Οι 100 καλύτεροι παίκτες του κόσμου για το 2013 (80-61)

Gazzetta team
Οι 100 καλύτεροι παίκτες του κόσμου για το 2013 (80-61)

bet365

To FourFourTwo του gazzetta.gr συνεχίζει την καταγραφή των 100 καλύτερων παικτών για τη χρονιά που πέρασε. Συνέχεια από το νούμερο 80 μέχρι το 61!

80. Ούγκο Γιορίς, Τότεναμ & Γαλλία. Τερματοφύλακας, 26 ετών

Είναι επίσημο. Δεν γίνεται να μιλήσεις για τον Γορίς χωρίς να αναφέρεις τη φράση "τερματοφύλακας-λίμπερο" στην ίδια πρόταση. Ο Γάλλος αρχηγός μπαίνει στη λίστα, έχοντας κερδίσει τη φανέλα με το Νο.1 στην Τότεναμ, αντιμετωπίζοντας με χαρακτηριστική ευκολία σουτ, σέντρες και μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Αν και θα μπορούσε να βελτιώσει την τεχνική του με τη μπάλα στα πόδια...

79. Ντιέγο Κόστα, Ατλέτικο Μαδρίτης & Βραζιλία. επιθετικός, 25 ετών

Η αιχμή του δόρατος στην αγωνιστική άνοδο των Ροχιμπλάνκος του Ντιέγο Σιμεόνε. Ο γεννημένος στη Βραζιλία επιθετικός καλόβλεπε τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ το 2013/14, αλλά αντ' αυτού σκοράρει κατά βούληση με τη φανέλα της Ατλέτικο. Ο 25χρονος ξεκίνησε τη σεζόν με 13 γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις, με την ομάδα του να συνεχίζει τη μάχη με τη Μπαρτσελόνα και την αντίπαλο-συμπολίτισσα Ρεάλ στην κορυφή της βαθμολογίας.

78.Σαμίρ Χαντάνοβιτς, Ίντερ & Σλοβενία. Τερματοφύλακας, 29 ετών

Μόνο η τελευταία Πεσκάρα δέχθηκε περισσότερα γκολ από την Ίντερ πέρυσι, σύγκριση που... μόνο κολακευτική δεν είναι. Ωστόσο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους Νερατζούρι χωρίς τον Χαντάνοβιτς στην εστία. Αν μη τι άλλο, ο Σλοβένος τερματοφύλακας εμπλούτισε τη φήμη του, παρά την άσχημη σεζόν της ομάδας του, δείχνοντας αντανακλαστικά και ηγετική παρουσία πίσω από την τρύπια άμυνα της Ίντερ. Η Μάντσεστερ Σίτι φημολογείται ότι ενδιαφέρεται για την απόκτησή του.

77. Λέιτον Μπέινς, Έβερτον & Αγγλία. Αμυντικός, 28 ετών

Τα στατιστικά δεν κάνουν τον σπουδαίο παίκτη, αλλά ο Μπέινς δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης πέρυσι. Από το αριστερό άκρο της άμυνας. Σε μια ομάδα που τερμάτισε έκτη. Ακούραστος και με στιλ (πριν τον τραυματισμό του με τη Λίβερπουλ έπαιζε ενενήντα λεπτά σε όλα τα προηγούμενα 170 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ), ο αμυντικός με το περίεργο μαλλί επιτέλους έχει την αναγνώριση που του αξίζει. Στην άμυνα χρειάζεται δουλειά, αλλά με το διασκελισμό του καλύπτει το κενό.

76. Νταβίντ Βίγια, Ατλέτικο Μαδρίτης & Ισπανία. Επιθετικός, 32 ετών

Έχοντας περάσει ένα μεγάλο μέρος του 2012 εκτός γηπέδων με σπασμένη κνήμη, τα πράγματα μόνο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι το 2013. Ο διεθνής επιθετικός σημείωσε το κρίσιμο τρίτο γκολ της Μπάρτσα, που κατάφερε να ανατρέψει το 2-0 της Μίλαν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, πριν σφραγίσει τη μετακίνησή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στοχεύοντας να καθιερωθεί και να πάρει ένα ακόμα μετάλλιο στο Μουντιάλ.

75. Αλβάρο Νεγρέδο, Μάντσεστερ Σίτι & Ισπανία. Επιθετικός, 28 ετών

Αφού πέτυχε 69 γκολ στο Πρωτάθλημα μέσα σε τέσσερα χρόνια με τη φανέλα της Σεβίλλης, ο Νεγρέδο κέρδισε μια θέση στην Πρέμιερ Λιγκ με τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι και ξεκίνησε εντυπωσιακά τη ζωή του στην Αγγλία Ο δυναμικός φορ σημείωσε δύο γκολ στις τρεις πρώτες εμφανίσεις του με τη νέα του ομάδα και δεν έχασε χρόνο, φτιάχνοντας μια συνεργασία με πολλές προοπτικές με έναν ακόμα ταλέντο που η Σίτι εισήγαγε από την Πριμέρα, τον Σέρχιο Αγουέρο.

74. Μάικλ Κάρικ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ & Αγγλία. Μέσος, 32 ετών

Τον παλιό καλό καιρό, οι αναλυτές συνήθιζαν να λένε ότι παίκτες με το ταλέντο του Χόντλ θα έκαναν πάνω από 100 διεθνείς συμμετοχές αν ήταν από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κάτι αντίστοιχο θα έλεγαν και για τον Μάικλ Κάρικ των 31 εμφανίσεων με την Αγγλία. Οι ήρεμες επεμβάσεις του και οι μεταβιβάσεις του κράτησαν τη λειτουργία της μεσαίας γραμμής της Γιουνάιτεντ για οκτώ χρόνια. Περιμένουμε από τον Ρόι Χόντσον να εξάγει το μετρονόμο του και στη Βραζιλία.

73. Μάριο Μάντζουκιτς, Μπάγερν Μονάχου & Κροατία. Επιθετικός, 27 ετών

Σκοράροντας σχεδόν σε κάθε δεύτερο παιχνίδι, η πρώτη του χρονιά στη Μπάγερν Μονάχου δεν πήγε καθόλου άσχημα, αν υπολογίζουμε και το χατ-τρικ στα τρόπαια. Η δουλειά του Κροάτη είναι απλή. Να σκοράρει. Και το καλύτερό του είναι να διαβεβαιώνει ότι η δουλειά που κάνουν ο Ριμπερί και οι υπόλοιποι δεν πηγαίνει χαμένη. Χωρίς νάζια. Μόνο εξασφαλισμένα γκολ.

72. Γιαν Βερτόνγκεν, Τότεναμ & Βέλγιο. Αμυντικός, 26 ετών

Η ευχέρεια στα τάκλιν της τελευταίας στιγμής και η εντυπωσιακή ψυχραιμία στην κατοχή βοήθησε τον ευκίνητο σταρ της Τότεναμ να κερδίσει μια θέση στην καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ για το 2012/13. Ως σέντερμ πακ, παρότι έπαιξε τουλάχιστον το 1/3 της σεζόν ως αριστερο μπακ. Παρότι ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι η τελευταία δεν είναι η αγαπημένη του θέση, πιθανότατα θα παίξει εκεί για το Βέλγιο στο Μουντιάλ του επόμενου καλοκαιριού.

71. Ντανιέλε Ντε Ρόσι, Ρόμα & Ιταλία. Μέσος, 30 ετών

Παρότι το 2012/13 δεν ήταν μια κλασική σεζόν για αυτόν, ο Ντε Ρόσι βελτιώθηκε πολύ υπό το βλέμμα του προπονητή Ρούντι Γκαρσία. Ίσως συνεχίζει να είναι απλά ο «μελλοντικός αρχηγός» για τη Ρόμα, με τον αγέραστο Φραντσέσκο Τότι να υπογράφει νέο συμβόλαιο, αλλά η σημασία του Ντε Ρόσι για την επιστροφή της Ρόμα δεν πρέπει να υποτιμάται.

