Mundial 2014: Γνωρίστε τον Γιούλιαν Γκριν

Gazzetta team
Mundial 2014: Γνωρίστε τον Γιούλιαν Γκριν

bet365

Ο Γιούλιαν Γκριν μίλησε αποκλειστικά στο FourFourTwo και ο Σουλαϊμάν Φολάριν σας παρουσιάζει το επόμενο next best thing των ΗΠΑ.

Είναι μία ζεστή μέρα στο Πάλο Άλτο, στη Νότια Καλιφόρνια, στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ. Ο Τύπος είναι όπως πάντα εκεί, ενώ οι οπαδοί ζητάνε αυτόγραφα και… selfies με τον νέο «αγαπημένο» του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Το όνομά του είναι Γιούλιαν Γκριν και περνάει την καλύτερη περίοδο της ζωής του με την αποστολή των ΗΠΑ για το Μουντιάλ. Αν και παραδέχεται με δόση χιούμορ ότι δεν αντέχει τον καιρό.

Ο Γκριν είναι πολύ μακριά από το σπίτι του στο Μόναχο. Αν επέλεγε την Γερμανία, οι πιθανότητες δε θα ήταν με το μέρος του, με τόσα ταλέντα μπροστά του, όμως οι Αμερικάνοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν το όνειρό του πραγματικότητα άμεσα.

«Το συναίσθημα ήταν απίστευτο, σε σημείο που να μην μπορώ να το πιστέψω. Αναρωτήθηκα πολλές φορές αν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει κάτι που να ήθελα περισσότεο από το να πάω στην Βραζιλία για το Μουντιάλ», λέει ο Γκριν.

Ο τεχνικός των ΗΠΑ, Γίργκεν Κλίνσμαν, πείστηκε από τον νεαρό άσο, που είχε παίξει στις μικρές ομάδες και των δύο χωρών (U16, U17 με την Γερμανία και U18 με τις ΗΠΑ). «Να παίξω στο Μουντιάλ με την Γερμανία; Επέλεξα τις ΗΠΑ και ήταν η σωστή απόφαση. Δεν σκέφτομαι το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί σε διαφορετική περίπτωση», σχολίασε ο Γκριν χαμογελώντας. «Είμαι ενθουσιασμένος», ολοκλήρωσε.

Παρά το γεγονός ότι ήταν εξουθενωμένος από την προπόνηση, ήρθε αμέσως να μας δώσει συνέντευξη και να συζητήσει για τα πρώτα του χρόνια στο Μόναχο. Όταν ήταν 12 ετών, συμμετείχε σε ένα camp με τα καλύτερα ταλέντα στην Βαυαρία. Άνθρωποι των ακαδημιών της Μπάγερν ήταν, φυσικά, εκεί, τους άρεσε αυτό που είδαν και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν 4 ετών σε μία μικρή ομάδα κοντά στο Μόναχο. Όταν ήμουν 11, άλλαξα ομάδα και πήγα στην Χάουζαμ. Η καριέρα μου στην Μπάγερν ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα», αποκάλυψε ο Γκριν.

Δεν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα μέχρι φέτος, όταν τράβηξε την προσοχή ενός Καταλανού. Ο Γκουαρδιόλα πρόσεξε την ταχύτητα, την τεχνική, τα τελειώματα και την κίνηση του νεαρού επιθετικού. «Ο Πεπ Γκουαρδιόλα με προώθησε στην πρώτη ομάδα. Έχουμε πολύ καλή σχέση. Πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις και μου μιλάει πολύ. Είναι εξαιρετικός προπονητής», είπε ο Αμερικάνος.

Στην Αμερική, όπως και παντού, είναι πολύ συνηθισμένο να βάζουμε… ταμπέλες στα νέα ταλέντα. Και ο Τύπος είναι πολύ ενθουσιασμένος με τον Γκριν. Φυσικά, βοηθάει και το γεγονός ότι επέλεξε τις ΗΠΑ από την Γερμανία. Πολλοί, όμως, παραμένουν σκεπτικοί.

Γιατί; Λόγω του Φρέντι Άντου, του Τζόζι Άλτιντορ και του Χουάν Αγουδέλο, που όταν και εκείνοι ήταν teenagers, όλοι έμοιαζαν ότι θα εξελιχθούν σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Η περίπτωση του Γκριν, όμως, είναι διαφορετική. Κανένας δεν περιμένει από εκείνον να ηγηθεί τις προσπάθειας των ΗΠΑ στο Μουντιάλ. Ζει στην Γερμανία και μπορεί να εστιάσει μόνο στο ποδόσφαιρο, χωρίς να νιώθει τεράστια πίεση.

«Η πίεση είναι φυσιολογική, όμως προς το παρόν δεν τη νιώθω», λέει ο ίδιος στο χαρακτηρισμό «next best thing». «Προπονούμαι με την πρώτη ομάδα, όμως παίζω με την δεύτερη. Είμαι κοντά με παίκτες όπως ο Αλάμπα, ο Τιάγκο, ο Μπόατενγκ. Είναι όλοι τους κοντινοί μου φίλοι και μαθαίνω πολλά από αυτούς», σχολίασε ο Γκριν.

Η απόφαση να επιλέξει τις ΗΠΑ του αρέσει. Τα πάει πολύ καλά με τον «συγκάτοικό» του Γιέλντιν, ενώ πάντα απολαμβάνει τα αστεία των Άλτιντορ και Μπόιντ. Ένα ταξίδι από το Μόναχο στην Φρανκφούρτη τον περασμένο Μάρτιο ήταν εκείνο που άλλαξε τα πάντα για τον Γκριν.

«Ήταν οι δύο μέρες με την υπόλοιπη ομάδα στην Φρανκφούρτη. Ο Ντέμπσεϊ μου έδωσε μία φανέλα της Εθνικής με το όνομά μου και όλοι μου είπαν ότι με θέλουν», αποκάλυψε ο νεαρός επιθετικός της Μπάγερν.

Οι Αμερικανοί, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Κλίνσμαν τον έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο, για να τον πείσει να πάρει όσο πιο γρήγορα γίνεται την τελική του απόφαση. «Μίλησα πολλές φορές μαζί του. Τελικά, με έπεισε», αποκάλυψε ο Γκριν.

Αν και την προηγούμενη σεζόν έπαιζε στην 3η κατηγορία με την δεύτερη ομάδα της Μπάγερν, την επόμενη ελπίζει να παίξει στην Bundesliga. «Θα δούμε τι θα γίνει μετά το Μουντιάλ. Θέλω να μείνω εκεί και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», είπε.

Η συνέντευξη μόλις έχει τελειώσει και ο Γκριν ανυπομονεί να στείλει μήνυμα στην μητέρα στην Γερμανία, στον πατέρα του στην Φλόριδα και να τους ενημερώσει. «Ναι, τους στέλνω μήνυμα αυτή τη στιγμή. Όλα είναι καλά», μουρμουράει.

Αν και παραδέχεται ότι ένιωσε… πεταλούδες στο στομάχι του στο ντεμπούτο του απέναντι στο Μεξικό, δείχνει και με το παραπάνω ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση. Έτσι, κι αλλιώς έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει σε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα