Το σωστό της πώλησης του Λουκάκου

Gazzetta team
Το σωστό της πώλησης του Λουκάκου

bet365

Όλοι κριτικάρουν τον Ζοσέ Μουρίνιο, που άφησε ακόμη ένα ταλέντο να φύγει από την Τσέλσι, όμως ο Pete Hall γράφει για το σωστό της απόφασης του Πορτογάλου.

Τις τελευταίες δύο σεζόν ο Λουκάκου βρέθηκε στην 3η θέση των σκόρερ στην Premier League (πίσω από τους Φαν Πέρσι και Σουάρες) και όλοι πίστευαν ότι ήρθε η ώρα να πάρει τις ευκαιρίες του στην Τσέλσι.

Το να σκοράρεις πάνω από 10 γκολ σε μία σεζόν είναι κάτι που ο νεοαποκτηθείς Ντιέγκο Κόστα έχει καταφέρει μόλις μία φορά, τη στιγμή που ο Λουκάκου έχει φτάσει 4 φορές σε διψήφιο νούμερο, παρά το γεγονός ότι όπως και να το κάνουμε είναι ακόμα στην αρχή της καριέρας του.

Κι όμως, έχοντας παίξει μόλις 199 λεπτά στην Premier League με τη φανέλα της Τσέλσι μετά την μεταγραφή του από την Άντερλεχτ πριν από 3 χρόνια, θα έμοιαζε ανόητο οι μπλε να κρατήσουν έναν παίκτη, που θεωρούσαν «πλεόνασμα» στο ρόστερ, όταν 35 εκατ. ευρώ μπορούν να μπουν στα ταμεία χωρίς να αποδυναμωθεί η ομάδα.

Το χρήμα… μιλάει

Στην εποχή του FFP το να διατηρείς το ισοζύγιο έχει γίνει πολύ σημαντικό. Αν αυτό σημαίνει για την Τσέλσι το να χάνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της, τότε ας είναι έτσι. Ο Μουρίνιο γνωρίζει ότι το να πουλήσει ακριβά έναν παίκτη που δεν υπολογίζει και τόσο δεν είναι και τόσο μεγάλο ταμπού.

«Είναι νεαρός και του αρέσει να μιλάει πολύ. Το μοναδικό, όμως, που δεν είπε είναι γιατί πήγε δανεικός στην Έβερτον», είχε πει ο Μουρίνιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το μέλλον του Λουκάκου είχε γίνει θέμα συζήτησης στην Αγγλία.

Είχε γίνει ξεκάθαρο ότι ο τεχνικός της Τσέλσι δεν ήταν ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Βέλγου. Αντίθετα, επέλεξε να επιμείνει στον Φερνάντο Τόρες, παρά το γεγονός ότι ο Ισπανός έχει καταφέρει να κάνει γκολ μόλις το 13,51% των ευκαιριών του τα τελευταία 2 χρόνια.

Στο αντίστοιχο διάστημα από την άλλη, ο Λουκάκου έχει ξεπεράσει τους πρώτους σκόρερ της Τσέλσι (Λάμπαρντ και Αζάρ). Τα 71 γκολ των μπλε πέρυσι ήταν κατά 31 λιγότερα από εκείνα της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ντιέγκο Κόστα αποκτήθηκε για να διορθώσει το πρόβλημα, έχοντας σκοράρει 27 γκολ στο πρωτάθλημα στην πορεία της Ατλέτικο προς τον τίτλο. Αν βάλουμε κάτω και τα 10 λιγότερα γκολ που δέχθηκε η Τσέλσι σε σχέση με τους πολίτες, τότε η ψαλίδα αναμένεται να κλείσει.

Πουλώντας σωστά

Το ντιμπέιτ σχετικά με την απόφαση της Τσέλσι αναμένεται να συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Θα μετανιώσει ο Μουρίνιο που πούλησε τον Λουκάκου; Όπως και να έχει, οι μπλε θα πρέπει να πάρουν τα εύσημα για τα χρήματα που έβαλαν στα ταμεία τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Τσέλσι έχει μπει μέσα μόλις 50 εκατ. λίρες, έχοντας αγοράσει παίκτες όπως ο Φάμπρεγας, ο Ντιέγκο Κόστα και ο Φιλίπε Λουίς. Είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο διάστημα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για παράδειγμα έχει χασούρα 112 εκατ. λιρών για μεταγραφές. Η Άρσεναλ, που είναι γνωστή για την προσεκτική πολιτική, έχει αντίστοιχα 92 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η Μάντσεστερ Σίτι τιμωρήθηκε για παράβαση των κανονισμών του FFP.

Ο Μουρίνιο θα πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει και τον αριθμό των ξένων, καθώς οι μπλε έχουν έναν παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο μετά την απόκτηση του Ντιντιέ Ντρογκμπά. «Πρέπει να διώξουμε ακόμη έναν. Αν νομίζετε ότι θα μείνουν όλοι, κάνετε λάθος. Ένας τους θα πρέπει να φύγει», σχολίασε ο Μουρίνιο.

Βραχυπρόθεσμα η αποχώρηση του Λουκάκου δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Η Τσέλσι βρίσκει πάντα λύσεις από τους μέσους, που σκοράρουν πολύ και έχει τα όπλα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ακόμη και αν ο Ντιέγκο Κόστα δεν εξελιχθεί στο φονικό όπλο, που έψαχνε εναγωνίως ο Μουρίνιο.

Η πραγματικότητα

Σε τελική ανάλυση, η Τσέλσι δεν έχει ούτε τη διεθνή βάση οπαδών, ούτε τα τεράστια έσοδα από το μάρκετινγκ, για να αυξήσει τα έσοδά της, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με την πώληση του Λουκάκου, τον οποίο ο Μουρίνιο δεν είχε σε μεγάλη εκτίμηση, μπήκαν πολλά χρήματα στα ταμεία, σε μία κίνηση που μοιάζει λογική.

Σε έναν κόσμο, που πλέον τα εκατομμύρια ενός ολιγάρχη δεν μπορούν να αποτρέψουν τιμωρίες για παραβίαση του FFP, ενίοτε το να αφήνεις ένα μεγάλο ταλέντο να φύγει είναι απλά αναγκαίο για την οικονομική πολιτική. Ίσως μοιάζει με έλλειψη μακροπρόθεσμου πλάνου, όμως το μέλλον της Τσέλσι είναι θωρακισμένο. Άλλωστε, ο Μουρίνιο έχει αποδείξει και στις δύο θητείες του στο Stamford Bridge ότι ξέρει τι κάνει…

 

Τελευταία Νέα