70. Μπλαζέ Ματουιντί, Παρί Σεν Ζερμέν & Γαλλία. Μέσος, 26 ετών

Ο αφανής ήρωας της πορείας της Παρί Σεν Ζερμέν προς τον τίτλο. Ο Ματουιντί ανέβηκε επίπεδο και άξιζε πλήρως την υποψηφιότητά του για παίκτης της χρονιάς στη Ligue 1. Η προσήλωσή του και η απαράμιλλη θέληση για νίκη ήταν χάρμα ιδέσθαι, αφού κυριαρχούσε στα παιχνίδια, τρέχοντας από τη μία περιοχή στην άλλη και αρπάζοντας όλα τα ματς από το... λαιμό. Το περιβραχιόνιο της Εθνικής Γαλλίας ήταν η ανταμοιβή για τους κόπους του.

69. Βίκτορ Βαλδές, Μπαρτσελόνα & Ισπανία, Τερματοφύλακας, 31 ετών

Μία ενδιαφέρουσα χρονιά για τον Βαλδές. Ανακοίνωσε ότι θα φύγει από τη Μπαρτσελόνα μετά από 18 χρόνια, εκ των οποίων τα 12 ως βασικός. Ο 31χρονος ήταν τελευταία πολύ απασχολημένος για τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, αφού η τακτική του Τάτα Μαρτίνο τον αφήνει περισσότερο εκτεθειμένο για να κάνει κάποιες εντυπωσιακές επεμβάσεις. Επιπλέον, έχει πάρει τη θέση του Κασίγιας σε ορισμένα ματς στην Εθνική Ισπανίας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το 2014, το οποίο μπορεί να τον βρει βασικό στο Μουντιάλ και με μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

68. Ματς Χούμελς, Ντόρτμουντ & Γερμανία. Αμυντικός, 24 ετών

Βασικό μέλος της παλικαρίσιας Ντόρτμουντ που έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ισορροπημένος στόπερ καθιερώθηκε ως ένα από τα καλύτερα σέντερ μπακ στη Γερμανία. Τα λάθη, ωστόσο, έχουν παρεισφρήσει στο παιχνίδι του και ο νεαρός αμυντικός δίνει τη μάχη του για να κερδίσει θέση βασικού στην 11άδα της Εθνικής Γερμανίας.

67. Κλαούντιο Μαρκίζιο, Γιουβέντους & Ιταλία. Μέσος, 27 ετών

Ο Μαρκίζιο δεν ήταν τόσο αποδοτικός για τη Γιουβέντους τους τελευταίους 12 μήνες όσο ήταν πριν, εξού και η πτώση του στη λίστα. Αλλά ο αποκαλούμενος "πριγκιπάκος" παραμένει ένα σημαντικό μέλος της ομάδας και της χώρας του. Ένας σταθερός παίκτης για όλες της δουλειές, που μπορεί να ταιριάξει σε ποικίλες τακτικές στη μεσαία γραμμή, ο Μαρκίζιο έβαλε έξι γκολ πέρυσι, στην κατάκτηση του τίτλου από τη Γιούβε.

66. Χένρικ Μχιταριάν. Ντόρτμουντ & Αρμενία. Μέσος, 24 ετών

Οι Αρμένιοι έρχονται. Ο Μχιταριάν αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην άνοδο ενός ολόκληρου ποδοσφαιρικού έθνους με ξεχωριστό στιλ. Με τη μεταγραφή του από το Ντόνετσκ στην αγαπημένη των χίπστερ Ντόρτμουντ έχει μεταμορφωθεί από ταπεινή χρυσαλλίδα σε μια πεταλούδα... σούπερσταρ, εντυπωσιάζοντας τους Άγγλους οπαδούς με ένα γκολ απέναντι στην Άρσεναλ και καλύπτοντας το μεγάλο κενό του Μάριο Γκέτσε. Πλέον μαθαίνει γερμανικά, την έκτη γλώσσα του!

