Top-10: Μεταγραφές 2017-18 (poll)

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Top-10: Μεταγραφές 2017-18 (poll)

bet365

Μερικές μέρες μετά το τέλος της μεταγραφικής και λίγο πριν αρχίσουν και πάλι τα κορυφαία πρωταθλήματα, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις top-deals του 2017-18.

Με μια γρήγορη ματιά στα αφιερώματα για τις μεταγραφές των περασμένων ετών, διαπιστώνεις ότι κάθε χρόνο τα ποσά πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς το διάστημα. Αυτό το καλοκαίρι, όπως είπε ο Ζοσέ Μουρίνιο «άλλαξαν τα πάντα όσον αφορά τις τιμές» και είδαμε το taboo των 100 εκατ. ευρώ να σπάει μάλλον οριστικά. Η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε τα δύο πιο δυνατά «μπαμ» της ιστορίας, η Μάντσεστερ Σίτι έσκασε πολύ ρευστό για την απόκτηση πλάγιων μπακ, η Ρεάλ δεν πήρε μεγάλο όνομα και ο κορυφαίος Ιταλός αμυντικός, Λεονάρντο Μπονούτσι, άφησε την Γιουβέντους για την Μίλαν σε μια κίνηση που συγκλόνισε το calcio και την Ευρώπη. Χωρίς συναισθηματισμούς τύπου Ρούνεϊ και επιστροφής στην Εβερτον, πάμε να δούμε, με τυχαία σειρά, υποκειμενικά πάντα, τις κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού που μόλις ολοκληρώθηκε...

Νεϊμάρ
Από πολλές απόψεις μια από τις μεταγραφές που θα περάσουν στην ιστορία. Υστερα από τέσσερα χρόνια στην Μπαρτσελόνα [186 ματς, 105 γκολ] και την κατάκτηση του treble [2015] ο Νεϊμάρ αποφάσισε να αφήσει το Camp Nou την ώρα που οι άνθρωποι του club δεν το πίστευαν καν. Ο Βραζιλιάνος πλήρωσε ουσιαστικά μόνος του τη ρήτρα συμφωνόντας να γίνει πρέσβης του Κατάρ για το Mundial, έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν ταρακουνώντας όλο τον κόσμο, ποδσφαιρικό και μη. Το κόστος των 222 εκατ. ευρώ κάνουν τον 25χρονο την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας και ανεβάζει εκτός από την ποιότητα και τις απαιτήσεις της PSG στον Θεό.

Ουσμάν Ντεμπελέ
Και αφού η Μπαρτσελόνα είδε τη μαγική τριπλέτα MSN να σπάει, βγήκε στην αγορά για τον αντικαταστάση του Νεϊμάρ. Αφού το κυνήγι των Κουτίνιο, Ντιμπάλα δεν βγήκε σε κάτι καλό, οι Blaugrana αποφάσισαν ότι εκείνος που αξίζει να ρίξουν το μετρητό είναι ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Ντόρτμουντ. Για τον Γάλλο both-feet εξτρέμ οι Καταλανοί έδωσαν 105 εκατ. ευρώ τα οποία με τα bonus μπορεί να γίνουν 147. Ο 20χρονος έδωσε πέρυσι 20 ασίστ και πέτυχε 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με την BvB και άπαντες στην Βαρκελώνη ελπίζουν να μην τα πάει όπως στην παρουσίασή του, όπου τράβηξε τα βλέμματα για τους λάθος λόγους.

Ρομέλου Λουκάκου
«Κινηθήκαμε έξυπνα. Αν τον παίρναμε στις 31 Αυγούστου, η τιμή του θα είχε φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ» είπε για τον Βέλγο φορ ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Ρομέλου Λουκάκου έκανε απίθανα πράγματα με την Εβερτον τα τελευταία χρόνια και ήταν γνωστό ότι θα φύγει φέτος από το Goodison Park. Ο Αντόνιο Κόντε τον ήθελε σαν τρελός και είχε δώσει οδηγία να ξοδευτούν ακόμα και περισσότερα από 100 εκατ., όμως η Γιουνάιτεντ νίκησε καθαρά στη μάχη την Τσέλσι δίνοντας 'μόλις' 85 στα Ζαχαρωτά και έκανε τον allenatore των Μπλε έξαλλο με τη διοίκηση. Ο 24χρονος έχει αρχίσει να βγάζει τα λεφτά του στο Old Trafford έχοντας ξεκινήσει με 3 γκολ στις 3 πρώτες αγωνιστικές της Premier League.

Λεονάρντο Μπονούτσι
Από τις μετρημένες μεταγραφές που είχε η Mediaset, του ομίλου Μπερλουσκόνι. Μετά τη ρήξη του Λεονάρντο Μπονούτσι με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα για το ημίχρονο του τελικού του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ και Γιουβέντους. Το τρελό σενάριο για την Μίλαν, μέσα σε δύο μέρες έγινε επίσημη ανακοίνωση σοκάροντας όχι μόνο την Ιταλία αλλά και όλη την Ευρώπη, όπου ο 30χρονος ball-playing-defender είχε πολλούς θαυμαστές. Ο Μπονούτσι κόστισε 42 εκατ. ευρώ στους Rossoneri, οι οποίοι του έδωσαν το περιβραχιόνιο του capitano και μισθό 7.5 εκατ. τον χρόνο, ποσό που τον βάζει στο Νο1 της Serie A.

Κάιλ Γουόκερ
Υστερα από έξι γεμάτες σεζόν στην Τότεναμ με την οποία έστειλε τις μετοχές του πολύ ψηλά και έγινε βασικός στην Εθνική Αγγλίας, ο Κάιλ Γουόκερ έκρινε ότι είχε έρθει η ώρα να αφήσει τους Spurs. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα χάλασε έναν σωρό λεφτά για πλάγιους μπακ αυτό το καλοκαίρι και ο δεξιός οπισθοφύλακας έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή Αγγλου, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε στην Τότεναμ 55 εκατ. ευρώ. Ταχύτητα, νεύρο, δύναμη και φυσική κατάσταση είναι σε μερικές λέξεις το πακέτο του επιθετικογενή μπακ, από τον οποίο οι Πολίτες περιμένουν το κάτι παραπάνω από τη μέση και μπροστά.

Κορεντάν Τολισό
Η Λιόν έχει συνηθίσει τον κόσμο να βγάζει μεγάλα ταλέντα ακόμα και μετά τα χρόνια με τα σερί πρωταθλήματα. Φέτος ήταν η σεζόν του Κορεντίν Τολισό, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε καλά, όμως ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε γι' αυτό και μέσω του Europa League στο οποίο η Ολιμπίκ έφτασε στα ημιτελικά. Και εκεί ο 23χρονος, όπως και στην Ligue1 [31 ματς, 8 γκολ] έδειξε τα πάντα. Ενας box-to-box μέσος, με τρομερό σουτ, πολύ δυνατός, καλός στο ψηλό παιχνίδι. Αυτόν τον παίκτη απέκτησε αντί 40 εκατ. ευρώ η Μπάγερν Μονάχου που τον πιστεύει πολύ και τον αγόραρε όχι για να αντικαταστήσει κάποιον αλλά για να προσφέρει κάτι νέο στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι.

Αλεσάντρ Λακαζέτ
Οπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια με Οζίλ και Σάντσες, ο Αρσέν Βενγκέρ, αποφάσισε και φέτος να δώσει ένα πολύ δυνατό ποσό, όχι μόνο για να σπάσει λίγο τη μουρμούρα αλλά και για να λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα στην επίθεση. Η Αρσεναλ έκανε ρεκόρ μεταγραφής δίνοντας 53 εκατ. ευρώ στην Λιόν, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια είχε πάρει 91 γκολ από τον διεθνή άσο. Ο 26χρονος χρειάστηκε μερικά δευτερόλεπτα για να σκοράρει στο ντεμπούτο του με τους Gunners και θα είχε 2x2 αν ο βοηθός έβλεπε καλά στη 2η αγωνιστική της Premier League. Σε μια Λιόν που δεν πάλεψε καν για την έξοδο στο CL, ο Λακαζέτ έκανε μεγάλη διαφορά και ο Βενγκέρ ελπίζει ότι ο συμπατριώτης του θα τον 'σώσει'.

Κιλιάν Μπαπέ
Μια εκπληκτική σεζόν ήταν το 2016-17 για τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος έβαλε 15 γκολ και κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας με την Μονακό και σκόραρε 6 φορές στο Champions League φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. το διάσημο wonderkid, για πολλούς 'νέος Ανρί', έκανε τα top-clubs να τον παρακολουθούν, όμως η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε το κάτι παραπάνω. Η ομάδα της πρωτεύουσας βρήκε τη φόρμουλα έτσι ώστε να αποφύγει προβλήματα με το FFP και τον πήρε ως δανεικό με υποχρεωτική option αγοράς 145 εκατ. ευρώ συν 35 σε bonus. Η ταχύτητα, η τεχνική, τα τελείωματα και φυσικά η ηλικία των 18 και το περιθώριο εξέλιξης έκαναν την PSG να κάνει και δεύτερο «μπαμ» στην ίδια μεταγραφική.

Αλβαρο Μοράτα
Υστερα από δύο επιτυχημένα χρόνια στην Γιουβέντους, ο Αλβαρό Μοράτα έδειξε στην Ρεάλ Μαδρίτης ότι αξίζει [οικονομικά και αγωνιστικά] να τον πάρει πίσω και το έκανε δίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ της buy-back ρήτρας. Ο Ισπανός δεν ήταν, όπως αναμενόταν, βασικός στο Bernabeu, όμως με 20 γκολ σαν αλλαγή έδειξε ότι ίσως άξιζε κάτι περισσότερο. παρόλα αυτά, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν τον υπολόγιζε για βασικό και έτσι ο 25χρονος αποφάσισε ότι πρέπει να φύγει για να παίξει σταθερά. Πολλές ομάδες ακούστηκαν αλλά τελικά η Τσέλσι [που τον είχε Plan B] τον ανακοίνωσε αντί 80 εκατ. ευρώ και στις πρώτες αγωνιστικές έχει πάει εξαιρετικά με 2 γκολ και 2 ασίστ.

Μοχάμεντ Σαλάχ
Ο Αιγύπτιος εξτρέμ άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία του στην Φιορεντίνα και τα επόμενα δύο χρόνια έκανε μαγικά πράγματα με την Ρόμα βάζοντας 14+15 γκολ στην Serie A. Ο Γίργκεν Κλοπ εκτίμησε την σπάνια εκρηκτικότητα του 25χρονου για τον οποίο έδωσε 45 εκατ. ευρώ και τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του club [την έσπασε ο Ναμπί Κεϊτά από την Λειψία αλλά θα παίξει από του χρόνου]. Ο διεθνής άσος επέστρεψε στην Αγγλία μετά τη θητεία χωρίς χρόνο συμμετοχής στην Τσέλσι και άμεσα έχει μπει στο σούπερ ταχυδυναμικό παιχνίδι των Reds που λιώνουν κάθε αντίπαλο στο Anfield δημιουργώντας φονική τριπλέτα μαζί με τους Μανέ-Φιρμίνο.

Top-10: Μεταγραφές 2016-17 (poll)
Top-10: Μεταγραφές 2015-16 (poll)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης