Scouting report: Τσίρο Ιμόμπιλε

Gazzetta team
Scouting report: Τσίρο Ιμόμπιλε

bet365

O Adam Digby γράφει για τον πρώτο σκόρερ της Serie A που βρίσκεται με την Εθνική Ιταλίας στο Mundial και που πήρε μεταγραφή στην Ντόρτμουντ.

Γεννημένος στους πρόποδες του βουνού Βενίσιους στη μικρή Τόρε Ανουντσιάτα, ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο ότι ο Ιμόμπιλε θα κατέληγε στην Τορίνο, ένα κλαμπ το οποίο ζει στη σκιά της φανταχτερής γειτόνισάς της, Γιουβέντους. Εχοντας ενταχθεί στο δυναμικό της τοπικής Σορέντο στην ηλικία των 12 ετών, ο Ιμόμπιλε αποκτήθηκε από τους Μπιανκονέρι έξι χρόνια μετά. Επαιξε με επιτυχία για δύο χρόνια στην Primavera (έτσι λένε την ομάδα Νέων οι Ιταλοί) και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο τουρνουά Viareggio το 2010.

Η ικανότητά του μπροστά στην αντίπαλη εστία του χάρισε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στα 19 του, πριν δοθεί δύο φορές δανεικός. Πρώτα στην Σιένα -την εποχή που προπονητής της ήταν ο Αντόνιο Κόντε- και μετά στην Γκροσέτο. Η μεταγραφή του στην Πεσκάρα για τη σεζόν 2011-12 τον βρήκε υπό τις οδηγίες του Ζντένεκ Ζέμαν, ίσως του ιδανικού τεχνικού για να 'πλάσει' τον νεαρό επιθετικό.

Οι επιδόσεις του στην Serie B ήταν καταιγιστικές. Βοήθησε την Πεσκάρα να κατακτήσει τον τίτλο και την άνοδο πετυχαίνοντας 28 γκολ, σε μία ομάδα που είχε επίσης στις τάξεις της τους Μάρκο Βεράτι και Λορέντζο Ινσίνιε. Σαν πρώτος σκόρερ, ο Ιμόμπιλε τράβηξε πάνω του τα βλέμματα από ολόκληρη τη χώρα, όμως τον επόμενο χρόνο υπέφερε μετά από μία όχι και τόσο 'μελετημένη' μεταγραφή στην Τζένοα, όπου αγωνίστηκε σαν δεύτερος επιθετικός δίπλα στον Μάρκο Μποριέλο.

Τελείωσε τη σεζόν με μόλις πέντε γκολ και τρεις ασίστ και φάνηκε εντελώς έξω από τα νερά του στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό κράτησε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν τον ζήτησε η Τορίνο. Βρέθηκε στην Γκρανάτα σαν μέρος της μεταγραφής του Αντζελο Ογκμπόνα στην Γιουβέντους και ο Ιμπόμπιλε ήταν ο πρωταγωνιστής σε μία εκπληκτική σεζόν. Πέτυχε 22 γκολ και άφησε πίσω του επιθετικούς όπως ο Κάρλος Τέβες και ο Γκονσάλο Ιγουαΐν στη μάχη για τον τίτλο του Capocannoniere της Serie A.

Γιατί πρέπει να τον γνωρίζετε
Ο Ιμπόμπιλε είναι ένας παίκτης που βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής Ιταλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Η παρουσία του στην Σκουάντρα Ατζούρα είναι ακόμα πιο σημαντική αν δει κανείς ποιοι παίκτες έμειναν πίσω για να είναι αυτός ο μοναδικός φορ περιοχής της αποστολής μαζί με τον Μάριο Μπαλοτέλι της Μίλαν. Εκανε ντεμπούτο με τους τέσσερις φορές πρωταθλητές κόσμου σε φιλικό με την Ισπανία τον Μάρτιο και αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό τη νέα σεζόν στην Bundesliga, θα κρατήσει σίγουρα τη θέση του στα επόμενα χρόνια.

Δυνατά σημεία
Το τελείωμα. Ακούγεται προφανές, όμως ο Ιμόμπιλε μοιάζει με επιθετικό παλιού στιλ, οποίος βρίσκεται στο τερέν μόνο και μόνο επειδή στέλνει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Και έτσι γίνεται. Το γεγονός ότι πέτυχε 22 γκολ σε ένα πρωτάθλημα με τις πιο σκληρές άμυνες και κανένα από αυτά δεν ήρθε με πέναλτι ή φάουλ λέει πολλά. Παρότι στην Πεσκάρα έδειξε ότι μπορεί να παίξει σε παιχνίδι πίεσης, στην Τορίνο του ζητήθηκε να κάνει κάτι άλλο και τη σεζόν που τελείωσε απλά βρισκόταν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Πολλά φορές εκμεταλλευόταν τις εμπνεύσεις του Αλέσιο Τσέρτσι που έπαιζε πίσω του και που αποτέλεσε τεράστιο παράγοντα στην επιτυχία του.

Αδυναμίες
Η τάση του να βρίσκεται σε θέση οφσάιντ του στέρησε τη δυνατότητα να πετύχει ακόμα περισσότερα γκολ αφού τη σεζόν που ολοκληρώθηκε 'πιανόταν' σε αντικανονική θέση 1.4 φορές ανά αγώνα. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό για παίκτη στην Serie A και ένας τομέας στον οποίο ο Ιμπόμπιλε πρέπει να βελτιωθεί. Η βοήθειά του στην ομάδα είναι επίσης πολύ μικρή, αφού μόλις το 70.8% από τις πάσες που δοκίμασε είναι επιτυχημένες, έχοντας 19 σωστές κατά μέσο όρο ανά αγώνα.

Είπαν…
Ο Κάρλος Τέβες, όταν -πριν ολοκληρωθεί η σεζόν- ρωτήθηκε για τις φήμες που ήθελαν τον Ιμόμπιλε να γίνεται παίκτης της Γιουβέντους το καλαοκαίρι, είπε στην La Stampa. «Αποδεικνύει ότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, δεν είναι εύκολο να πετυχαίνεις 17 γκολ στην Ιταλία. Τα πηγαίνει πολύ καλά, είναι σαφές ότι αξίζει να φορέσει αυτή τη φανέλα».

Γνωρίζατε ότι;
Το ντεμπούτο του με την Γιουβέντους ήρθε όταν αντικατέστησε τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο τον Μάρτιο του 2009. Με 14 γκολ σε δύο χρόνια στο τουρνουά του Viareggio (4 το 2009, 10 το 2010) έσπασε το ρεκόρ του Ρέντζο Καπελάρο που κρατούσε 50 χρόνια.

Βαθμολογία
Σουτ 9, κεφαλιά 6, πάσα 5, τάκλιν 5, ταχύτητα 7, ντρίμπλα 6, δημιουργικότητα 7, ομαδικότητα 6.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα