Η ευμάρεια της Μπαρτσελόνα

Η ευμάρεια της Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει το οικονομικό θαύμα και τα έσοδα ρεκόρ της Μπάρτσα που την οδήγησαν σε 4 χρόνια από την 24η θέση στην 2η της κατάταξης του «Forbes».

Ο οικονομικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Χαβιέρ Φάους, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της εκπληκτικής οικονομικής προόδου του συλλόγου. Το 2010 η Μπάρτσα είχε μπει μέσα κατά 62 εκατ. ευρώ. Ηταν όμως η χρονιά που άλλαξαν τα πάντα όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, με τον ισολογισμό να είναι πλέον μόνο θετικός. Στην τετραετία που ακολούθησε μέχρι σήμερα, οι Καταλανοί είχαν καθαρό συνολικό κέρδος της τάξης των 113 εκατ. ευρώ.

Φέτος μάλιστα με 41 εκατ. ήταν η δεύτερη πιο κερδοφόρα σεζόν της ιστορίας τους μετά τα 49 εκατ. της περιόδου 2011-'12. Φέτος επίσης, τα έσοδα έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς υπολογίστηκαν σε 530 εκατ., νούμερο που δεν έχουν δει ποτέ ξανά στη Βαρκελώνη, καθώς ουδέποτε είχαν ξεπεράσει το φράγμα των 500!

Το καλό για τους Μπλαουγκράνα είναι ότι με βάση αυτά τα κέρδη έχουν καταφέρει να μειώσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το χρέος τους. Αυτό το 2010 ανερχόταν στα 431 εκατ, ενώ πλέον έχει πέσει στα 287, κάτι που σημαίνει ότι εάν συνεχιστεί η ίδια επιτυχία, πολύ σύντομα θα εξαλειφθεί! Τα περισσότερα έσοδα φυσικά προέρχονται από το marketing (169 εκατ.) και τις συμφωνίες με το Κατάρ. Ειδικά από αυτές (Foundation 150 εκατ. για 5 χρόνια, Airways 99 εκατ. για 3 χρόνια) εισπράττει ετησίως 63 εκατ. και αυτό θα συμβαίνει μέχρι το 2016.

Εξίσου σημαντικά ήταν τα έσοδα από τις πωλήσεις του καλοκαιριού και ειδικά εκείνες των Αλέξις Σάντσες, Σεσκ Φάμπρεγας (μαζί 70 εκατ.). Υπήρξαν όμως ορισμένες απρόσμενες απώλειες που και πάλι δεν επηρέασαν τον ισολογισμό. Οπως π.χ. από χορηγούς όπως η NIKE που είχαν ως όρους πληρωμής ορισμένων γερών ποσών που τελικά δεν τα έδωσαν, καθώς δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι (δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο η ομάδα). Επίσης μικρές απώλειες υπήρξαν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα μέλη και την απώλεια πολύ μικρών χορηγιών, ενώ επιπλέον είχε να πληρώσει και τις βελτιωμένες απολαβές στις ανανεώσεις συμβολαίων των αστεριών της (Ινιέστα, Πικέ, Μέσι).

Το μέλλον όμως προβλέπετε ακόμα πιο δυναμικό για τα ταμεία της Μπάρτσα. Για τη σεζόν 2014-'15 υπάρχει αισιοδοξία πως το marketing θα εκτοξευτεί στα 200 εκατ., ενώ αύξηση περιμένουν και από τα τηλεοπτικά, όπου μαζί με τη Ρεάλ -αδίκως προς τους υπόλοιπους- εισπράττουν το 52% όλου του πακέτου που δίνεται στις 20 ομάδες της Primera. Μάλιστα αυτό το πακέτο μέχρι το 2017 θα έχει πάει από τα 752 εκατ. στο ένα δισ. (σ.σ.: δηλαδή η Μπαρτσελόνα τότε θα λάβει 250 εκατ.).

Το -φαινομενικά- παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως όλα αυτά τα ρεκόρ χρημάτων εμφανίστηκαν σε μια χρονιά χωρίς τίτλους στο φινάλε της (μόνο το ισπανικό Σούπερ Καπ είχε κατακτήσει στο ξεκίνημα), αλλά και το ξέσπασμα σκανδάλων. Η Μπαρτσελόνα όμως απλά εξαργύρωσε και θα συνεχίσει να το κάνει, τις τεράστιες επιτυχίες που ξεκίνησαν από το 2009. Κάπως έτσι λοιπόν συντελέστηκε ένα τεράστιο οικονομικό θαύμα. Αυτό που μέσα σε μία τετραετία την οδήγησε από την 24η θέση του 2010, στην 2η της σχετικής οικονομικής λίστας ευρωστίας του έγκυρου περιοδικού «Forbes». Το μεγαλύτερο άλμα δηλαδή από κάθε άλλη ομάδα του κόσμου. Και αυτό το θαύμα όλα δείχνουν πως θα έχει ακόμα πιο εντυπωσιακή συνέχεια...

ΥΓ.: Αναμένουμε και όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία της Ρεάλ Μαδρίτης που είναι 1η στο λίστα του «Forbes», θα κάνουμε αντίστοιχο θέμα.

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα