Οι «μικρές» λίγκες γεννούν ακόμα μεγάλους παίκτες

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Οι «μικρές» λίγκες γεννούν ακόμα μεγάλους παίκτες

bet365

Ο Θάνος Σαρρής βλέπει το τρομερό ξεκίνημα του Μπριτ Ασομπαλόνγκα στην Championship και γράφει για το υψηλό επίπεδο στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας.

Από το ξεκίνημα της δεκαετίας του '90 και κυρίως μετά το νόμο Μπόσμαν το 1995, οι ομάδες της Premier League βασίζονται όλο και περισσότερο σε «εισαγόμενους» ποδοσφαιριστές. Οι τιμές των «καλών» ονομάτων από την Αγγλία, ακόμα και από τα χαμηλότερα στρώματα, τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, οπότε από μία άποψη είναι λογικό τα μεγάλα κλαμπ να επενδύουν σε παίκτες από άλλες χώρες.

Πριν από μερικά χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Πρέστον, Ντέρεκ Σο, το είχε θέσει απλά: «Οι ομάδες της Premier League δεν θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε παίκτες χαμηλότερων κατηγοριών. Αν ο καλύτερος τερματοφύλακας ή αμυντικός της Championship μετακινηθεί σε ομάδα Premier League, πιθανότατα δεν πάρει παιχνίδι. Οι Μάντσεστερ Σίτι αυτού του κόσμου κάνουν deal με μεγάλα κλαμπ τώρα, αλλά είναι ανησυχητικό το ότι τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες τα ξοδεύουν στο εξωτερικό ή τα ανακυκλώνουν μεταξύ τους». Το επίπεδο στη δεύτερη κατηγορία παραμένει υψηλό, αλλά οι ομάδες δεν πουλούν όπως στο παρελθόν.

Κι όμως, η ιστορία έχει δείξει ότι οι τρομερά ανταγωνιστικές μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας ξέρουν πως να δουλεύουν ένα ταλέντο και να το διαμορφώνουν για τη συνέχεια. Κάποτε, ο Σταν Κόλιμορ έπαιρνε μεταγραφή από τη Σάουθεντ για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τη βοηθούσε να ανέβει και να βγει Ευρώπη. Η Λίβερπουλ στη συνέχεια επένδυσε στον στον φορ από το Στάνφορντσαϊρ. Ο Τιμ Κέιχιλ, πήγε από τη Μίλγουολ στην Έβερτον και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της στην παρθενική του χρονιά. Ο Τζον Γουόλτερ έκανε ένα καλό ματς Κυπέλλου με την Τσέστερ απέναντι στην Ίπσουιτς, οι «Tractor Boys» τον πήραν και του άνοιξαν το δρόμο για την Premier League και τη Στόουκ. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Φέτος; Ρίχνοντας μια ματιά στο μεταγραφικό παζάρι της Premier βλέπει κανείς ότι λίγοι ήταν αυτοί που ήρθαν από χαμηλότερες κατηγορίες με μεταγραφή. Ο Φρέιζερ Κάμπελ από την Κάρντιφ ( που έπαιζε ήδη στην top league) στην Κρίσταλ Πάλας, μαζί με τον ΜακΆρθουρ της Γουίγκαν. Ο Μπρέντον Γκάλογουεϊ στην Έβερτον από την MK Ντοντς. Ο Ινς, επίσης έτοιμος από πέρσι, στη Χαλ από τη Μπλάκπουλ. Ο Άπσον, ο Χάμερ και ο Ουλόα στη Λέστερ. Οι Λασέλς και Ντάρλοου στη Νιούκαστλ, που όμως παρέμειναν στη Φόρεστ ως δανεικοί. Ο Ματς στην ΚΠΡ πάλι από την Κάρντιφ. Ο Μπάκλεϊ στη Σάντερλαντ, ο Εμενς στη Σουόνσι και ο Κρέσγουελ στη Γουέστ Χαμ. Οι περισσότεροι σε ομάδες «δεύτερης» ταχύτητας ή για επενδύσεις. Ο ταλαντούχος Γκάλογουεϊ, για παράδειγμα, που πήγε στα μεγαλύτερου βεληνεκούς «Ζαχαρωτά», εντάχθηκε στην ομάδα Νέων.

Όσοι παρακολουθούν λίγο περισσότερο την Championship και τς υπόλοιπες κατηγορίες, αναμφίβολα έχουν εντοπίσει ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν. Ο Μπριτ Ασομπαλόνγκα πέρυσι έβαλε 25 γκολ στη League One με την Πιτέρμπρο και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της κατηγορίας. Η Νότιγχαμ Φόρεστ φέτος έψαχνε βασικό φορ, ικανό να την ωθήσει προς την άνοδο. Δεν δίστασε. Έδωσε 5 εκατομμύρια λίρες για τον 21χρονο με καταγωγή από τη Δημοκρατία του Κονγκό. Με 8 γκολ σε 7 ματς, είναι... εύκολα ο πρώτος σκόρερ της Championship μέχρι στιγμής, ενώ η ομάδα του είναι πρώτη στη βαθμολογία. Φορ με τρομερή σωματοδομή, ταχύτητα και τελειώματα. Και μόλις 21 ετών! Για τον ΜακΚόρμακ, που πέρυσι έβαλε 28 γκολ στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία της Αγγλίας με τη Λιντς, η υποβιβασμένη Φούλαμ έδωσε ένα σκασμό χρήματα για να τον αποκτήσει. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το ποσό για τον 28χρονο με τα bonus φτάνει τα 11 εκατομμύρια λίρες. Και τα δύο παραδείγματα αφορούν ομάδες της Championship.

Τα ταλέντα υπάρχουν και συχνά ξεχωρίζουν. Η Γιουνάιτεντ επένδυσε στον Νικ Πάουελ της Κρου το 2012, δίνοντας τον δανεικό τόσο πέρυσι (γεμάτη χρονιά με Γουίγκαν), όσο και φέτος (στην Πρέμιερ Λιγκ με την Λέστερ). Άλλοι, περιμένουν την ευκαιρία τους. Ο Τζόρνταν Ρόουντς της Μπλάκμπερν, ο Γουίλ Χιουζ της Ντέρμπι Κάουντι, Ο ΜακΓκούγκαν της Γουότφορντ, ο Σαμ Μπάιραμ της Λιντς, ο Μπεν Γουότσον της Γουίγκαν, ο Τρόι Ντίνεϊ της Γουότφορντ, ο κίπερ Μάρσαλ της Κάρντιφ, ο Ασομπαλόνγκα της Φόρεστ και αρκετοί ακόμα είναι ποδοσφαιριστές με τρομερές δυνατότητες, που μπορούν να σταθούν -κάποιοι από αυτούς το έχουν κάνει ήδη- στη μεγάλη κατηγορία.

Η τάση, ωστόσο, είναι ξεκάθαρη. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό είναι φτηνότερες, παρότι οι ιδιαιτερότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου δίνουν περισσότερες πιθανότητες στους ήδη «ψημένους» να πετύχουν σε υψηλότερο επίπεδο. Ίσως για αυτό η Championship να παραμένει ένα απίστευτης δυσκολίας πρωτάθλημα. Το ότι ο τελευταίος μπορεί να νικήσει τον πρώτο είναι πραγματικότητα. Τα ματς έχουν τρομερό ρυθμό, οι εκπλήξεις είναι πολλές και η άνοδος πραγματικός Γολγοθάς. Ομάδες με τεράστια ιστορία παραμένουν εγκλωβισμένες, ψάχνοντας τρόπο να τα βγάλουν πέρα με τον ανταγωνισμό. Μια δεύτερη κατηγορία, που βάζει τα γυαλιά σε πολλές πρώτες, αλλά μοιάζει αρκετές φορές «αναγκασμένη» να κρατήσει τα μεγάλα ονόματά της...

Follow @Thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.