Χωράει ο Σουάρες στην Μπάρτσα;

Χωράει ο Σουάρες στην Μπάρτσα;

Χωράει ο Σουάρες στην Μπάρτσα;

bet365

O Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για το πως ο Λουίς Σουάρες θα ρολάρει στο σύστημα της Μπαρτσελόνα και τον σχεδιασμό για τη σεζόν 2014-15.

Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικό και βρίσκει απάντηση στο κλισέ 'όλοι οι καλοί χωράνε'. O Λατινοαμερικάνος ήταν πέρυσι ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο και έφτασε μόνος του την Λίβερπουλ ένα γλίστρημα από την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League.

Η εκπληκτική ποιότητα και το peak που έπιασε πέρυσι με τους Reds σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του, έκανε τους Μπλαουγκράνα να μην μασήσουν από την 4μηνη τιμωρία εξαιτίας της (νέας) δαγκωνιάς (αυτή τη φορά) στον Κιελίνι. Μετά την απόκτηση του Νεϊμάρ αντί 95 εκατ. ευρώ, οι Μπλαουγκράνα τα σκάνε πολύ χοντρά για έναν παίκτη για δεύτερο σερί καλοκαίρι και αυτό που δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει, είναι ότι πλέον διαθέτουν μία τριπλέτα που προκαλεί τρόμο.

Αν και καμία εκ των Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα δεν ανακοίνωσε το ποσό που δαπανήθηκε για τη μεταγραφή, τα πιο έγκυρα Μέσα της Ευρώπης αναφέρουν ότι θα κοστίσει στους Καταλανούς 81 εκατ. ευρώ σε λίγες δόσεις ενώ με τα μπόνους μπορεί να φτάσει τα 94.5 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες αφού θα αρχίσει να παίζει ξανά ποδόσφαιρο, ο Σουάρες θα είναι 28 ετών, όμως προφανώς οι Μπλαουγκράνα δεν τον πήραν σαν μία επένδυση για το μέλλον.

Οταν στην επίθεση υπάρχουν Νεϊμάρ, Σουάρες, Μέσι, η πρώτη σκέψη είναι πως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τρόπος που οι τρεις παικταράδες θα χωρέσουν στην 11άδα. Ο Σουάρες πέρυσι έβαλε 31 γκολ και έδωσε 12 ασίστ στην Premier League αγωνιζόμενος σε θέση φορ και χρειάστηκε να παίξει δεξιά ή αριστερά μόλις σε τέσσερις αγώνες.

Στη νέα σελίδα που άνοιξε στην καριέρα του, τα πράγματα δεν θα είναι ίδια. Ο Σουάρες δεν θα είναι με χαοτική διαφορά ο καλύτερος παίκτης του ρόστερ, ο προπονητής δεν πρόκειται να χτίσει το σύστημα γύρω από τον ίδιο, ενώ επίσης θα «μπει» από Νοέμβριο όταν η ομάδα θα έχει ήδη βρει ρυθμό. Και πέρυσι μπήκε στις επίσημες υποχρεώσεις με καθυστέρηση, όμως φέτος το διάστημα της απουσίας θα είναι μεγαλύτερο και νέες συνθήκες διαφορετικές.

Στην Μπαρτσελόνα είναι εξαιρετικά απίθανο ο Σουάρες να πάρει τη φανέλα με το «9» και να γίνει ο κεντρικός επιθετικός στο 4-3-3 που παίζει παραδοσιακά η ομάδα και ο Λουίς Ενρίκε. Και αυτό είναι κάτι που το έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, αφού εκεί υπάρχει ο Μέσι. Οταν από το δεξί άκρο της επίθεσης ξεκίνησε να παίζει σαν «false nine» αλλά και στην κορυφή, δεν βγήκε ποτέ από εκεί. Οποιος υπερπαίκτης και αν ερχόταν στο «Καμπ Νόου».

Ο Αργεντινός εδώ και αρκετά χρόνια ήταν και είναι αμετακίνητος από τη θέση του κεντρικού επιθετικού, έχοντας «φάει» με διαφορετικό τρόπο ονόματα όπως Σαμουέλ Ετό, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Νταβίδ Βίγια. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο Σουάρες είναι ο επόμενος που δεν θα πάει στην κορυφή.

Το δείγμα από το Mundial επιβεβαίωσε για τους Νεϊμάρ-Σουάρες αυτό που είναι εδώ και χρόνια γνωστό για τον Μέσι, ότι είναι παίκτες που θέλουν/πρέπει να έχουν μεγάλη ελευθερία για να προσφέρουν στην ομάδα τους και πλέον είναι τρεις στο ίδιο κλαμπ με αυτό το χαρακτηριστικό.

Είναι σαφές ότι ο Λουίς Ενρίκε ζήτησε να έχει υπό τις οδηγίες του τον Ουρουγουανό και πλέον έχει μπροστά του το δύσκολο project να κάνει τους τρεις παικταράδες να μην «κουτουλάνε» μπαίνοντας ο ένας στα χωράφια του άλλου. Το ιδανικό για τους Μπλαουγκράνα θα ήταν να τους δέσει σε σημείο που να εναλλάσσονται στις θέσεις τις επίθεσης και να εκμεταλλευτεί τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους στο σκοράρισμα. Οι τρεις τους πέρυσι πέτυχαν σε αγώνες πρωταθλήματος 68 γκολ, που είναι περισσότερα απ' όσα έβαλαν οι 83 από τις 98 ομάδες στα top 5 leagues.

Το τεράστιο πλεονέκτημα που αποκτά με την παρουσία του Σουάρες του Σουάρες η Μπαρτσελόνα είναι ότι μπορεί να πατάει πολύ περισσότερο περιοχή και να είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τους περιφερειακούς επιθετικούς των τελευταίων ετών. Ούτε ο Αλέξις Σάντσες, ούτε ο Ινιέστα, ούτε ο φυσικά ο Πέδρο έχουν το killer instict του Ουρουαγουανού, ο οποίος όταν θα αλλάζει θέσεις με Μέσι-Νεϊμάρ θα είναι ξανά κίνδυνος-θάνατος για κάθε άμυνα.

Τελικό σχήμα
Μετά την απόκτηση του Σουάρες, το μοναδικό κομμάτι που λείπει για να ολοκληρωθεί το παζλ της Μπαρτσελόνα για το 2014-15 είναι αυτό που λείπει ουσιαστικά εδώ και τρία χρόνια. Ενας κεντρικός αμυντικός. Το όνομα του Μεχντί Μπενάτια της Ρόμα έχει παίξει δυνατά στον καταλανικό Τύπο και θα ήταν η πιο ιδανική λύση, ενώ υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις των Ζερεμί Ματιέ (Βαλένθια), Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), Μανγκαλά (Πόρτο), Ντάνιελ Αγκερ (Λίβερπουλ). Αν οι Μπλαουγκράνα κάνουν και φέτος το απίθανο και δεν αποκτήσουν παίκτη σε αυτή τη θέση, ο κλήρος θα πέσει σε έναν εκ των Μασεράνο/Μπαρτρά.

Ο Μπράβο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί κάτω από τα δοκάρια των Μπλαουγκράνα αντί του Τερ Στέγκεν, έχοντας δύο πόντους από την εμπειρία (31 ετών) και τη γνώση του πρωταθλήματος. Τα 3/4 της άμυνας παραμένουν ίδια, με Αλβες, Αλμπα πλάγια μπακ και τον Πικέ να είναι ο ένας κεντρικός αμυντικός. Στο κέντρο, υπάρχουν ο... αναντικατάστατος, Μπουσκέτς, ο νέος, Ράκιτιτς και ο Ινιέστα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παίξει ποτέ ξανά στην τριπλέτα της επίθεσης. Εκτός των τριών, υπάρχει ο μπαλαντέρ, Μασεράνο, ο οποίος κάνει... τρελό Mundial και ο Λουίς Ενρίκε θα έχει μπει σίγουρα σε σκέψεις με την απόδοσή του.

Πούλησε το μέλλον για το παρόν
Κάτι το οποίο προκαλεί ερωτηματικά και αμφισβήτηση ως προς τον σχεδιασμό και το πόσο μελετημένες κινήσεις γίνονται στην Μπαρτσελόνα, είναι το ότι για να βρεθεί το ρευστό για τη μεταγραφή του Σουάρες, πουλήθηκαν δύο παίκτες που αποτελούσαν την επόμενη μέρα. Ο Σεσκ Φάμπρεγας υποτίθεται ότι ήταν ο διάδοχος του Τσάβι για το κέντρο και από τη νέα σεζόν κανένας δεν θα βρίσκεται στο «Καμπ Νόου», ενώ ο Αλέξις Σάντσες μία επένδυση και στην πρώτη του δυνατή σεζόν εξαργυρώθηκε...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης