Ο Τζαπακόστα και οι Ιταλοί σκόρερς στο Champions League

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Ο Τζαπακόστα και οι Ιταλοί σκόρερς στο Champions League

bet365

Από το πρώτο του Σιμόνε, στα 46 του Superpippo, μέχρι την απίθανη σέντρα-γκολ του Τζαπακόστα. Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τη διαδρομή των Ιταλών σκόρερ στην κορυφαία διοργάνωση.

Ενας μπακ που σέβεται τον εαυτό του και τα λεφτά που έχει δώσει η ομάδα του, οφείλει όταν βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο να κάνει τηλεκατευθυνόμενη σέντρα. Ο 25χρονος, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες μπακ της Τορίνο, έχει τόσο καλή σέντρα που... καταλήγει σε γκολ και γίνεται viral σε μερικά δευτερόλεπτα. Ο Τζαπακόστα έκανε ντεμπούτο ως βασικός για την Τσέλσι στον αγώνα κόντρα στην Καραμπάγκ και στο 30' ανάγκασε πολλούς να αλλάξουν κανάλι μήπως και πετύχουν κάποιο replay. Ο Ιταλός πήρε την μπάλα από τον τερματοφύλακα, Τιμπό Κουρτουά, απέφυγε τα εμπόδια που βρήκε μπροστά του και πέτυχε ένα γκολ που είναι ήδη στα καλύτερα της σεζόν 2017-18 στο Champions League. «Είμαι πολύ χαρούμενος, είναι εκπληκτικό ντεμπούτο για μένα. Ενα γκολ στο πρώτο παιχνίδι στο Stamford Bridge θα ήταν όνειρο για τον καθένα. Θέλω να είμαι ειλικρινής, ήθελα να κάνω σέντρα αλλά βρήκα την μπάλα γεμάτα και πήγε στα δίχτυα».

Υστερα από ένα καλοκαίρι γεμάτο ονόματα όπως Αλεξ Σάντρο, Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και Αντόνιο Καντρέβα, η Τσέλσι απέκτησε τελικά στις καθυστερήσεις της μεταγραφικής τον Ντάβιντε Τζαπακόστα. Ενώ οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν να προφέρουν σωστά το όνομά του, ο επιθετικογενής μπακ μπήκε πολύ άμεσα στην ομάδα του συμπατριώτη του, Αντόνιο Κόντε. Ο παίκτης, που αναδείχθηκε τη σεζόν 2014-15 με την Αταλάντα, μπήκε αλλαγή στο εκτός έδρας ματς στην Premier League κόντρα στην Λέστερ [με το σκορ στο 1-2] και λίγο έλειψε να σκοράρει. Μερικές μέρες αργότερα, ο allenatore του έδωσε φανέλα βασικού και ο πέντε φορές διεθνής άσος πέτυχε αυτό το εντυπωσιακό γκολ, με το οποίο έγινε ο Ιταλός Νο100 που σκοράρει στο Champions League.

Το πρώτο σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1992 στη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων της πρώτης σεζόν της διοργάνωση και το πέτυχε ο Μάρκο Σιμόνε με τη φανέλα της Μίλαν στο 1-2 κόντρα στην PSV. Εκείνος που έβαλε για πρώτη φορά δύο τέρματα στον ίδιο αγώνα Champions League, από Ιταλούς πάντα, ήταν ο Ντανιέλε Μασάρο και δεν το έκανε σε οποιοδήποτε παιχνίδι αλλά στον τελικό. Ο Μασάρο έβαλε δύο γκολ στο πρώτο μέρος του τελικού του 1994 στον οποίο οι Rossoneri διέλυσαν την Μπαρτσελόνα με 4-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Οπως το πρώτο και η πρώτη doppietta, έτσι και το πρώτο χατ-τρικ έγινε από παίκτη της Μίλαν. Οταν ξεσκονίσει κανείς τα βιβλία της ιστορίας, θα δει ότι στις 25 Σεπτεμβρίου του 1996, ο Σιμόνε είχε σκοράρει τρεις φορές σε βάρος της Ρόζενμποργκ, πριν κάνει κάτι ακόμα καλύτερο ένας παίκτης της Λάτσιο. Ο Σιμόνε Ιντζάγκι, αδερφός του Πίπο και σημερινός προπονητής των Ρωμαίων, είχε σημειώσει καρέ τερμάτων, poker που λένε οι Ιταλοί, στις 14 Μαρτίου του 2000 σε εκείνο το 5-1 κόντρα στην Ρόζενμποργκ στο Olimpico. Πρώτος Ιταλός που βρήκε δίχτυα με ομάδα του εξωτερικού ήταν ο Κριστιάν Πανούτσι που σκόραρε με την Ρεάλ σε παιχνίδι με την Ρόζενμποργκ το 1997 στο Bernabeu.

Σε αυτά τα 25 χρόνια ζωής του Champions League, ο Πίπο Ιντζάγκι παραμένει ο Νο1 σκόρερ. Ο άνθρωπος που έβαλε δύο γκολ στον τελικό του 2007 στην Αθήνα σημείωσε στην τεράστια καριέρα του 29 γκολ με την Μίλαν και 17 με την Γιουβέντους και βρίσκεται πρώτος με 46. Ακολουθεί ο legend των Bianconeri, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (42), στο βάθρο πατά και ο Μάρκο Σιμόνε (20), ενώ διψήφιο αριθμό τερμάτων έφτασαν οι Φραντσέσκο Τότι (17), Σιμόνε Ιντζάγκι (15), Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο (11), ο μοναδικός μη επιθετικός της λίστας, Κριστιάν Πανούτσι (11) και ο Κριστιάν Βιέρι (10).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης