Φλορεντίνο Πέρεθ ανεπίδεκτος μαθήσεως

Φλορεντίνο Πέρεθ ανεπίδεκτος μαθήσεως

Φλορεντίνο Πέρεθ ανεπίδεκτος μαθήσεως

bet365

Με αφορμή τη μεταγραφή του Τσάμπι Αλόνσο στην Μπάγερν Μονάχου, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για ένα λάθος που επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης ύστερα από 11 χρόνια.

Ήταν η αρχή της νέας χιλιετίας, όταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ ξεκίνησε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Να δημιουργήσει μια dream team, που θα αποτελούνταν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη.

Οι αφίξεις των Λουίς Φίγκο το 2000, Ζινεντίν Ζιντάν το 2001, Ρονάλντο το 2002 και Ντέιβιντ Μπέκαμ το 2003 δημιούργησαν τους galacticos. Μια επιλογή από πλευράς Πέρεθ που δε χωρά αμφιβολία το πόσο εύστοχη ήταν από πλευράς marketing. Αγωνιστικά όμως; Κάθε άλλο παρά πετυχημένη μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς.

Τι έφταιγε όμως και οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη εκείνη την εποχή δεν μπόρεσαν να «γιγαντώσουν» αγωνιστικά την ομάδα; Γιατί πολύ απλά όλοι τους ήταν εξαιρετικές μονάδες, όχι όμως σύνολο.

Ποιο ήταν ακριβώς το λάθος; Μα φυσικά ότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ γέμισε την ομάδα δημιουργικά και επιθετικά και την «ξεγύμνωσε» ανασταλτικά. Ουσιαστικά ήταν εκείνος που έδιωξε το ίσως κορυφαίο αμυντικό χαφ εκείνης της εποχής, Κλοντ Μακελελέ, αφού θεωρούσε περιττό οποιοδήποτε έξοδο για παίκτη που δεν ντρίπλαρε, δε σκόραρε και δεν ξεσήκωνε την εξέδρα. Ξέχασε όμως ότι κάποιος έπρεπε να μαρκάρει και να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά. Αυτή δηλαδή που δίνει τους τίτλους.

Κι επειδή ήταν «υποχρέωση» να αγωνίζονται όλοι οι galacticos, ο Μπέκαμ έφτασε στο σημείο να αγωνιστεί ως αμυντικό χαφ ή ο Φίγκο ως αριστερός μέσος, μια και η θέση και των δύο ήταν στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής. Μεταγραφές χωρίς αγωνιστική λογική, παρά μόνο εμπορική.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002, η Ρεάλ το ξανασήκωσε φέτος. Έμαθε όμως ο Πέρεθ από τα παθήματα εκείνης της εποχής; Μάλλον όχι.

Από το περσινό καλοκαίρι, ο πρόεδρος της βασίλισσας δημιουργεί τους galacticos 2, αγοράζοντας το πιο hot όνομα της εκάστοτε μεταγραφικής περιόδου. Πέρσι δαπάνησε 90 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Γκάρεθ Μπέιλ και φέτος 80 εκατομμύρια για φέρει στο Μπερναμπέου τον Χάμες Ροντρίγκεζ.

Όπως και στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, έτσι και τώρα ο Πέρεθ ακολουθεί πιστά το ίδιο δόγμα. Ψωνίζει πανάκριβα ότι καλύτερο υπάρχει μεσοεπιθετικά (Ζιντάν, Φίγκο, Μπέκαμ τότε, Μπέιλ, Ροντρίγκεζ, Κρόος τώρα) και... παραμελεί τους παίκτες-κλειδιά. Τα λεγόμενα... σκυλιά.

Τότε, το μάρμαρο της… πολυκοσμίας στο κέντρο πλήρωσε ο Κλοντ Μακελελέ, ενώ τώρα - μετά τον Ντι Μαρία - ο Τσάμπι Αλόνσο αποχαιρέτησε τη Μαδρίτη, μετακομίζοντας στο Μόναχο για χάρη της Μπάγερν. Δηλαδή, αποχώρησαν τα 2/3 του περσινού άξονα, που έφεραν την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Τότε, τη συγκεκριμένη επιλογή του Πέρεθ να διώχνει τους «εργάτες» και να στηρίζεται αποκλειστικά σε «αστέρια», την πλήρωσε ακριβά η Ρεάλ αγωνιστικά. Τώρα τι θα γίνει;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα