Αξίζει ευκαιρία ο Ζέεντορφ

Αξίζει ευκαιρία ο Ζέεντορφ

Αξίζει ευκαιρία ο Ζέεντορφ

bet365

Το μέλλον του Κλάρενς Ζέεντορφ στον πάγκο της Μίλαν θα ξεκαθαριστεί τον επόμενο μήνα και ο Ball Boy Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ολλανδό που με όσα έχει δείξει αξίζει να κρατήσει τη θέση του.

Ημουν από αυτούς που δεν συμφωνούσαν καθόλου με την πρόσληψή του στη μετά-Αλέγκρι εποχή. Πίστευα ότι κάποιος που μόλις πριν λίγες μέρες είναι παίκτης στην Βραζιλία δεν μπορεί ξαφνικά να πάρει μία διαλυμένη ομάδα όπως η Μίλαν και να έχει άμεσα αποτελέσματα. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι έπεσα 100% έξω.

Τέσσερις μήνες αφού πήρε τη δουλειά στο «Σαν Σίρο», ο Ζέεντορφ έχει μιλήσει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας προπονητής. Με τη δουλειά και τα αποτελέσματά του. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να έχει πάει χειρότερα από τον Αλέγκρι, όμως το makeover που έχει κάνει στους Ροσονέρι είναι τουλάχιστον θεαματικό. Η δυνατή προσωπικότητα, το γεγονός ότι στην 22ετή καριέρα του ήταν ο ορισμός του παίκτη winner και το ότι γνωρίζει όσο πολύ λίγοι τι σημαίνει η φανέλα της Μίλαν, φαίνεται πως έπαιξαν τεράστιο ρόλο σε αυτό που έχει καταφέρει από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Ο 38χρονος από την πρώτη μέρα είχε ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό του για το τι θέλει να δει στην ομάδα, ήξερε τι θέλει να παίξει. Αυτό ήταν το σύστημα 4-2-3-1 αφού με αυτό πίστευε ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η δύναμη που έχει το ρόστερ της Μίλαν στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Πήρε μία ομάδα που ήταν πιο κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού και που είχε κάνει τέσσερις νίκες στον πρώτο γύρο και τη μεταμόρφωσε κυριολεκτικά. «Ποτέ δεν χάνεις το DNA σου» είναι το μότο του.

Και μπορείς να πεις ψέμα μέσα από ένα στατιστικό, όμως κάποιοι από τους αριθμούς του Κλάρενς μιλάνε από μόνοι τους. Εχοντας στα χέρια του το ίδιο υλικό συν τους Ραμί, Τααράμπ, Χόντα (ο Αλέγκρι ήθελε τον Μάτρι), πέρα από το γεγονός ότι στην Μίλαν μετά από 3.5 χρόνια εμφανίστηκαν αυτοματισμοί στο επιθετικό κομμάτι, έστησε μία ομάδα με επιδόσεις που ίσως έχουν περάσει στα… ψιλά. Αυτό που έχει κάνει είναι εκπληκτικό.

Πρόσφατα έφτασε πέντε σερί νίκες, κάτι που είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ και στην άμυνα υπάρχει τεράστια βελτίωση. Σε πέντε από τα τελευταία επτά ματς στην Serie A η Μίλαν έχει κρατήσει την εστία της ανέπαφη (έχει συνολικά 8 clean sheet, όλα με νίκες), επίδοση που έφερε 6/7 νίκες στα τελευταία ματς και ένα εκπληκτικό fightback από τότε που βρέθηκε στον νέο του ρόλο στο «Σαν Σίρο».

Στο διάστημα της παρουσίας του στον πάγκο των Ροσονέρι έχει μαζέψει 32 βαθμούς, συγκομιδή που είναι μικρότερη μόνο από αυτή των Γιουβέντους και Ρόμα. Και αν σκεφτεί κανείς ότι οι τελευταίες διανύουν αμφότερες ιστορική σεζόν σπάζοντας τα κοντέρ και έχοντας τη δυνατότητα να φτάσουν τους 100 και 90 πόντους αντίστοιχα, αυτό που έχει κάνει ο αλενατόρε της Μίλαν είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Κάνει καλύτερο γύρο από την Νάπολι, από την οποία μάλιστα έχασε, από την Φιορεντίνα την οποία νίκησε, όπως και από την Ιντερ, την οποία νίκησε στο ντέρμπι και θέλει να φτάσει στις τελευταίες δύο αγωνιστικές.

Με το 1-0 κόντρα στους Νερατζούρι o Ζέεντορφ δεν πήρε απλά μία νίκη. Πήρε τρεις βαθμούς που τον βάζουν πολύ δυνατά στο κόλπο για το Europa League, έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά παίζοντας υπό πίεση αφού με άλλο αποτέλεσμα θα έλεγε «αντίο» στην Ευρώπη, ενώ παρουσίασε κάποια πράγματα σε επίπεδο τακτικής, που δείχνουν πολλά και αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον.

Στο Derby della Mandonnina προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο την Ιντερ που παίζει πάντα με 3-5-2 με τον Ματσάρι. Παρέταξε αντί για το κλασικό 4-2-3-1 το 4-3-1-2 έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει στο κέντρο με τα πέντε χαφ των αντιπάλων αλλά και να δημιουργήσει πρόβλημα την άμυνά τους με δύο επιθετικούς κόντρα σε τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Ο Ζέεντορφ είχε μελετήσει τη συνεργασία του Παλάσιο με τον Καμπιάσο και το πως ο δεύτερος ξεκινάει το παιχνίδι από πίσω και έδωσε εντολή στον Τααράμπ να είναι συνεχώς πάνω του όταν η Μίλαν έχανε τη μπάλα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Αργεντινός κεντρικός χαφ να μην έχει τον χρόνο να παίξει τον ρόλο του deep lying playmaker, να έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό πασών και κατά συνέπεια συνεισφορά στο δημιουργικό κομμάτι.

Το πλάνο του Ολλανδού, πέρα από το ότι δούλεψε άψογα αφού η Μίλαν έκανε πολλές φάσεις και δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου, φανερώνει τη διαφορετική προσέγγιση από παιχνίδι σε παιχνίδι και το πως προσαρμόζεται στον κάθε αντίπαλο έτσι ώστε να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να τον «χυπήσει».

Η όλη εικόνα αλλά και το τρικ κόντρα στην Ιντερ είναι ένα ακόμα «χαρτί» του Ζέεντορφ στην άτυπη προσπάθεια που κάνει να κρατήσει τη θέση του μέσα από τη δουλειά του. Λειτούργησε υπό πίεση, πήρε άριστα σε ένα δυνατό τεστ και είχε να παρουσιάσει κάτι σημαντικό σε τακτικό επίπεδο την ώρα που στην Μίλαν δεν έχουν αποφασίσει αν θα τον κρατήσουν και ήδη τα ονόματα κάνουν παρέλαση (πηγή: Gazzetta dello Sport).

Φίλιπο Ιντζάγκι, Βιντσέντζο Μοντέλα, Λουτσιάνο Σπαλέτι και Ρομπέρτο Ντοναντόνι είναι τα ονόματα που παίζουν αυτή τη στιγμή για την επόμενη μέρα στον πάγκο της Μίλαν, την στιγμή που ο Ζέενορφ έχει κάνει φοβερό δεύτερο γύρο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον είχε επιλέξει προσωπικά τον Ιανουάριο και αφού η επιλογή 'βγήκε' και δικαιώθηκε γι' αυτή, η ομάδα δίνει συνέχεια σε έναν ατελείωτο παραλογισμό και σκέφτεται να τον αντικαταστήσει.

Ο Ολλανδός αξίζει 100% να κρατήσει τη θέση του με αυτά που έχει δείξει μέχρι σήμερα. Εχει τη στήριξη των περισσότερων στα αποδυτήρια και αν είχε και μερικές αγωνιστικές ακόμα ίσως να προλάβαινε να βγει και στο Champions League. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως αν απομακρυνθεί, το ποιος θα είναι ο λόγος, αν και σε μία ομάδα που τις αποφάσεις τις παίρνουν τρεις και όχι ένας, δεν είναι απαραίτητο να ψάξει κανείς λογική...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης