Η παλιά κατάρα του «Ριαθόρ» (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Η παλιά κατάρα του «Ριαθόρ» (vids)

bet365

Ενόψει της εκεί επίσκεψης της, ο Γιώργος Καραμάνος θυμάται τα 18 χρόνια (1992-2010) που η Ρεάλ δεν νικούσε στην έδρα της -τότε Super Depor- Λα Κορούνια.

Εμπαινε ο Οκτώβριος του 1992 και το ξεκίνημα της Λα Κορούνια έμοιαζε ονειρικό. Ο Αρσένιο Ιγκλέσιας που λίγους μήνες νωρίτερα είχε καταφέρει να τη σώσει την τελευταία αγωνιστική, είχε αρχίσει την επόμενη σεζόν με πέντε στα πέντε. Σε αυτή την κατάσταση ως μόνη 1η η ομάδα των Φραν, Μάουρο Σίλβα, Τζούκιτς, Μπεμπέτο, θα υποδεχόταν τη Ρεάλ των Ιέρο, Μίτσελ, Ζαμοράνο, Μπουτραγκένιο, Λουίς Ενρίκε, Προσινέτσκι. Οι Μαδριλένοι που υπολόγιζαν σε σχετικά εύκολο πέρασμα από τη Γαλικία, είδαν από νωρίς τους Ιέρο, Ζαμοράνο να τους βάζουν μπροστά στο σκορ. Ωστόσο, θα έβρισκαν τον μπελά τους.

Ηταν η εποχή που ο Βραζιλιάνος φορ Μπεμπέτο βρισκόταν σε δαιμονιώδη κατάσταση. Δύο δικά του γκολ και ένα αυτογκόλ του Ρικάρντο Ρότσα στο 80' έφεραν την ανατροπή και την ήττα με 3-2. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη στιγμή το ταυτόχρονο ξεκίνημα δύο θρύλων: εκείνον της Super Depor που για περίπου 15 χρόνια έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο και της κατάρας του «Ριαθόρ» για τους Μερένγκες.

Από εκείνη την ημέρα και για το 18 ακόλουθα χρόνια, η Ρεάλ θα χρειαζόταν να υποστεί την ταπείνωση χωρίς νίκη σε αυτό το γήπεδο (σ.σ.: ένα από τα ελάχιστα που έχει αρνητικό συντελεστή με 16 ήττες, 14 ισοπαλίες και 12 νίκες). Σε αυτό το διάστημα μετά το 3-2, η Βασίλισσα βίωσε 11 σφαλιάρες, ενώ πέντε φορές κατάφερε να αποδράσει από εκεί με το βαθμό. Μάλιστα ορισμένες ήττες δεν ήταν απλές, αλλά τρομεροί διασυρμοί, όπως το 4-0 που ήρθε δύο φορές και ένα 5-2 (με ένα απίθανο σόου του Βραζιλιάνου Τζαλμίνια).

Η λύτρωση θα ερχόταν τον Γενάρη του 2010. Ο Γκρανέρο άνοιξε νωρίς το σκορ και το 2-0 ήρθε με μαγικό τρόπο, με τον Γκούτι να επιδεικνύει την ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του (σ.σ.: ασχέτως εάν ήταν τεμπελάκος και περίεργος χαρακτήρας), καθώς βρέθηκε σε τετ α τετ και αντί να πλασάρει, πάτησε ένα εκπληκτικό τακουνάκι στον Μπενζεμά. Ο Γάλλος έβαλε δύο γκολ και τελικά η Ρεάλ έσπασε εκείνο το βράδυ την κατάρα, επικρατώντας 3-1. Εκτοτε, δυστυχώς η Λα Κορούνια έγινε ασανσέρ, γνωρίζοντας δύο υποβιβασμούς. Μαζί όμως με τη νίκη του... Γκούτι, οι Μαδριλένοι έχουν πλέον στήσει το δικό τους μικρό σερί (2 νίκες, 1 ισοπαλία) σε αυτό το άλλοτε κατηφορικό για τους αντιπάλους άντρο.

Οι... δαίμονες του Αντσελότι
Η Ρεάλ μπορεί λοιπόν να έχει ξεπεράσει εκείνη την κατάρα, αλλά ο Κάρλο Αντσελότι καλείται το απόγευμα του Σαββάτου (17:00) να ξορκίσει τα δικά του φαντάσματα στη Γαλικία. Ως προπονητής της Ρεάλ πέρσι ηττήθηκε εκεί τριγύρω από τη Θέλτα, από την οποία κάποτε ως κόουτς της Γιουβέντους διασύρθηκε με 4-0. Φυσικά αξέχαστο παραμένει αυτό που συνέβη με εκείνον τον απίθανο αποκλεισμό από τη Λα Κορούνια. Ηταν το 2004 στους «8» του Champions League,όταν η Ντέπορ διέλυσε 4-0 με ασύλληπτη εμφάνιση τη Μίλαν (4-1 στο Μιλάνο) και βρέθηκε για μοναδική φορά στα ημιτελικά. Στις σφαλιάρες από τους Γαλιθιάνους προς τον Καρλέτο θα πρέπει να προσθέσουμε και το 1-2 της Θέλτα στο «Σαν Σίρο» τον Δεκέμβρη του 2003. Η λογική πάντως ορίζει ότι ήρθε η ώρα ο Ιταλός κόουτς να ξεπεράσει το άσχημο παρελθόν του. Ειδάλλως, τυχών τρίτη σερί γκέλα στο πρωτάθλημα, θα βγάλει την ομάδα του πρώιμα εκτός τίτλου...

* Η τελευταία νίκη της Λα Κορούνια ήταν το 2-1 του 2008.

* Εντός- εκτός έδρας η Ρεάλ έχει έξι νίκες σε επτά αήττητα ματς με τη Ντεπορτίβο.

* Το «Ριαθόρ» είναι ένα από τα δύο γήπεδα της φετινής Primera (το άλλο το «Ανοέτα» της Σοσιεδάδ), όπου ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει βρει δίχτυα.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα