Ραχίμ Στέρλινγκ: Ο καλύτερος της γενιάς του;

Ραχίμ Στέρλινγκ: Ο καλύτερος της γενιάς του;

Gazzetta team
Ραχίμ Στέρλινγκ: Ο καλύτερος της γενιάς του;

bet365

O Jonathan Fadugba γράφει για την εκπληκτική εξέλιξη Ραχίμ Στέρλινγκ, που είναι πλέον από τα βαρόμετρα της Λίβερπουλ.

Η συνεχής άνοδος και βελτίωση του Ραχίμ Στέρλινγκ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Εκεί που μία «ξεθωριασμένη» χρυσή γενιά Άγγλων φτάνει στο τέλος της, μία νέα φουρνιά ταλέντων έχει βρεθεί στο προσκήνιο.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο Μουντιάλ, όπου το ρόστερ είχε τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας μετά το 1958 για την Αγγλία. Υπάρχουν πολλοί παίκτες της νέας γενιάς, που εξάπτουν τη φαντασία. Ο Λιουκ Σο, ο Ρος Μπάρκλεϊ και ο Τζον Στόουνς έχουν ήδη ξεχωρίσει, όμως ένας παίκτης μοιάζει να είναι πάνω από όλους είναι ο Ραχίμ Στέρλινγκ.

Εννιά γκολ, πέντε ασίστς και μία σειρά από εκπληκτικές εμφανίσεις την προηγούμενη σεζόν και στα πρώτα ματς την τρέχουσας – ειδικά στο 3-0 επί της Τότεναμ – έχουν κάνει τον 19χρονο άσο σημαντικό «γρανάζι» της Λίβερπουλ και της Αγγλίας.

Είναι, λοιπόν, ο Στέρλινγκ ο καλύτερος teenager στο φετινό Champions League; Η εξέλιξη του νεαρού μεσοεπιθετικού είναι εκπληκτική. Ο Τζον Τέρι πιστεύει ότι είναι «εκπληκτικός», ο Γκάρι Νέβιλ τον χαρακτήρισε «απόλυτο κίνδυνο», ενώ ο προπονητής του Μπρένταν Ρότζερς πιστεύει πολύ απλά ότι ο Στέρλινγκ «εξελίσσεται σε έναν πανέμορφο νεαρό άντρα».

Η άνοδος

Εσείς είστε οι πιο κατάλληλοι κριτές, όμως ο νεαρός είναι σίγουρα από τις… ατραξιόν του γηπέδου. Η άνοδός του δείχνει τόσο τις ικανότητές του και την ωριμότητά του όσο και την εξαιρετική δουλειά του Ρότζερς ατομικά με τους παίκτες του.

Ο Στέρλινγκ έκανε το ντεμπούτο του το 2012 με τον Νταλγκλίς στον πάγκο ως αλλαγή στη θέση του Κάουτ στο τέλος στην εντός έδρας ήττα από την Γουίγκαν με 2-1. Όμως, υπό τις οδηγίες του Ρότζερς ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Ο 19χρονος τείνει να γίνει το απόλυτο σύμβολο της αλλαγής στο «Άνφιλντ».

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την Λίβερπουλ το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πώς θα αντικατασταθεί ο Λουίς Σουάρες. Τελικά, το πλάνο ήταν να μην γίνει με έναν παίκτη, αλλά με συνολική συνεισφορά στα γκολ του Ουρουγουανού.

Πώς να αντικαταστήσεις τον Σουάρες; Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν γίνεται. Αν οι Μπαλοτέλι και Λάμπερτ σκοράρουν από 10 γκολ και οι Λαλάνα, Μορένο, Τσαν και Μάρκοβιτς άλλα 10 μαζί, μαζί και με συνολικά 12 ασίστς, τότε τα κατάφεραν.

Αυτή η… αριθμητική μοιάζει μια χαρά στη θεωρία, όμως η πράξη είναι άλλο πράγμα. Δύο ήττες στα πρώτα τέσσερα ματς για την Λίβερπουλ δείχνουν ότι λείπει ο παίκτης που θα πάρει τους κόκκινους στις πλάτες του στις δύσκολες στιγμές.

Ο Στέρλινγκ τείνει να εξελιχθεί σε έναν από αυτούς τους παίκτες. Η εξαιρετική του ντρίμπλα, η επιτάχυνση και το χάος που δημιουργεί στις αντίπαλες άμυνες, έχουν γίνει πολύ σημαντικά στοιχεία στο υψηλό τέμπο του παιχνιδιού της Λίβερπουλ.

Η κατανόηση του συστήματος και όλων των οδηγιών του Ρότζερς είναι ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού του Στέρλινγκ, που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα ή πίσω από τον επιθετικό, σε σημείο που ο Χότζον να τον θεωρεί ιδανικό για τη θέση που μέχρι πρότινος είχε ο Ρούνεϊ στα Λιοντάρια. Μόλις στα 19 του μπορεί πλέον να θεωρηθεί αναντικατάστατος.

Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα για την Λίβερπουλ. Ο Ρότζερς έχει μιλήσει για την πρόθεσή του να ξεκουράσει τον Στέρλινγκ και μάλιστα σε σταθερή βάση. «Κάποιοι προπονητές θα έλεγαν ‘’δε με νοιάζει’’, καθώς μπορεί να είναι στη δουλειά 2, 3 ή 4 χρόνια και να σιγουρεύουν ότι θα παίζει συνεχώς για εκείνους», σχολίασε ο Ρότζερς για τον νεαρό άσο, που έχει ήδη κάνει 80 συμμετοχές με την Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις πριν κλείσει τα 20 του χρόνια.

«Πρέπει, όμως, να προσέξουμε και να τον προστατεύσουμε. Είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι σε 10 χρόνια θα φτάσει στην κορυφή του παιχνιδιού του αντί για τώρα», είπε ο Ρότζερς.

Το τάιμινγκ, όμως, δεν είναι το καλύτερο δυνατό για τον τεχνικό της Λίβερπουλ. Ξεκούρασε τον Στέρλινγκ στο ματς με την Άστον Βίλα και οι κόκκινοι (για τους οποίους έλειπε και ο Στάριτζ) γνώρισαν την ήττα.

Αντί, λοιπόν, να αποσυμφορηθεί η πίεση στον Στέρλινγκ, η σημασία του για την Λίβερπουλ αντί να μειωθεί, φαίνεται ότι αυξήθηκε. Κάθε νέα απόφαση για ξεκούρασή του στο μέλλον θα είναι ρίσκο για τον Ρότζερς, βάζοντάς τον σε δύσκολη θέση.

Η παρουσία του Στέρλινγκ είναι πλέον θεμελιώδης για το αγωνιστικό πλάνο των κόκκινων. Ρίχνοντας μια ματιά στα ρόστερ των υπόλοιπων ομάδων του Champions League, υπάρχουν περίπου 40 παίκτες κάτω των 20 ετών, που έχουν το ταλέντο να ξεχωρίσουν και να κάνουν τη διαφορά στο μέλλον. Είναι, ,λοιπόν, ο Στέρλινγκ ο καλύτερος αυτής της λίστας; Ναι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα