La gira και La numero 12

La gira και La numero 12

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος παρουσιάζει την ευρωπαϊκή περιοδεία της Μπόκα Τζούνιορς, που το 1925 ανέδειξε τον σημαντικότερο 12ο παίκτη του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας οι περιοδείες των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων στην Ασία ή την Αμερική. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και άλλοι μεγάλοι ή μικρότεροι σύλλογοι, πραγματοποιούν ταξίδια προς Ανατολή και Δύση, περισσότερο με σκοπό την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων τους στις εν λόγω αγορές και λιγότερο για καθαρά αγωνιστικούς λόγους.

Πολλοί θεωρούν ότι πρωτοπόρος των περιοδειών που τείνουν πλέον να γίνουν θεσμός υπήρξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ήταν και εκείνη που προώθησε καλύτερα από όλους το σήμα της, με συνέπεια τη μετατροπή της στην πλουσιότερη ομάδα του κόσμου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική και για την αποκάλυψη της, το ρολόι της ιστορίας γυρνάει στο μακρινό 1925, με τη Μπόκα Τζούνιορς να παίρνει θέση πρωταγωνιστή.

Η πολυπρωταθλήτρια Αργεντινής, εκτός από το γεγονός ότι διατηρεί παγκοσμίως το ρεκόρ των περισσοτέρων διεθνών τίτλων, αποτελεί και τον πρώτο σύλλογο που ταξίδεψε σε άλλη ήπειρο για τη διεξαγωγή αγωνιστικής γύρας, αυτή που έμεινε στην ιστορία ως η περίφημη «La gira» και που αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία του μύθου του συλλόγου από το Μπουένος Αϊρες και του «La numero 12».

Το νούμερο 12
Την εποχή του μεσοπολέμου, τα υπερατλαντικά ταξίδια ήταν απαγορευτικά για τις ομάδες, καθώς χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα για να υλοποιηθούν. Γι αυτό το λόγο στο πρώτο Μουντιάλ, στην Ουρουγουάη (1930), πήγαν μόλις τρεις χώρες από της Ευρώπη, ενώ το ίδιο συνέβη και τέσσερα χρόνια αργότερα στη διοργάνωση της Ιταλίας. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1925, η διοίκηση της Μπόκα αποφάσισε την πραγματοποίηση επίσκεψης στην «Γηραιά ήπειρο», ώστε να κάνει γνωστή την ομάδα –που ξεκινούσε να διακρίνεται στην χώρα- και πέρα από τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής.

Εμπνευστής και κύριος χρηματοδότης του εγχειρήματος ήταν ο Εδουάρδο Καφαρένα. Ο «Τότο», όπως ήταν το παρωνύμιο του Αργεντίνου παράγοντα, ο οποίος ήταν «άρρωστος» οπαδός των «ξενεϊσες, σχεδίασε τη γύρα και συνόδευσε την ομάδα σε αυτήν. Μάλιστα, για τη συμβολή του στο επίτευγμα, του δόθηκε ένα ακόμα παρατσούκλι, «la numero 12», καθώς αποτελούσε κυριολεκτικά τον 12ο παίκτη της Μπόκα. Προς τιμήν του μάλιστα, το σπουδαιότερο φαν κλαμπ της ομάδας, φέρει την εν λόγω ονομασία ακόμα και σήμερα.

Η μικρή «Οδύσσεια»
Χρειάστηκαν 22 ημέρες έως ότου το ατμόπλοιο Φορμόσα διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό και αποβιβάσει την αποστολή της Μπόκα στο λιμάνι του Βίγκο της Ισπανίας. Αυτή αποτελούταν από 17 παίκτες (Μπιδόγλιο, Εγι, Γκαρασίνι, Μπούσο, Ταρασκόνι, Μουτίς, Τασιονέρι, Αντράιγκες, Περτίνι, Τσερότι, Μεδίσε, Πότσο), εκ των οποίων οι Ντίας (Ροσάριο Σεντράλ), Κοτσράνε (Τίρο Φεδεράλ), Βακάρο (Αρχεντίνος Τζούνιορς), Σεοάνε (Πορβενίρ), Ονσάρι (Ουρακάν), ήταν δανεικοί από άλλες ομάδες της Αργεντινής μόνο για την περιοδεία.

Αφού ξεκουράστηκαν λίγες μέρες, οι Αργεντινοί, ξεκίνησαν τους αγώνες επίδειξης από την τοπική Θέλτα, την οποία νίκησαν, αλλά και έχασαν με το ίδιο σκορ (3-1). Ακολούθησαν διπλοί αγώνες με την άλλη μεγάλη ομάδα της Γαλικίας, Λα Κορούνια και εν συνεχεία περιόδευσαν στη Μαδρίτη και στις υπόλοιπες επαρχίες της Ισπανίας.
Αφού θριάμβευσαν απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (1-0), αποχώρησαν από την Ιβηρική με 10 νίκες και τρεις ήττες και μετέβησαν στη Γερμανία.

Μία ισοπαλία (1-1) με τη Μπάγερν και τέσσερις νίκες ήταν ο καρπός της επίσκεψης τους στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, με τη Μασσαλία να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό. Απέναντι στην Ολιμπίκ (μετέπειτα Μαρσέιγ) επικράτησαν με 4-2 και επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο Μασσαλία για την επιστροφή τους στην χώρα των Πάμπας, έχοντας δώσει 19 αγώνες με 15 νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες.

Επειτα από 4,5 μήνες στην Ευρώπη και 30 ημέρες θαλασσοταραχής κατά την επιστροφή, στις 12 Ιουλίου, η Μπόκα έφτασε στο λιμάνι του ποταμού Λα Πλάτα, όπου της περίμεναν χιλιάδες κόσμου που την αποθέωσαν για το πρωτοποριακό εγχείρημα της να κάνει γνωστό το όνομα της και ένα νέο –λάτιν- τρόπο παιχνιδιού, στον τότε «παλιό κόσμο». Εκείνος όμως που αποθεώθηκε περισσότερο ακόμα και από τους παίκτες, ήταν ο Τότο Καφαρένα, ο πρώτος 12ος παίκτης όλων των εποχών...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
ΗΜ. ΟΜΑΔΑ ΣΚΟΡ
05/03 Θέλτα 3-1
08/03 Θέλτα 1-3
12/03 Λα Κορούνια 3-0
15/03 Λα Κορούνια 1-0
19/03 Ατλέτικο Μ. 2-1
22/03 Ρεάλ Μ. 1-0
29/03 SG Μαδρίτης 1-0
02/04 Ρεάλ Ιρούν 0-4
05/04 Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-4
19/04 Οσασούνα 1-0
26/04 Εσπανιόλ 1-0
01/05 Εσπανιόλ 3-0
03/05 Μεικτή Καταλανίας 2-0
09/05 Μπάγερν 1-1
16/05 ΒΔ Βερολίνο 3-0
21/05 Ένωση Παικτών 7-0
24/05 Μεικτή πόλης Φρανκφούρτης 2-0
27/05 Φρανκφούρτη 2-0
07/06 Ολιμπίκ Γαλλίας 4-2

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα