Ρεάλ-Ατλέτικο: Φωτιά στο Σαββατόβραδο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ρεάλ-Ατλέτικο: Φωτιά στο Σαββατόβραδο

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει το έβδομο φετινό ραντεβού (21:00) Ρεάλ-Ατλέτικο: πως θα παίξουν, που θα κριθεί, ποια τα προβλήματα και η ψυχολογία των δύο μονομάχων της Μαδρίτης...

Εκείνο το εκπληκτικό 1-3 στις 30 Οκτωβρίου του 1999, θα της έβγαινε τελικά ξινό. Θα ακολουθούσαν 14 χρόνια και κάτι μήνες ταπείνωσης έως ότου φτάσει η στιγμή της λύτρωσης. Και τούτη θα οφειλόταν αποκλειστικά στον Ντιέγο Σιμεόνε. Από τον Δεκέμβριο του 2011 που ο Τσόλο ανέλαβε τη μεταμόρφωση της, η Ατλέτικο μπορεί να μην κυριαρχεί στις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ, αλλά τουλάχιστον έχει καταφέρει να πανηγυρίσει στις τρεις από τις 12 (σε όλες τις διοργανώσεις). Κάτι τέτοιο μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν ουτοπικό. Μάλιστα στις δύο περιπτώσεις η νίκη σήμανε κούπα (πρόπερσι στο Κύπελλο, φέτος στο Σούπερ Καπ) και φυσικά η άλλη, αυτή στο πρωτάθλημα πέρσι, έφερε και τον καλύτερο τίτλο.

Η ανάσταση των Ροχιμπλάνκος
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι Ροχιμπλάνκος δεν χάνουν στο μεγάλο ματς της πρωτεύουσας από τα αποδυτήρια. Από την άλλη βέβαια η Ρεάλ δεν έχει απολέσει την εύλογη αίσθηση ανωτερότητας που τη διακατέχει: ιστορικά, αγωνιστικά, σε επίπεδο ρόστερ και δυναμικής. Αλήθεια είναι όμως πως πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως πριν το 2011. Το εν λόγω ντέρμπι που έφτασε να γίνει το επίκεντρο του κόσμου, στήνοντας ακόμα και έναν μαδριλένικο τελικό Champions League, έχει αποκτήσει και πάλι την παλιά χαμένη αίγλη του. Οπως συνέβαινε από τις μέρες που ακόμα... μπουσουλούσε το ισπανικό ποδόσφαιρο, τότε που στην χώρα ως πραγματικό Clásico ονόμαζαν αυτό.

Φέτος το ραντεβού τους είναι πρώιμο. Καμία από τις δύο δεν έχει προλάβει να ρολάρει και να βρεθεί στην επιθυμητή κατάσταση. Σε αυτή τουλάχιστον που έχουν στην κούτρα τους ο Κάρλο Αντσελότι και ο Σιμεόνε. Οποιος παρακολούθησε τις εμφανίσεις και των δύο ομάδων στις δύο πρώτες αγωνιστικές, καταλαβαίνει. Καμία δεν ήταν πειστική. Ούτε καν στις εντός έδρας νίκες κόντρα στις νεοφώτιστες Κόρδοβα (η Ρεάλ) και Εϊμπάρ (η Ατλέτικο). Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Τσόλο παραδέχτηκε ότι οι δικοί του θα χρειαστούν 5-6 βδομάδες ακόμα για να στρώσουν το παιχνίδι τους. Καινούργια ομάδα είναι και ας μην της φαίνεται ολωσδιόλου. Και ακόμα περισσότερο ίσως η αντίπαλος της.

Οι μπελάδες του Καρλέτο
Ο Αντσελότι ακόμα δεν τα έχει βρει στο κεφάλι του. Οι πωλήσεις των Ντι Μαρία, Τσάμπι Αλόνσο άφησαν ένα μπέρδεμα στο μυαλό του και τούτο ειδικά στο διασυρμό του «Ανοέτα» από τη Σοσιεδάδ (σ.σ.: που το 0-2 έγινε 4-2), αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο χορτάρι. Ποιος μαρκάρει, ποιος ντουμπλάρει, ποιος είναι εγκέφαλος-αφεντικό: αυτό που ήταν ο Βάσκος μέσος. Η Ρεάλ είχε την ατομική ενέργεια όπως πάντα, αλλά όχι την ομαδική συνεργασία. Τριγωνάκια μπροστά δεν βγήκαν και ανασταλτικά δεν υπήρξαν βοήθειες. Ενδεικτικό είναι ότι από τα πλάγια οι Βάσκοι της έβγαλαν το 76% των επιθέσεων τους, με τους Καρβαχάλ και Μαρσέλο να μένουν ξεκρέμαστοι κόντρα σε δύο αντιπάλους. Ειδικά ο πρώτος δεν πήρε καμία συνησφορά από τον Χάμες Ροδρίγκες που βρέθηκε στα δεξιά (σ.σ.: εν τι απουσία του Κριστιάνο ο Μπέιλ πήγε αριστερά), ενώ και ο Ισκο στον άξονα δεν τραβιόταν στα άκρα να συνδράμει.

Αυτό είναι που απασχολεί τον Καρλέτο. Ο Κεντίρα είναι τραυματίας (με τους Καρβαχάλ, Χεσέ) και κανείς δεν ξέρει το πως θα μπαλωθεί η αμυντική λειτουργία της μεσαίας γραμμής. Η λογική ορίζει ότι αυτή θα αποτελείται από Μόντριτς, Κρόος, Χάμες. Θα πρέπει όμως να τρέξουν και οι τρεις πολύ και προς τα πίσω για να μαρκάρουν, με τους δύο τελευταίους να μην το έχουν κάνει ιδιαίτερα στην καριέρα τους. Απέναντι στο... σκυλίσιο τρέξιμο των αντιπάλων μέσων, θα πρέπει να υπερβούν εαυτόν, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που γεννάει αυτό το ντέρμπι.

Το άλλο θέμα του Ιταλού κόουτς είναι οι πλάγιοι μπακ. Στη Μαδρίτη βουίζει ο τόπος ότι σκέφτεται τον Σέρχιο Ράμος για δεξιά αντί του Αρμπελόα, ενώ στα αριστερά μάλλον θα προτιμηθεί ο Φάμπιο Κοεντράο που αμύνεται καλύτερα από τον Μαρσέλο. Αυτά πάντως πάνε σχετικά και αντίστροφα. Πρέπει ο ένα μπακ να είναι πιο επιθετικός. Εάν βάλει Αρμπελόα, θα βάλει και Μαρσέλο και το αντίθετο.

Ακόμα ψάχνεται ο Τσόλο
Στην Ατλέτικο πάλι φαίνεται ότι οι παίκτες είναι λίγο μπερδεμένοι. Η απουσία του Ντιέγκο Κόστα έχει αποσυντονίσει τη λειτουργία της, όπως και εκείνη του Φιλίπε Λουίς στα αριστερά. Ούτε ο Μάντζουκιτς ούτε ο Σικέιρα μπορούν να κάνουν στο γήπεδο τη σύνθετη δουλειά αυτών που καλούνται να αντικαταστήσουν. Στα δικά της ματς έχει εμφανίσει έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας. Προφανώς σε αυτό συμβάλει αρνητικά και η απουσία του Αρντά Τουράν που ακόμα δεν έχει παίξει. Ούτε τώρα θα ξεκινήσει. Ποιος όμως θα βρεθεί πίσω από τον Μάντζουκιτς σε αυτό το 4-4-1-1; Οι επιλογές είναι δύο. Είτε θα πάει στα πλάγια ο Γκριεζμάν και ο Ραούλ Γκαρθία σαν δεύτερος-κρυφός φορ είτε ο Ραούλ Γκαρθία στα πλάγια, με τον νεαρό Μεξικανό, Ραούλ Χιμένες να αποτελεί την μεγάλη έκπληξη του Σιμεόνε που τον πιστεύει πολύ.

Οπως και να παρατάξουν τις ομάδες τους, όποιοι και να παίξουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πέσουν κορμιά. Ηδη ο Αντσελότι προσπάθησε να αφυπνίσει σχετικά και να βάλει σε αυτή τη λογική όχι μόνο τους παίκτες του, αλλά και το κοινό του «Μπεναρμπέου». «Αντιαθλητική η Ατλέτικο; Δεν νομίζω. Τούτο είναι παιχνίδι για άντρες», προειδοποίησε. Την ίδια στιγμή ο Σιμεόνε κρατούσε χαμηλούς τόνους και δεν έδωσε μεγάλη ατάκα. Αλλωστε αυτός έχει τους δικούς του μπελάδες, καθώς ως τιμωρημένος θα τρώει τα νύχια του από αγωνία πίσω από το τζάμι ενός θεωρείου.

Ολοι εμείς πάλι περιμένουμε: όχι κάποια μπαλάρα. Αυτό δεν το βλέπω σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια στα παιχνίδια της Ατλέτικο. Κλειστό, σκληρό παιχνίδι με διάθεση ρεβανσισμού και από τους δύο. Και ανυπομονούμε: για το πρώτο πολύ μεγάλο ραντεβού της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν. Και για όσους-πολλούς επιμένουν ότι αυτό δεν είναι Clásico, ας θυμηθούν ότι πρόκειται το έβδομο μεταξύ τους μέσα στο 2014. Σίγουρα μία κοινή απλή αναμέτρηση δεν τη λες...

ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Ρεάλ (4-2-3-1)

Κασίγιας
Σέρχιο Ράμος Πέπε Βαράν Φάμπιο Κοεντράο
Μόντριτς
Κρόος
Μπέιλ Χάμες Ροδρίγκες Κριστιάνο Ρονάλντο
Μπενζεμά


Ατλέτικο (4-4-1-1)
Μογιά
Χουανφράν Μιράντα Γκοδίν Σικέιρα
Γκάμπι Τιάγκο
Κόκε Γκριεζμάν
Ραούλ Γκαρθία
Μάντζουκιτς

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος