Δάσκαλε που δίδασκες…

Gazzetta team
Δάσκαλε που δίδασκες…

bet365

Πριν το παιχνίδι έμοιαζε με αστείο που δεν μπορούσες να αποφύγεις. Μετά το παιχνίδι έγινε black humor… Ο Λουίς Φαν Γκάαλ το θύμα. Ο Σέρχιο Ρομέρο ο θύτης!

Ο χρόνος γυρίζει εφτά χρόνια και τέσσερις μήνες πίσω. Δεν είναι μυστικό. Άλλωστε, υπήρξαν διαρκείς αναφορές στη σχέση του Ολλανδού προπονητή με τον Αργεντινό γκολκίπερ. Το ρεπορτάζ από ολλανδική ιστοσελίδα τον Μάρτιο του 2007 δε θεωρεί καν άξιο να αναφέρει το όνομα του υποψήφιου μεταγραφικού στόχου στην πρώτη παράγραφο. Υπάρχει χαμένο κάπου μέσα στο κείμενο…

«Η Άλκμααρ είναι έτοιμη να κλείσει ένα νεαρό γκολκίπερ. Λίγο καιρό μετά την απόκτηση του Μπόι Βάτερμαν από τη Χέρενβεϊν, ο Λουίς Φαν Γκάαλ στρέφεται τώρα σε έναν νεαρό Αργεντινό. Ο Σέρχιο Ρομέρο, διεθνής με την Εθνική Νέων παίκτης της Ρασίνγκ, αναμένεται να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή». Η αλίευση του δημοσιεύματος είναι από τις 28 Μαρτίου.

Λίγους μήνες μετά η μεταγραφή ολοκληρωνόταν έναντι 1,4 εκ. ευρώ και με την ομάδα του Μπουένος Άιρες να διατηρεί 20% των δικαιωμάτων του. «Η Ρασίνγκ είχε πολλά χρέη και ήταν απαραίτητο να φύγω. Το είδα ως μια σπουδαία ευκαιρία για την καριέρα μου. Η πρόταση από την Άλκμααρ ήταν φανταστική. Το σκέφτηκα τριάντα δευτερόλεπτα και αποφάσισα. Θα πάω στην Άλκμααρ!», περιέγραφε λίγο καιρό μετά τη μεταγραφή του και την πολυτέλεια που του πρόσφερε το… ίντερνετ.

«Κατάφερα και είδα ότι είναι μια ομάδα με σπουδαίους παίκτες, από διαφορετικές εθνικότητες. Και φυσικά με έναν προπονητή διεθνούς φήμης. Όλα έμοιαζαν σαν ένα καλό σχολείο για να αναπτυχθώ». Ο Σέρχιο Ρομέρο πήρε το αεροπλάνο για την Ολλανδία. Εκείνη την εποχή η Άλκμααρ βρισκόταν στην Γερμανία για προετοιμασία. «Ο Φαν Γκάαλ έστειλε αμάξι να με παραλάβει. Πέρασα τρεις ώρες στο αυτοκίνητο μέχρι να φτάσουμε. Με είδε, μου έσφιξε το χέρι και μου είπε στα ισπανικά: Άλλαξε ρούχα, φόρα τα γάντια σου και βγες στο γήπεδο, έχουμε προπόνηση».

Μαθήματα ισπανικών…

Ο Σέρχιο Ρομέρο, προερχόμενος από την Αργεντινή, και μόλις στα 20 του χρόνια δεν είχε προλάβει να σκεφτεί τη… διεθνή καριέρα. Πόσω μάλλον να προετοιμαστεί για μια τέτοια. Αγγλικά δε γνώριζε. Για τα ολλανδικά, ούτε λόγος. «Δεν καταλάβαινα τίποτα στην αρχή. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Εντελώς διαφορετική γλώσσα, εντελώς διαφορετική κουλτούρα». Ο Λουίς Φαν Γκάαλ προσπάθησε να τον βοηθήσει. «Μου μιλούσε κάθε μέρα ισπανικά. Για μένα ήταν το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο. Ήταν η λύτρωσή μου. Γι’ αυτό η σχέση μου μαζί του θα είναι πάντα καλή».

Ο Ολλανδός τεχνικός το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα… Ενδεικτικό ενός επαγγελματία που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Μου έδωσε μια λίστα με ισπανικές λέξεις για να με βοηθήσει στην προπόνηση μαζί του», θυμάται ο Γιαν Νέντερμπρουχ, ο οποίος ως προπονητής των τερματοφυλάκων θα έπρεπε να έχει καθημερινή επαφή με τον Ρομέρο. «Στην αρχή είχαμε πρόβλημα επικοινωνίας. Κι αυτό έκανε τη δουλειά μας δύσκολη».

Οι δυσκολίες δεν τελείωναν εκεί. Ο Σέρχιο, άβγαλτος ακόμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αφού με το ζόρι είχε πέντε συμμετοχές στη Ρασίνγκ, δε ήξερε πώς να διαχειριστεί ούτε την απραξία, ούτε την ευκαιρία. «Βρισκόμουν εκεί, στην Ολλανδία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου και ξαφνικά καθόμουν στον πάγκο. Οκτώ μήνες στον πάγκο. Μου φάνηκαν οκτώ χρόνια! Δεν ήταν κάτι που το είχα υπολογίσει. Αν είχε περάσει από το μυαλό μου, θα καθόμουν σπίτι μου. Αναρωτιόμουν γιατί πήγα εκεί. Ευτυχώς είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Καιρό μετά, θα αντιλαμβανόμουν ότι και αυτό είναι μέρος του ποδοσφαίρου».

Ο Λουίς Φαν Γκάαλ θα του έδινε ευκαιρίες… Έπαιξε στις 30 Σεπτεμβρίου με την Χέρακλες, στις 2 Δεκεμβρίου με την Τβέντε και στις 17 Φεβρουαρίου με Γκρόνιγκεν. Οι τρεις εμφανίσεις του είχαν έναν κοινό παρονομαστή. «Όταν πήρα την ευκαιρία να παίξω, ήθελα να δείξω περισσότερα απ’ όσα μπορούσα. Και όταν σκέφτεσαι έτσι θα κάνεις λάθη», παραδέχτηκε ο Ρομέρο που και τα τρία παιχνίδια παραχώρησε πέναλτι. Τουλάχιστον, έπιασε το ένα εξ αυτών…

Η στήριξη του Λουίς!

Με τον καιρό ωρίμασε… «Κατάλαβα τι έπρεπε να κάνω στο τέρμα. Κέρδισα αυτοπεποίθηση. Φυσικά και είχα πολλά τετ-α-τετ με τον Λουίς Φαν Γκάαλ και μου είπε ότι δεν πρέπει να πείσω για την αξία μου. Όταν καθιερώθηκα όλα ήταν καλύτερα. Ένας γκολκίπερ για να παραμένει καλός πρέπει να παίζει και να έχει ρυθμό». Ο Ολλανδός τεχνικός τον καθιέρωσε στις τελευταίες εβδομάδες της σεζόν και φυσικά την επόμενη πριν φύγει για το Μόναχο. Τον στήριξε και σε μια από τις μεγαλύτερες τρέλες της καριέρας του, όταν αποφάσισε να ρίξει μπουνιά σε έναν τοίχο, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του.

Ήταν τον Μάρτιο του 2009 και ο Ρομέρο ήταν εκνευρισμένος από τον αποκλεισμό της Άλκμααρ απ’ την Μπρέντα. «Έτσι είναι το ταμπεραμέντο των Αργεντινών. Δεν ήταν και πολύ έξυπνο αυτό που έκανε, γιατί βλάπτει την ομάδα και τον εαυτό του. Προτιμώ, όμως, να βλέπω τον άνθρωπο και όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Ήταν τρελαμένος επειδή έκανε ένα λάθος. Έκλαιγε στα αποδυτήρια», θα έλεγε τότε ο Ολλανδός τεχνικός προς υπεράσπιση του παίκτη του. Στην πορεία θα του μάθαινε πώς να συγκρατεί τα συναισθήματά του. Δεν ήταν το μόνο μάθημα…

«Ο Φαν Γκάαλ μου δίδαξε να σκέφτομαι προκαταβολικά που θα πάει η μπάλα. Μπορεί να είσαι πιο αργός, αλλά παίζει ρόλο ο χαρακτήρας». Τουλάχιστον, μπορεί να είναι περήφανος για έναν μαθητή του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα