Ο Μικέλ Αρτέτα και πως να βγάλεις τους αντιπάλους σου από το γήπεδο (vid)

Gazzetta team
Ο Μικέλ Αρτέτα και πως να βγάλεις τους αντιπάλους σου από το γήπεδο (vid)

bet365

«Μην επιτρέψεις στον αντίπαλο να σε φθείρει για 90 λεπτά ανούσιο 4-4-2 τικι-τακα αντί ποδόσφαιρο». Αυτές είναι οι συμβουλές του μαέστρου της μεσαίας γραμμής της Arsenal.

Μη μπεις σε αυτή τη μάχη

Οδήγησε το παιχνίδι εκεί που εσύ θέλεις. Εάν συρθείς σε μια τέτοια μαχη θα υποφέρεις. Αν αρχίσεις να κάνεις φάουλ και να παραχωρείς πλάγια άουτ και κόρνερ θα χάσεις το momentum και δε θα μπορέσεις να το ξαναβρείς. Επέμεινε να παίξεις με πάσες και κράτησε το παιχνίδι στο δικό τους μισό του γηπέδου. Εάν εκβιάσεις το παιχνίδι και αρχίσεις να πουλάς τη μπάλα θα τους δώσεις την ευκαιρία να σου κάνουν αντεπίθεση. Ο Arsene Wenger είναι ψύχραιμος. Μας λέει να παίξουμε το ποδόσφαιρό μας έως το τελευταίο λεπτό και αυτό έχει όντως αποδώσει.

Κούρασε τον αντίπαλο

Κάνε τον αντίπαλο που να τρέχει για 10,20,30 και 40 λεπτά. Αυτοί θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το ρυθμό. Μόλις αναπόφευκτα κουραστούν θα αρχίσουν να κάνουν λάθη και τότε θα τους παρασύρεις σε παιχνίδι δύο εναντίον ενός και τρεις εναντίον δύο. Τώρα θα έρθει η ευκαιρία να βρεις τον ξεμαρκάριστο παίκτη. Κρατώντας τη μπάλα θα κάνεις τον αντίπαλο να γίνει νευρικός και να χάσει την ψυχραιμία του. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να αφήσουν ελεύθερους χώρους. Η υπομονή κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός κακού ποδοσφαιριστή και ενός ποδοσφαιριστή κλάσεως.

Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη

Δεν έχει σημασία το σύστημα που αγωνίζεσαι ή ακόμα πόσο δυνατά πιέζει ο αντίπαλος. Πάντοτε μπορείς να βρεις ένα πλεονέκτημα μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να αλλάξεις πάσες με ακρίβεια και ταχύτητα και να πιστεύεις όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και στους συμπαίκτες σου γιατί κάποια στιγμή μια πάσα σου με τη μια ανάμεσα σε πολλούς αντιπάλους θα τους δυσκολέψεις. Επίσης θα πρέπει να προσέχεις να τους δίνεις τη μπάλα στο καλό πόδι ή εκεί που υπάρχει πιο ελεύθερος χώρος για αυτούς να ελιχθούν. Μερικές φορές δε φτάνει να τους τη δίνεις απλά στο καλό πόδι.

Ο Arteta σχολιάζει το passing game

Βγες από όλα τα αδιέξοδα με αυτήν την πολύπλοκη άσκηση που είναι κατευθείαν από το στρατόπεδο της Arsenal.

«Στην Arsenal κάνουμε πολύ δουλεία παίζοντας ανάμεσα σε ξύλινες φιγούρες ή κώνους. Αυτή είναι πολύ καλή και πολύ ρεαλιστική άσκηση διότι πρέπει τρέχοντας να βρίσκεις ανοίγματα για να περάσεις μια διαγώνια πάσα όπως σε πραγματικό αγώνα.

Η άσκηση αρχίζει με τον παίκτη No1 να πασάρει ανάμεσα σε δύο φιγούρες στον παίκτη No2 ο οποίος στη συνέχεια περνάει μέσα από τις επόμενες φιγούρες.

Κατόπιν περνάει τη μπάλα στον παίκτη No3 ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος. Ο No3 επιστρέφει την πάσα και αρχίζει να τρέχει γύρω από τις τρεις ξύλινες φιγούρες σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Παίζοντας με τη μια οι παίκτες No2 και Νο3 αλλάζουν πάσες ανάμεσα στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη φιγούρα. Μόλις ο παίκτης Νο3 περάσει την τρίτη φιγούρα γυρίζει τη μπάλα πίσω στον No2 και επιταχύνει γύρω από την τέταρτη και πέμπτη φιγούρα.

Με την παραλαβή της μπάλας ο παίκτης Νο2 περνάει με μια επαφή ανάμεσα στο σημείο έναρξης (η πόρτα των φιγούρων) και κάνει μια διαγώνια πάσα στον παίκτη Νο3 τη στιγμή που αυτός περνάει από την πέμπτη φιγούρα.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τον κάθε παίκτη να αλλάζει θέση στην κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού. Αυτή η άσκηση σε βοηθάει στο παιχνίδι όταν έχεις περίπτωση δύο εναντίον ενός αμυντικού.

Είναι επίσης καταπληκτική άσκηση για να βρίσκεις τον αμαρκάριστο. Σκέψου τον παίκτη Νο2 σαν μέσο και τον παίκτη Νο3 σαν πλάγιο μπακ ή εξτρέμ στην πλαγιοκόπηση.

 

Τελευταία Νέα