O Σέρβος μάγος της ντρίπλας που κάποτε θα παίξει στην Τσέλσι

O Σέρβος μάγος της ντρίπλας που κάποτε θα παίξει στην Τσέλσι

Gazzetta team
O Σέρβος μάγος της ντρίπλας που κάποτε θα παίξει στην Τσέλσι

bet365

Ο Τομ Κάντερτ παρουσιάζει το προφίλ του Σέρβου Λάζαρ Μάρκοβιτς, που έχει προκαλέσει αίσθηση και έχει κάνει την Τσέλσι να παρακολουθεί με ενδιαφέρον από απόσταση....

Μια ιστορία 60 δευτερολέπτων

Έχοντας πάρει το χρίσμα ενός παγκόσμιου αστέρα που βρίσκεται σε αναμονή, ο Λάζαρ Μάρκοβιτς πήγε στη Μπενφίκα σε ηλικία 19 ετών το προηγούμενο καλοκαίρι από την Παρτιζάν Βελιγραδίου, μέσω μιας μπερδεμένης μεταγραφής που ενέπλεκε και την Τσέλσι.

Στην προετοιμασία άνοιξε την όρεξη με κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις, ανοίγοντας λογαριασμό με τη Μπενφίκα στο δεύτερο παιχνίδι της σεζόν. Σύστησε τον εαυτό του με ξεχωριστό στιλ, σημειώνοντας ένα καταπληκτικό γκολ μετά από ένα εκθαμβωτικό τρέξιμο στο ντέρμπι της Λισσαβόνας με τη Σπόρτινγκ μια βδομάδα μετά. Το αξιομνημόνευτο τέρμα σε ένα από τα μεγαλύτερα ματς του πορτογαλικού ποδοσφαίρου υπογράμμισε ένα χαρακτηριστικό που τοποθετεί τον Σέρβο νεαρό σε προνομιακή θέση: Όλα δείχνουν ότι θα γίνει ένας μεγάλος παίκτης. Παίρνοντας την μπάλα χαμηλά, είτε στα άκρα είτε στο κέντρο του γηπέδου, ο Μάρκοβιτς αποτελεί έναν εφιάλτη για τις αντίπαλες άμυνες. Τρέχει με τρομερό τρόπο, αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις, πάντα αναζητώντας την έξυπνη πάσα ή το γρήγορο συνδυασμό για να βγει ο ίδιος απέναντι στο γκολ.

Γιατί πρέπει να τον ξέρετε

Μπορεί να δουλεύει σκληρά και με επιτυχία, αλλά η φόρμα του Μάρκοβιτς στη συνέχεια σαν να κόπασε. Διάφοροι αναλυτές και αρκετοί φίλοι της Μπενφίκα αναρωτήθηκαν για την εμμονή του Ζόρζε Ζεσούς να τον χρησιμοποιεί ως βασικό μετά από μια σειρά απερίγραπτων εμφανίσεων. «Ο Μάρκοβιτς είναι ένας ποδοσφαιρικός επαναστάτης και ο κόσμος πρέπει να δείχνει υπομονή με παίκτες σαν αυτόν», απάντησε ο Ζέσους.

Αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Από το νέο έτος, ο νεαρός Σέρβος είναι πολύ πιο σταθερός και πλέον είναι ένας από τους αγαπημένους των πιστών του γηπέδου Ντα Λουζ. Ήταν βέβαιο ότι ένας παίκτης που προκαλεί ενθουσιασμό όπως ο Μάρκοβιτς θα ήταν αρεστός στον κόσμο, με την προϋπόθεση να έχει και ουσία. Επτά γκολ και αρκετές ασίστ σε 39 ματς είναι ένα αξιοσημείωτο στατιστικό για έναν επιθετικό μέσο που τον Μάρτιο ήταν ακόμα έφηβος, κυρίως αν σκεφτεί κανείς ότι έκανε ντεμπούτο σε μια ξένη χώρα.

Δυνατά σημεία

Ένας καταπληκτικά χαρισματικός ντριμπλέρ. Το γκολ του απέναντι στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όταν χόρεψε πέντε αντίπαλους αμυντικούς, προκάλεσε συγκρίσεις με τον Μαραντόνα. Με ταχύτητα αστραπής και κλειστό κοντρόλ, ο Μάρκοβιτς είναι σχεδόν ασταμάτητος αν του δοθεί χώρος.

Είναι ένας δημιουργικός και ακριβής πασέρ, ακόμα και όταν τρέχει γρήγορα. Σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός είναι ένας ψυχρός εκτελεστής, ακόμα και όταν ο χώρος και ο χρόνος σπανίζουν, όπως δείχνει ένα ακόμα πανέμορφο γκολ του. Το καταπληκτικό τσίμπημα της μπάλας πάνω από τον ψηλόλιγνο στόπερ της Βιτόρια Γκιμαράες, Ντόουγκλας, από τα 10 μέτρα.

Αδυναμίες

Χωρίς ακόμα να φτάσει στο καλύτερο σημείο του, είναι κάπως αδύναμος και συχνά πασχίζει να βγάλει το 90λεπτο, κυρίως στα απαιτητικά, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, ματς. Όπως πολλοί άλλοι υπερχαρισματικοί παίκτες, ο Μάρκοβιτς έχει την τάση να... χάνεται για διαστήματα στα παιχνίδια και κάποιοι ποδοσφαιριστές ίσως τον θεωρούν έναν παίκτη πολυτελείας, κυρίως από τη στιγμή που προσφέρει λίγο αμυντικά.

Είπαν...

Λιουμπίνκο Ντρούλοβιτς, προπονητής της Σερβίας: «Ο Μάρκοβιτς είναι ένα τεράστιο ταλέντο και έχει την ικανότητα να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Έχει ιδιαίτερα ταλέντα όσον αφορά την ταχύτητα και την τεχνική. Μπορεί να καθορίσει ένα παιχνίδι μόνος του. Θα γίνει ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής για τη Σερβία».

Αβραάμ Γκραντ, πρώην προπονητής της Τσέλσι: «Μπορώ να πω ότι εκτός από τον Ρονάλντο και τον Μέσι, ο Μάρκοβιτς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω δει σε ηλικία 19 ετών».

Ξέρατε ότι...

Ο Μάρκοβιτς δεν πανηγυρίζει τα γκολ του. «Ποτέ δεν πανηγυρίζω όταν σκοράρω. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε, απλά ποτέ δεν το έκανα, ακόμα και όταν ήμουν παιδί. Ίσως κάποια μέρα το αλλάξω, αλλά για να είμα ειλικρινής δεν σπαταλάω χρόνο να το σκέφτομαι. Κάθε γκολ που πετυχαίνει είναι τρομερά σημαντικό για εμένα, ακόμα και αν δεν τον πανηγυρίζω».

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι μυστηριώδεις μηχανισμοί της μεταγραφής του Μάρκοβιτς στη Μπενφίκα πέρυσι ποτέ δεν επεξηγήθηκαν επαρκώς από επίσημη πηγή. Η πορτογαλική εφημερίδα Record, πρόσφατα πρόβαλε μια εξήγηση που δείχνει λογική, γράφοντας ότι η Μπενφίκα αγόρασε το 50% των δικαιωμάτων για 6.5 εκατομμύρια λίρες, με το άλλο 50% να βρίσκεται στα χέρια ενός fund, υπό τον έλεγχο του Ισραηλινού ατζέντη Πίνι Ζάχαβι. Η Τσέλσι λέγεται ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και έχει οψιόν αγοράς του ποσοστού της Μπενφίκα με μόλις 7.5 εκατομμύρια λίρες. Αν η Μπενφίκα το πουλήσει σε άλλη ομάδα, έχει την ελευθερία να θέσει όποια τιμή θέλει. Η συνολική ιστορία πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει (ή ίσως όχι) όταν ο Μάρκοβιτς μετακινηθεί. Οι οπαδοί της Μπενφίκα εύχονται αυτό να μην συμβεί σύντομα...

Η βαθμολογία

Σουτ: 7
Κεφαλιά: 6
Πάσα: 8
Τάκλιν: 5
Επιτάχυνση: 9
Ντρίμπλα: 9
Δημιουργικότητα: 8
Εργατικότητα: 5

 

Τελευταία Νέα