Μίλαν-Ρόμα: Ωραία που είναι η πίεση...

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Μίλαν-Ρόμα: Ωραία που είναι η πίεση...

bet365

Ροσονέρι εναντίον Τζαλορόσι την Κυριακή και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς περιμένει να δει ποιοι θα περάσουν 15 δύσκολες μέρες.

Το καλοκαίρι που επιτέλους τελείωσε, ήταν καλοκαίρι αλλαγών για τις Μίλαν και Ρόμα. Αλλαγές που βίωσαν με διαφορετικά συναισθήματα. Στο Μιλάνο πανηγύρισαν για την αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον ερχομό του Γιόνγκχονγκ Λι, τρελάθηκαν με τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για μεταγραφές, ενθουσιάστηκαν με τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με αυτά τα λεφτά, βρήκαν ξανά την αισιοδοξία τους στηρίζοντας τους Μάρκο Φασόνε και Μασιμιλιάνο Μιραμπέλι. Στη Ρώμη, την ίδια ώρα, έκλαψαν για το «ciao» του Φραντσέσκο Τότι, προβληματίστηκαν για τις πωλήσεις των Μοχάμεντ Σαλάχ, Αντόνιο Ρούντιγκερ και την αποχώρηση του Βότσεκ Σέζνι, υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό την άφιξη του Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο και προσπάθησαν να βγάλουν μια άκρη με τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Μόντσι. Ενα μήνα μετά, οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες (με ένα ματς λιγότερο η Ρόμα) και το μεταξύ τους ματς έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον. Και υπάρχει και αυτό το bad blood ανάμεσα στις δύο διοικήσεις για να το κάνει ακόμη καλύτερο...

Η ήττα από την Σαμπντόρια την περασμένη Κυριακή, δεύτερη στις πρώτες έξι αγωνιστικές, είχε ως συνέπεια ο Φασόνε να κάνει δηλώσεις όχι για να γίνει καλός αυτή τη φορά, αλλά για να γίνει κακός με τον Βιτσέντσο Μοντέλα, για τον οποίο χτύπησε το πρώτο δυνατό καμπανάκι. Οι Ροσονέρι είναι σε μια κατάσταση προβληματισμού αυτή την στιγμή αλλά η αλήθεια είναι πως μόνο φυσιολογικά μπορούν να χαρακτηριστούν όσα ζουν. Φυσιολογικός ήταν ο ενθουσιασμός το καλοκαίρι, μετά τα μίζερα χρόνια που πέρασαν, φυσιολογικό ήταν και είναι να υπάρχουν προσδοκίες, φυσιολογικό είναι το να θέλει η ομάδα χρόνο για να δέσει. Αυτό που δεν ήταν φυσιολογικό, ήταν να δηλώνουν οι Φασόνε-Μιραμπέλι ότι «η έξοδος στο Champions League είναι ο μίνιμουμ στόχος», ενώ θα έπρεπε να λένε ότι είναι το μάξιμουμ.

Οπως και να έχει, είτε επειδή εκτίμησαν λανθασμένα οι διοικούντες ότι τα πράγματα θα ήταν και στην πράξη όσο εύκολα έδειχναν στην θεωρεία, είτε επειδή οι οπαδοί που επέστρεψαν μαζικά πιέζουν για άμεσες επιτυχίες, το αποτέλεσμα είναι ο προπονητής να βρίσκεται αυτή την στιγμή αντιμέτωπος με μία πίεση που δεν περίμενε ότι θα ερχόταν τόσο νωρίς. Και μπορεί στο μέλλον, αφού κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό, ο Μοντέλα να γίνει μεγάλος προπονητής και ικανός να διαχειριστεί τα πάντα, αλλά προς το παρόν δεν είναι τέτοιος. Κι επειδή δεν είναι τέτοιος, μπαίνει από την Κυριακή σε ένα μήνα που μπορεί και να κρίνει το μέλλον του στο San Siro.

Η Μίλαν που ψάχνεται και προσπαθεί να αποκτήσει κάποιες σταθερές στο παιχνίδι της, να βρει ένα μπούσουλα για να χτίσει πάνω σε αυτό και να βελτιωθεί σιγά-σιγά, έχει να αντιμετωπίσει μέσα σε 30 μέρες τις Ρόμα, Ιντερ και Γιουβέντους. Ματς που θα αποφασίσουν αν ο Μοντέλα θα παραμείνει και θα συνεχίσει πιο δυνατός και πιο σίγουρος για τον εαυτό του ή θα έχουμε μια απόλυση που μέχρι και πριν ένα μήνα δεν περίμενε κανείς. Οπως δεν περίμενε ακόμη και ο... τρελός πρόεδρος της Σαμπντόρια, Μάσιμο Φερέρο, την εύκολη νίκη της ομάδας του πριν μία εβδομάδα. «Η Μίλαν ξόδεψε 200 εκατ. ευρώ αλλά δεν έκανε ούτε ένα σουτ προς την εστία μας. Εχουν πολύ καλό ρόστερ αλλά παίζουν ατομικά. Είχα προβλέψει ότι θα νικήσουμε με 2-1 αλλά αφού δεν σούταραν ποτέ στην εστία μας έπεσα έξω», είπε ο πρόεδρος... στρίβοντας το μαχαίρι στην πληγή των Ροσονέρι.

Και το ότι δεν έκαναν σουτ στην εστία των Γενοβέζων, δεν ήταν η μόνη πληγή. Τέτοια είναι και μάλιστα πολύ μεγάλη, η τεράστια αδυναμία που δείχνει η ομάδα στο να ανατρέψει μια κατάσταση που στραβώνει. Στις δύο φετινές ήττες, από Σαμπντόρια και Λάτσιο, οι Μιλανέζοι δεν αντέδρασαν ποτέ μετά το πρώτο γκολ που δέχθηκαν, αντιθέτως τα πράγματα έγιναν χειρότερα στη συνέχεια. Αν είχε συμβεί μόνο σε αυτά τα δύο ματς, δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Συμβαίνει, όμως, πάντα... Οπως έγραφε η Gazzetta dello Sport πριν λίγες μέρες, η Μίλαν του Μοντέλα δεν μπορεί να ανατρέψει ποτέ σκορ και αυτό το επιβεβαιώνουν τα γεγονότα: Πέρυσι οι Ροσονέρι βρέθηκαν πίσω στο σκορ 17 φορές και νίκησαν μόνο την μία (2-1 την Κροτόνε εντός με γκολ στο 86'), έχοντας έξι ισοπαλίες και δέκα ήττες. Σε αυτές τις δέκα ήττες, μάλιστα, μόνο τρεις φορές ισοφάρισαν προσωρινά. Σε όλες τις άλλες, τίποτα...

Το συγκεκριμένο στατιστικό δένει άψογα με την διαπίστωση του Φασόνε ότι στη Γένοβα η ομάδα έδειξε ότι δεν είχε αυτοπεποίθηση, όπως έγινε και στη συντριβή από την Λάτσιο όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Κι όλο αυτό, προφανώς, προστίθεται στο "κατηγορητήριο" προς τον Μοντέλα, αφού οι αλλαγές του αποδεικνύεται ότι δεν αλλάζουν την εικόνα της ομάδας και την ροή του αγώνα, όταν αυτός έχει στραβώσει. Το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές, επιπλέον, αργούν πάντα να γίνουν, απλά φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον allenatore, ο οποίος είναι λογικό να ζητάει χρόνο αλλά είναι επίσης λογικό -και το γράφαμε από το καλοκαίρι μετά την μεταγραφή του Μπονούτσι- να ζει με την πίεση των 200 εκατ. ευρώ που ξοδεύτηκαν στις μεταγραφές.

Και το γιατί είναι λογικό αυτό, το εξήγησε από τις 27 Αυγούστου μιλώντας στον The Guardian ο CEO Φασόνε, απαντώντας σε ερώτηση για το δάνειο που πήρε η Μίλαν από το ίδρυμα Elliott των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν αν η ομάδα δεν βγει στο Champions League: «Δουλεύουμε για να ξεπληρώσουμε το δάνειο στο γκρουπ Elliott και πρέπει να το κάνουμε ως τον Οκτώβριο του 2018. Οι τόκοι που πρέπει να πληρώσουμε για αυτά τα 120 εκατ. ευρώ είναι υψηλοί, σίγουρα πιο υψηλοί από το σχεδόν 6,5% που ίσχυε για τα δάνεια των Ιντερ και Ρόμα από την Goldman Sachs, αλλά δεν θα έλεγα πως είναι και κάτι τραγικό. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο -και αυτό το λέω για να απαντήσω στους οπαδούς που με ρωτάνε συνεχώς- οι μετοχές του κλαμπ θα περάσουν στο ίδρυμα Elliott τον Οκτώβριο του 2018 ενώ θα πρέπει να πουλήσουμε και κάποιον από τους καλύτερους μας παίκτες. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.».

Τα παραπάνω λόγια, σε ελεύθερη μετάφραση, μοιάζουν μάλλον με επιβεβαίωση των όσων είχε πει στις 28 Ιουλίου ο Τζέιμς Παλότα και είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Φασόνε, ενδεχομένως επειδή ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. Αντίδραση, όμως, είχε υπάρξει και από την πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου, ο οποίος ερμήνευσε αυτή την παρέμβαση του προέδρου της Ρόμα στα οικονομικά της Μίλαν, σαν ένδειξη ότι στην ιταλική πρωτεύουσα φοβόντουσαν ότι οι Ροσονέρι επιστρέφουν για να τους αφήσουν εκτός Champions League. Κλίμα που δεν υπήρχε μόνο στους γύρω-γύρω αλλά και στις τάξεις των οπαδών των Τζαλορόσι, τους οποίους δεν βοήθησε το ξεκίνημα της ομάδας.

Η ήττα από την Ιντερ (1-3) στο Olimpico και η κακή εμφάνιση στο 0-0 με την Ατλέτικο Μαδρίτης στην πρεμιέρα του Champions League είχαν ως συνέπεια ο Ντι Φραντσέσκο να λέει στους δημοσιογράφους ότι «δεν άκουσα τα σφυρίγματα που λέτε, δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε», με τα ραδιόφωνα της Ρώμης -στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές- να βρίσκουν από την αρχή προβλήματα. «Η ομάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα ματς αλλά μόνο με τους μικρούς», «η διοίκηση δεν ενίσχυσε το ρόστερ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», «ο τρόπος παιχνιδιού δεν είναι ξεκάθαρος», ήταν μερικά από όσα χρέωναν -ή και χρεώνουν ακόμη- στον προπονητή και στον Μόντσι όσοι παρακολουθούν από κοντά τους Τζαλορόσι.

Στο να επικρατεί ένα τέτοιο κλίμα, προφανώς... βοήθησαν και τα παράπονα του Εντιν Τζέκο μετά το ματς με την Ατλέτικο. «Πέρυσι έβαλα πολλά γκολ αλλά φέτος θα είναι πιο δύσκολο. Ακόμη και σήμερα δεν ακούμπησα πολλές φορές την μπάλα, ελπίζω στη συνέχεια να παίρνω περισσότερες μπαλιές. Αισθάνομαι την απουσία του Σαλάχ, ο οποίος έπαιζε κοντά μου, αλλά και του Ναϊνγκολάν, ο οποίος είναι πιο πίσω φέτος με τον νέο τρόπο παιχνιδιού. Οπως και να έχει, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να βελτιωθούμε στη συνέχεια», έλεγε τότε ο Βόσνιος αλλά στη συνέχεια το πράγμα άρχισε να στρώνει.

Οχι επειδή έβαλε, αυτό ήταν δεδομένο ότι θα συνέβαινε, γκολ ο ίδιος, αλλά επειδή ο Ντι Φραντσέσκο προσπαθεί να βρει λύσεις σε ό,τι χρειάζεται. Το 4-3-3 που λατρεύει από τα χρόνια της Σασουόλο παραμένει το βασικό του σχήμα αλλά δεν είναι κολλημένος και το αλλάζει όποτε χρειάζεται κατά τη διάρκεια του ματς ενώ το rotation που κάνει βοηθάει στο να μην φαίνεται ένα πρόβλημα που ο ίδιος είχε επισημάνει μετά το ματς με τους Ισπανούς: «Είναι φυσιολογικό να μην είμαστε στο 100% αυτή την περίοδο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πότε θα είμαστε γιατί περίμενα να είναι καλύτερα τα πράγματα». Κάνοντας, επομένως, αλλαγές στην 11άδα με την παραμικρή ευκαιρία, έχει καταφέρει να παρουσιάζει την ομάδα πιο φρέσκια από ό,τι μπορεί να είναι πραγματικά.

Σίγουρα, πάντως, φρέσκος μοιάζει ο Ελ Σαράουι, ο οποίος είναι ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν. Το καλοκαίρι φερόταν να σκέφτεται ακόμη και την αποχώρηση, αφού η απόκτηση του Ντεφρέλ και το ενδιαφέρον για τον Μαχρέζ ή για τον Σικ (που αποκτήθηκε) στη συνέχεια, τον έκαναν να πιστεύει ότι δεν θα είναι βασική επιλογή και αυτό δεν ήθελε καν να το σκέφτεται με το Μουντιάλ να πλησιάζει. Τελικά παρέμεινε, έχει ξεκινήσει με πολύ καλές εμφανίσεις και άκουσε τον προπονητή του να δηλώνει μετά το ματς με την Ουντινέζε ότι «ο Στέφαν είναι ο ιδανικός εξτρέμ για το παιχνίδι μου». Ενα παιχνίδι που βελτιώνεται συνεχώς, όπως δείχνουν οι εύκολες νίκες με αρκετά γκολ στα τελευταία ματς με Βερόνα, Μπενεβέντο, Ουντινέζε.

Κι αν οι αντίπαλοι δεν ήταν και οι πιο δυνατοί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, το γεγονός ότι αρχίζουν να αποκτούν πίστη οι ποδοσφαιριστές, μόνο καλό σημάδι μπορεί να είναι. «Μας άσκησαν κριτική από πολύ νωρίς, μετά την ήττα από την Ιντερ. Δουλεύουμε καλά όμως, το παιχνίδι μας βελτιώνεται και νομίζω πως φέτος θα διασκεδάσουμε», είπε σχετικά ο Ναϊνγκολάν, με τον Κώστα Μανωλά να συμπληρώνει: «Πάμε στο Μιλάνο για να νικήσουμε. Αν φύγουμε από το San Siro με τους τρεις βαθμούς θα τονώσουμε κι άλλο την αυτοπεποίθηση μας και θα στείλουμε ένα μήνυμα στους υπόλοιπους».

Αν οι Ρωμαίοι περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, θα υπενθυμίσουν ότι είναι φαβορί για την 4άδα και θα προκαλέσουν την πρώτη κρίση στην Μίλαν, δυσκολεύοντας πολύ την ζωή του Μοντέλα. Αν μείνουν στα λόγια, άντε να πείσεις τον ρωμαϊκό Τύπο και τους οπαδούς τους, ότι ο Ντι Φραντσέσκο δεν έχει θέμα στα μεγάλα παιχνίδια. Και φέτος, με την μάχη για το Champions League να αναμένεται πιο μεγάλη από τα προηγούμενα χρόνια, αυτά τα ματς θα κρίνουν πολλά...

 

Τελευταία Νέα