Χουάν Φόιθ: Το ακατέργαστο διαμάντι της Τότεναμ

Χουάν Φόιθ: Το ακατέργαστο διαμάντι της Τότεναμ

Ο Peter Coates γράφει για τον Χουάν Φόιθ, που μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης στην Τότεναμ.

Από τη στιγμή που ο Ρόουζ είχε επικρίνει ανοιχτά τη μεταγραφική πολιτική της Τότεναμ, το πιθανότερο είναι ότι χρειάστηκε να ψάξει στο google για ένα από τα τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας του. Πολλοί σίγουρα θα αμφισβητήσουν το κατά πόσο ο 19χρονος Φόιθ είναι έτοιμος για τα βαθιά της Premier League, αλλά εκείνοι που τον γνωρίζουν δεν έχουν καμία αμφιβολία για τις ικανότητές του.

Παρά την έλλειψη εμπειρίας από μεγάλες παραστάσεις, όλοι οι προπονητές του στις μικρές ηλικίες στην Αργεντινοί είναι βέβαιοι για την εξέλιξή του. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας στο αμυντικό κομμάτι, αλλά μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις στον Ποκετίνο. Τα σπιρούνια είχαν αποφασίσει να κινηθούν για την απόκτησή του μήνες νωρίτερα, αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου για να τον κάνουν δικό τους.

Juan Foyth Tottneham

Ο Βερόν (πρόεδρος της Εστουδιάντες) ταξίδεψε στο Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις, όταν όταν η Παρί μπήκε στο παιχνίδι, η τιμή ανέβηκε και όλα έδειχναν ότι η μεταγραφή θα ναυαγήσει. Η επιμονή του Ποκετίνο έκανε στο τέλος τη διαφορά και η Τότεναμ έβγαλε από τα ταμεία 8 εκατ. λίρες για να τον κάνει δικό της.

«Είναι ένας σύλλογος που ποντάρει στους νεαρούς παίκτες και πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να παίζω», αποκάλυψε ο Φόιθ για την επιλογή του. «Μίλησαν με τον Ποκετίνο και μου άρεσαν αυτά που άκουσα. Αυτό ήταν που με έπεισε. Μου είπε να πάω να προπονηθώ και αν το αξίζω, θα παίζω». Ο Έρμες Δέσιο, νέος συντονιστής των μικρών ομάδων της Αργεντινής (είχε τον ίδιο ρόλο στην Εστουδιάντες) δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο 19χρονος θα πετύχει.

«Ο Χουάν έχει την ποιότητα να ξεχωρίσει και να παίζει. Θέλει ακριβώς αυτό. Η ευθύνη δεν τον βαραίνει καθόλου. Αυτό είναι πιθανότατα το ισχυρότερο στοιχείο του χαρακτήρα του. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τίποτα. Τίποτα δεν θα τον σταματήσει», τόνισε ο Αργεντίνος παράγοντας.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του με την U20 της Αργεντινής και την Εστουδιάντες του έδωσαν το διαβατήριο για την Ευρώπη. Ο Μαρτίν Γκαϊμάρο είναι ο τεχνικός της U16 της Εστουδιάντες και ο άνθρωπος που πριν λίγα χρόνια πήρε την απόφαση να τον καθιερώσει στο κέντρο της άμυνας. «Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε στο κέντρο της άμυνας, είδαμε ότι είχε ακριβώς τα στοιχεία που χρειάζονται. Πέρα από όλα όσα του μάθαμε, τη διαφορά την έκανε ο ίδιος με τη δίψα του να μάθει και να τελειοποιήσει το παιχνίδι του». Μέχρι να του αλλάξουν θέση έπαιζε ως επιτελικός μέσος... «Έχει πολύ καλή τεχνική και η πρώτη του πάσα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ η προσωπικότητά του είναι μοναδική και έχει τρομερή ωριμότητα. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείς να τα μάθεις σε κανένα. Είναι έμφυτα», συμπληρώνει ο Γκαϊμάρο.

«Πιστεύω ότι το γεγονός ότι έπαιζε ως επιτελικός μέσος τον βοήθησε πολύ στη μετάβαση στο κέντρο της άμυνας. Μπορεί να δει την κάθε περίπτωση από διαφορετική οπτική γωνία. Ο Χουάν μπορεί να δει το πρόβλημα και ξέρει πώς να το λύσει». Μέσα σε έναν χρόνο ο Φόιθ βρέθηκε από την U18 στις ρεζέρβες και αμέσως στην πρώτη ομάδα. Βέβαια, δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόλυτο των ικανοτήτων του και τα σπιρούνια δείχνουν ιδανικό περιβάλλον, ώστε να τα καταφέρει στο μέλλον.

Ο Ποκετίνο έχει ήδη αναφερθεί στις «τεράστιες δυνατότητες» που έχει ο νέος του παίκτης και δεν υπάρχει βιασύνη. «Ο Χουάν είναι από τους αμυντικούς που σπάνια βλέπεις, πλέον, στο ποδόσφαιρο», διαβεβαιώνει ο Δέσιο. Το ρίσκο της Τότεναμ σε σχέση με τα χρήματα δείχνει μικρό και οι Λονδρέζοι φαίνεται ότι έχουν ένα ακατέργαστο διαμάντι στα χέρια τους, που τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάσει στην κορυφή.