65. Αρντά Τουράν, Ατλέτικο Μαδρίτης & Τουρκία. Μέσος, 26 ετών

Ο διεθνής Τούρκος είναι ένας ακούραστος εργάτης της αριστερής πλευράς, αλλά συνεχίζει να προσφέρει και στο σκοράρισμα. Σκόραρε στις νίκες της Ατλέτικο στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ζενίτ και την Πόρτο, βοηθώντας την ομάδα του να προκριθεί από τους ομίλους. Η συνεχής βελτίωσή του βοηθάει και στην αναπλήρωση του κενού που άφησε ο Ραδαμέλ Φαλκάο.

64. Πολ Πογκμπά, Γιουβέντους & Γαλλία. Μέσος, 20 ετών

Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο ιδανικός... πρώην. Για τη Γιουβέντους είναι... παλικάρι και προορισμένος να γίνει ένας από τους καλύτερους μέσους του κόσμου τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να να λειτουργήσει ως αμυντικός μέσος, ή να ανέβει ψηλότερα, στον περισσότερο επιθετικό ρόλο που αγαπά. Ο Πογκμπά είναι ήδη πρώτη επιλογή για τη Γαλλία, μόλις στα 20 του. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς νέους παίκτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

63. Μαρτσέλο, Ρεάλ Μαδρίτης & Βραζιλία. Αμυντικός, 25 ετών

Ο πρώην άσος της Φλουμινένσε τερμάτισε τρίτος σε ασίστ το 2009/10, με τον Μανουέλ Πελεγρίνι να του δίνει θέση μπακ-χαφ. Ο 25χρονος από τότε έχει βρει την ισορροπία μεταξύ αμυντικής δεξιοτεχνίας και επιθετικής έντασης, ώστε να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο και διάδοχος του Ρομπέρτο Κάρλος, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρώην Βραζιλιάνος αμυντικός. Ο Μαρτσέλο επίσης φόρεσε και το περιβραχιόνιο της Ρεάλ Μαδρίτης.

62. Φραντσέσκο Τότι, Ρόμα & Ιταλία. Επιθετικός, 37 ετών

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας τέθηκε εκτός λίστας το 2009, σε ηλικία 33 ετών. Αλλά όποιος περίμενε ότι απλά θα βγει σε πρόωρη συνταξιοδότηση, αρκεί να ρίξει μια ματιά πίσω στα θαύματά του το 2013. Το Φεβρουάριο έριξε μια βολίδα 70 μιλιών την ώρα στη Γιουβέντους. Τον Μάρτιο έγινε ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Serie A. Το Σεπτέμβριο υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στην αγαπημένη του Ρόμα μέχρι τα 39. Και από τότε αποτελεί τον μπροστάρη στην ανάσταση του συλλόγου, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην κορυφή.

61. Ζοάο Μουτίνιο, Μονακό & Πορτογαλία. Μέσος, 27 ετών

Ένας μέσος κλάσης, με διορατικότητα στην πάσα και τεχνική για να κάνει τις σκέψεις του πράξεις, ο Μουτίνιο ήταν παίκτης-κλειδί για την Πόρτο που κατέκτησε ξανά τον τίτλο στην Πορτογαλία. Είχε 12 ασίστ σε 27 ματς και αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς, στην τελευταία του σεζόν με την ασπρο-μπλε φανέλα. Το καλοκαίρι πήγε στη Μονακό, όπου συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Διαβάστε ΕΔΩ την πρώτη 20άδα!

 

Τελευταία Νέα