Ντιβόκ Οριζί: Έτοιμος για το μεγάλο βήμα

Gazzetta team
Ντιβόκ Οριζί: Έτοιμος για το μεγάλο βήμα

bet365

Ο Nathan Salt γράφει για τον Ντιβόκ Οριζί, που έβγαλε μάτια στο Μουντιάλ και ετοιμάζεται για την Λίβερπουλ.

Οι συμπαίκτες του στην Λιλ τον φωνάζουν «μίνι-Κλάιφερτ». Η ταχύτητά του τον κάνει από τους πιο γρήγορους επιθετικούς στην Ligue 1. Και έχοντας σκοράρει τόσο στο ντεμπούτο του με τους λιλουά όσο και σε εκείνο με το Βέλγιο, ο Ντιβόκ Οριζί δικαίως είναι το επόμενο αστέρι της χρυσής γενιάς των Βέλγων.

Η συμμετοχή του στην αποστολή για το Μουντιάλ ήταν μεγάλη έκπληξη όχι μόνο για τους οπαδούς, αλλά και για τους συμπαίκτες του. Με τον Ρομέλου Λουκάκου να μη δείχνει και πολλά πράγματα στη Βραζιλία, ο Οριζί μοιάζει ικανός να του πάρει τη θέση στην 11άδα τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάστηκε να περάσει και πολύς καιρός μέχρι οι μεγάλες ομάδες να τον ξεχωρίσουν και η Λίβερπουλ είναι πολύ κοντά στην απόκτησή του.

Τι πρέπει να ξέρετε για αυτόν

Γεννημένος στην Οστάνδη, οι ευκαιρίες του για επαγγελματική σταδιοδρομία έμοιαζαν περιορισμένες. Ευτυχώς, δύο ώρες μακριά βρίσκεται το γήπεδο της Γκενκ, που έχει πολύ καλές ακαδημίες. Αποδείχθηκε το τέλειο μέρος για τον Οριζί, που βρέθηκε δίπλα στον Κουρτουά και σε άλλους παίκτες που κάνουν ήδη καριέρα στο Βέλγιο.

Στις ακαδημίες της Γκενκ άλλαξε θέση και από αμυντικός μέσος εξελίχθηκε σε εξαιρετικό επιθετικό, πριν αποφασίσει να αφήσει το Βέλγιο μόλις σε ηλικία 15 ετών. Η Λιλ ήταν ήδη γνωστή για τις ακαδημίες της και ο Οριζί την προτίμησε.

Η καριέρα είναι πάντα εξάρτηση των επιλογών που κάνεις. Και ο Οριζί επέλεξε δύο ομάδες, που είχαν εμπειρία στην εξέλιξη του ταλέντου και εξαιρετικές ακαδημίες, ελπίζοντας να φτάσει πιο κοντά στο όνειρο.

Ήταν πάντα πιο μπροστά από την ηλικία του και το 2012, παρά το γεγονός ότι ήταν τουλάχιστον δύο χρόνια μικρότερος από τους περισσότερους συμπαίκτες του, βρέθηκε στην U19 του Βελγίου έχοντας εντυπωσιάσει στις μικρότερες ηλικίες.

Η εκπληκτική του φυσική κατάσταση του επέτρεπε να παίζει απέναντι σε μεγαλύτερους σε ηλικία αμυντικούς και έχοντας ως έναν βαθμό και άγνοια κινδύνου τα πήγε εξαιρετικά. Πέτυχε 10 γκολ σε 19 ματς με την U19.

Ο Οριζί απέδειξε σε αρκετές περιπτώσεις ότι παίρνει τις ευκαιρίες από τα μαλλιά. Βρέθηκε στη Βραζιλία ως αλλαγή του Λουκάκου μετά τον τραυματισμό του Μπεντέκε και ήταν προς έκπληξη όλων το μεγαλύτερο ταλέντο των Βέλγων.

Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι είναι η επιτομή του βελγικού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή. Νεαρός, με εξαιρετικό ταλέντο. Ο Οριζί έχει θέσει τα θεμέλια για λαμπρή καριέρα, δείχνοντας ότι μπορεί να σταθεί άνετα στο υψηλότερο επίπεδο.

Δυνατά σημεία

Σίγουρα ξέρει να… συστήνεται. Έχει σκοράρει στο ντεμπούτο του τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε διεθνές. Ένα σουτ και μία κεφαλιά, το ίδιο καθοριστικά.

Στις τελευταίες του εμφανίσεις με τη Λιλ και το Βέλγιο έχει δείξει και άλλα στοιχεία του ταλέντου του. Ο ρυθμός που παίζει είναι εκπληκτικός. Πλέον, μπορεί και τραβιέται στα άκρα, είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός και ξέρει και να τελειώνει ιδανικά τις φάσεις.

Δείχνει φτιαγμένος για τις αντεπιθέσεις, με πολύ καλή πρώτη επαφή και τέλειο συγχρονισμό. Το γκολ του απέναντι στην Εβιάν την περασμένη σεζόν δείχνει του λόγου το αληθές.

Έχει δείξει τεράστια σημάδια βελτίωσης τη σεζόν 2013-14. Εκεί που βελτιώθηκε περισσότερο, όμως, είναι στο ψηλό παιχνίδι, όπου αποδείχθηκε πολύτιμος. Με τη Λιλ να χάνει από την Τρουά, ο Οριζί ήρθε από τον πάγκο, για να σκοράρει μόλις 6’ μετά την είσοδό του και να δώσει τον βαθμό στην ομάδα του.

Πρόσφατα, ο Μαρκ Βίλμοτς μίλησε και για την εξαιρετική του ψυχολογία. Συνήθως, όταν πρόκειται για νεαρούς παίκτες, η μεγάλη προβολή από τα μίντια κάνει κακό. Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν συμβαίνει με τον Οριζί. «Είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή», σχολίασε Βίλμοτς μετά το παιχνίδι με την Ρωσία.

Ένα άλλο από τα δυνατά του σημεία είναι η προσαρμοστικότητα. Μπορεί να είναι το ίδιο χρήσιμος σε διαφορετικά συστήματα, καθώς μπορεί να παίξει είτε στα άκρα είτε στην κορυφή.

Αδυναμίες

Στα 19 του, ο Οριζί δείχνει να έχει νεκρά σημεία στο παιχνίδι. Αυτό φάνηκε κυρίως στο μας με την Αργεντινή. Κάποιες φορές μοιάζει να αργεί να πάρει την απόφασή του, κάτι που συνήθως οδηγεί στο λάθος. Πέρυσι, πέρασε 15 παιχνίδια χωρίς γκολ με τη Λιλ και χρειάζεται να βελτιώσει περισσότερο την παραγωγικότητά του.

Είπαν

«Είναι τεράστιο ταλέντο. Όταν ήρθε από τον πάγκο στο ματς με την Ρωσία έδειξε την κλάση του και μας βοήθησε να φτάσουμε στη νίκη. Είναι εκπληκτικός παίκτης», σχολίασε ο Μινιολέ.

Ξέρατε ότι…

Όταν ο Οριζί πέτυχε το νικητήριο γκολ επί της Ρωσίας στο Μαρακανά, έγραψε το όνομά του στην ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος σκόρερ του Βελγίου σε Μουντιάλ, όπως επίσης ο πρώτος κενυάτικης καταγωγής που σκοράρει.

 

Τελευταία Νέα