ότι εξελίσσεται, και φυσικά φωτίζεται από τη νίκη που μόλις έκανε επί της Ντόρτμουντ. Θα έλεγε κανείς ότι καλή φάνηκε στις πρώτες εβδομάδες της σεζόν και η δουλειά του Ρότζερ Σμιντ στη Λεβερκούζεν, αλλά εσχάτως τα αποτελέσματα στραβώνουν πολύ.

Serie A

Τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στον Πίπο Ιντσάγκι. Διότι παρουσιάζει μια Μίλαν που δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα, και έδειξε τέτοια ακόμη και στην ήττα από την Γιουβέντους. Στα προηγούμενα ο Πίπο έδειξε την ιδέα του, για επιθετικό ποδόσφαιρο. Και στο ντέρμπι απέναντι στην πολύ πιο έτοιμη από τη δική του ομάδα Γιούβε έδειξε – ίσως με υπερβολικό ζήλο – ότι μπορεί να χτίσει και καλή ανασταλτική λειτουργία. Αν καταφέρει να τα συνδυάσει και βρει την ισορροπία σε άμυνα-επίθεση, ο Ιντσάγκι θα αναγεννήσει τη Μίλαν και – προφανώς – η δουλειά του θα φωτιστεί πολύ.

Φυσικά έχει ενδιαφέρον και η δουλειά του Μαξ Αλέγκρι στο Τορίνο. Εκείνος όμως παρέλαβε μια έτοιμη ομάδα, που είναι σερί πρωταθλήτρια. Παρ' όλα αυτά έχει ξεκινήσει σοφά: έχει πειράξει ελάχιστα πράγματα, έχει κρατήσει σχηματισμούς και τακτικές του Αντόνιο Κόντε, έχει απελευθερώσει τον Τέβες ως περιφερειακό και έχει χαλαρώσει τα μέτρα τάξης και πειθαρχίας, με την επίδραση αυτής της χαλάρωσης να είναι, για την ώρα, θετική στην συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η πρώτη εικόνα της Ουντινέζε στα χέρια του Αντρέα Στραματσιόνι. Δείχνει μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, με μεγάλη τακτική πειθαρχία, μια πολύ εύκαμπτη ομάδα στο τερέν, με ποιότητα σε όλες τις γραμμές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball