Από την υπόθεση Μπόσμαν στο FFP

Gazzetta team
Από την υπόθεση Μπόσμαν στο FFP

bet365

Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο με την υπόθεση Μπόσμαν, ο δικηγόρος Ζαν-Λουί Ντουπόν, μίλησε στο FourFourTwo για το Financial Fair Play και την προσφυγή που έχει καταθέσει.

Το όνομα του Ντουπόν ίσως να μην είναι άμεσα αναγνωρίσιμο στους οπαδούς του ποδοσφαίρου, όμως ο αντίκτυπος που είχε με την υπόθεση Μπόσμαν έχει αλλάξει το παιχνίδι για πάντα από το 1995 και μετά.

Πίσω στο 1990, ο Ντουπόν είχε μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, συνδυάζοντας στη συνέχεια την καριέρα του ως δικηγόρος με την δουλειά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε ήταν που γνώρισε έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό Βέλγο ποδοσφαιριστή ονόματι Ζαν-Μαρκ Μπόσμαν. Τώρα, σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, συνεχίζει να τα βάζει με τις Αρχές του ποδοσφαίρου.

Όταν ο Μισέλ Πλατινί έμαθε ότι αυτή τη φορά ο Ντουπόν βοηθάει έναν άλλον άγνωστο κάτοικο του Βελγίου, τον Ιταλό ατζέντη Ντανιέλ Στριάνι, σε μία μάχη κατά του Financial Fair Play της UEFA, είπε ότι ο γνωστός πλέον δικηγόρος «βαριέται» και «ψάχνει για δουλειά». Αν ένα πράγμα, όμως, έχει μάθει η UEFA με τα χρόνια είναι ότι δεν είναι ποτέ συνετό να υποτιμά έναν άνθρωπο που ήδη άλλαξε την πορεία του ποδοσφαίρου. Ο Ντουπόν ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν τον πήραν στα σοβαρά οι Αρχές με την υπόθεση Μπόσμαν.

«Όταν ανέλαβα την υπόθεση, είχα την εντύπωση ότι θα ήταν μικρή. Οι ποδοσφαιρικές Αρχές, όμως, δεν μας πήραν ποτέ στα σοβαρά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που στην υπόθεση προσθέσαμε και τον περιορισμό των ξένων παικτών, αν και ήταν ξεκάθαρα περιορισμός του εμπορικού δικαίου».

Ο Ντουπόν άνοιξε το ασκό του Αιόλου με λίγα λόγια και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι αυτό που είναι σήμερα, με την UEFA να ελπίζει ότι με την επιβολή του Financial Fair Play θα «συγκρατήσει» κάπως τα πράγματα. Σύμφωνα, με τον Βέλγο δικηγόρο, όμως, δεν κάνει τίποτα βραχυπρόθεσμα.

Dupont (second left), Bosman (centre) and the rest of the legal team celebrate victory at the European Court of Justice in 1995.

«Όταν η UEFA λέει ότι κάθε σύλλογος πρέπει να ξοδεύει μόνο όσα βγάζει, λες: ‘’Ναι, αυτό ακούγεται σωστό’’. Όταν, όμως, πρέπει να μπεις στις λεπτομέρειες, κάνοντας την οικονομική και νομική ανάλυση, προκειμένου να φτάσεις στο συμπέρασμα, τότε διαπιστώνεις ότι δεν λειτουργεί καθόλου. Ξέρω ότι μοιάζει καλή ιδέα, όμως όχι μόνο δεν δουλεύει, αλλά κάνει τα πράγματα χειρότερα», είπε ο Ντουπόν στο FourFourTwo.

Ο Βέλγος δεν είναι αντίθετος στο FFP ως μέσο, που δε θα επιτρέπει σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για την προσωπική τους ματαιοδοξία, πριν καταλάβουν ότι έχουν χρεώσει τους συλλόγους τους με υπέρογκα ποσά. Σε αυτό που αντιτίθεται είναι ότι εκείνοι που έχουν τα χρήματα, δε θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Ακόμη και αν εγγυηθούν για αυτά, χωρίς να αφήσουν καμένη γη πίσω τους.

«Θα προσβάλουμε μόνο έναν κανόνα. Αυτόν που επιτάσσει τα έξοδα να είναι όσα και τα έσοδα. Ο κανόνας που λέει ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ξοδέψει παραπάνω, ακόμη και αν πρόκειται για δικά του χρήματα. Αυτός ο κανόνας δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθυγραμμισμένος με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο Ντουπόν. Αυτός ο κανόνας, όμως, είναι από τα θεμέλια, στα οποία χτίστηκε το FFP. Στην προσφυγή που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2013 ο Ντουπόν υπογράμμισε τον αντίκτυπο που θα έχει αυτός ο κανόνας σε σχεδόν όλες τις πτυχές του ποδοσφαίρου.

«Αυτός ο κανόνας ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους συλλόγους να καθορίζουν ελεύθερα τα επίπεδα των εξόδων τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τον περιορισμό των επενδύσεων, ακόμη και αν αυτές οι επενδύσεις καλύπτονται στο 100% από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Πιο συγκεκριμένα, ουσιαστικά στους συλλόγους επιβάλλονται περιορισμοί που αφορούν στην αγορά παικτών, καθώς ο κανόνας περιορίζει τα χρήματα που θα διατεθούν για μεταγραφές και μισθούς», λέει ο Ντουπόν.

Και ο αντίκτυπος στους παίκτες; «Στο ίδιο μήκος κύματος, κάποιοι παίκτες δε θα μπορέσουν να πάρουν μεταγραφή και κάποιοι παίκτες θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται. Ακόμη περισσότερο, σε κάποιους παίκτες δε θα προταθούν νέα συμβόλαια – ακόμη και με μειωμένες αποδοχές – ενώ σε άλλες περιπτώσεις δε θα προταθούν τα πρώτα επαγγελματικά συμβόλαια», δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος.

Ο Ιταλός ατζέντης, Στριάνι, ήταν εκείνος που ξεκίνησε την υπόθεση, θεωρώντας ότι η δουλειά του θα επηρεαστεί από τους νέους κανόνες. Υπάρχει, όμως, εναλλακτική; «Δεν είναι δική μας δουλειά να την βρούμε», λέει ο Ντουπόν. «Είναι θέμα της UEFA. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αυτός ο κανόνας θα πρέπει να ισχύει μόνο σε περίπτωση που δεν μπορείς να καλύψεις τα έξτρα χρήματα που θες να ξοδέψεις. Θα πρέπει να είναι προκαταβολικά εγγυημένα. Λέμε ότι δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με μία νέα Πόρτσμουθ, όμως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Μάντσεστερ Σίτι. Ας πούμε για παράδειγμα ότι είσαι ιδιοκτήτης ενός συλλόγου, που έχει κέρδη 100 ευρώ και θέλεις να βάζεις άλλα 50 από την τσέπη σου κάθε χρόνο. Θα μπορείς να το κάνεις αν καταθέτεις αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου στην τράπεζα, όπου και θα παραμένουν δεσμευμένα. Αντί, λοιπόν, να μην σου επιτρέπεται να επενδύσεις τα δικά σου χρήματα, θα σου επιτρέπεται να το κάνεις μόνο αν αυτά είναι ήδη εγγυημένα».

The sight of administrator Andrew Andronikou brings back bad memories for Portsmouth fans.

Και για τους συλλόγους, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη των ιδιοκτητών τους, ο Ντουπόν έχει μία καινοτόμα και επαναστατική ιδέα.

«Αφού θέλεις να ξοδεύεις πολλά στην ομάδα σου, τότε για κάθε ευρώ ή λίρα που ξοδεύεις παραπάνω, θα πρέπει να πληρώσεις έναν… φόρο πολυτελείας 10 ή 15%, ώστε από αυτά τα χρήματα να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης από την UEFA, τα κεφάλαια του οποίου θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για το καλό του αθλήματος», σχολίασε.

Φυσικά, σε κάθε κανονισμό υπάρχουν και παραθυράκια και οι σύλλογοι σε όλοι την Ευρώπη ψάχνουν τρόπους ώστε να τα βρουν και να τα χρησιμοποιήσουν. «Δεν είμαι ο μοναδικός, που ισχυρίζεται ότι αυτό που λέω είναι λογικό. Όλοι οι καθηγητές οικονομικών έχουν επίσης γράψει για αυτό. Όλοι τους λένε ότι αν κοιτάξεις τους δύο πρωταρχικούς στόχους της UEFA, την οικονομική σταθερότητα των συλλόγων και την ακεραιότητα του παιχνιδιού, τότε αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν πιο εύκολα με το εναλλακτικό μοντέλο που προτείνουμε. Και σας λέω αυτά που διάβασα, πριν καταθέσουμε την προσφυγή. Αν κερδίσουμε δεν είναι το τέλος του FFP. Απλά, θα πρέπει να αλλάξει αυτός ο κανονισμός σε κάτι πιο αποδοτικό. Δεν είναι σαν να ισχυριζόμαστε ότι όλα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός», είπε ο Ντουπόν.

Ο Έρικ Μόρεκαμπ είχε πει στον Αντρέ Πρεβίν τη διάσημη φράση: «παίζεις τα σωστά χαρτιά, όχι όμως με τη σωστή σειρά». Τώρα, ο Ντουπόν πιστεύει ότι η UEFA θα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. «Η UEFA μάχεται να καταπολεμήσει το σωστό πρόβλημα, όμως με τη λάθος λύση».

 

Τελευταία Νέα