Υπόκλιση στον ταπεινό Κέιλορ Νάβας (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Υπόκλιση στον ταπεινό Κέιλορ Νάβας (pics & vids)

bet365

Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται μια «ανάσα» από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας και ο Δημήτρης Ρούσσος γράφει για μια επιτυχία που οφείλεται εν πολλοίς σε έναν άνθρωπο-συνώνυμο της προσπάθειας μιας μικρής χώρας να «μπει» στον χάρτη: τον Κέιλορ Νάβας.

Κόστα Ρίκα και Μουντιάλ δεν είναι ταυτόσημες έννοιες, έστω κι αν έχουν δώσει το «παρών» στις 4/7 τελευταίες διοργανώσεις. Πριν το 1990, όταν τα κατάφεραν για πρώτη φορά, δεν είχαν ξαναβρεθεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2002, το 2006 και το 2014 έζησαν τη γιορτή και…καλόμαθαν. Έβγαλαν παίκτες, είδαν γήπεδα και ανταγωνίστηκαν με τους κορυφαίους. Σιγά σιγά, ήρθε η σειρά τους να παράξουν με τη σειρά τους έναν τέτοιο: τον Κέιλορ Νάβας.

Στα φετινά προκριματικά, ο Κοσταρικανός έχει μετρήσει 8 συμμετοχές και μετρά 5 γκολ παθητικό, 4 clean sheets και 16 επεμβάσεις. Κι αν τα γκολ του Ουρένα στη νίκη-έκπληξη επί των ΗΠΑ στο Νιού Τζέρζεϊ με 0-2, ή αυτό της ισοφάρισης τα ξημερώματα κόντρα στο Μεξικό, στη «χρυσή ισοπαλία» των «Ticos», που έστειλαν τη χώρα με το «ένα πόδι» στη Ρωσία, η παρουσία του Νάβας στην ομάδα, καθώς και η παρουσία του κάτω απο τα δοκάρια εμπνέει και οδηγεί την Κόστα Ρίκα σε άλλα «ταβάνια», όπως πριν τρία χρόνια στη Βραζιλία.

Κόστα Ρίκα, φτώχεια και φιλότιμο

Με τους γονείς του να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, όπως πολλοί Κοσταρικανοί, ώστε να συντηρούν την οικογένειά τους, ο 13χρονος Κέιλορ ανατράφηκε κυρίως από τον παππού του. Τότε ήταν που ήθελε να παίξει σαν τερματοφύλακας, αλλά δεν μπορούσε. Έτσι του είπαν τουλάχιστον στην ομάδα της πόλης του, Πέρες Σελεδόν, καθώς ήταν μικρός στο δέμας. Εκείνος περίμενε ένα χρόνο κι αφού απηύδησε, πήρε το λεωφορείο και πήγε στο Σαν Χοσέ, την πρωτεύουσα, για να δοκιμαστεί στη Σαπρίσα. Εκεί καθιερώθηκε, εκεί κατέκτησε έξι τίτλους στο τοπικό πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ του CONCACAF, από κει βρέθηκε στην Ισπανία, τη Σεγούντα Ντιβιζιόν και την Αλμπαθέτε, στα 20 του, ώστε να «ζήσει» το όνειρο. Το ημερολόγιο έδειχνε 2010 και μέσα σε 7 χρόνια βρέθηκε σε Παγκόσμια Κύπελλα, βασικός στο Μπερναμπέου, νικητής, δις μάλιστα, του Τσάμπιονς Λιγκ!

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Με αυτόν στην 11αδα της η Ρεάλ παίρνει παραπάνω από 2.3 βαθμούς ανά παιχνίδι τις δυο τελευταίες σεζόν, που είναι βασικός στην εστία της «βασίλισσας». Αντίστοιχα καλή είναι η εικόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ (2.36 τη σεζόν 2015-16, 2.25 τη σεζόν 2016-17), ενώ η συνολική εικόνα των Μαδριλένων αυτά τα χρόνια δείχνουν μια ομάδα υγιή και πετυχημένη. Ο αναντικατάστατος Νο.1 των 115 αποκρούσεων, των 36 φορών που κράτησε ανέπαφη την εστία του και του μ.ο 0.8 γκολ ανά αγώνα (93 γκολ σε 102 αγώνες) δεν θα μπορούσε παρά να συμπυκνώνει αυτή την εικόνα, να συμβολίζει την κυριαρχία της.

Εθνικό «τοτέμ» για τους Κοσταρικανούς

Αντίστοιχα ο Κέιλορ Νάβας παίζει το ρόλο του συμβόλου και στην Κόστα Ρίκα. Δεν είναι μόνο η τεράστια κλάση του, που κάνει τους συμπατριώτες του να καμαρώνουν πως τερματοφύλακας στη Ρεάλ είναι ένας δικός τους. Είναι

Ακόμα και όσοι δεν τον ξέρουν προσωπικά πίσω στην πατρίδα μπορούν να μιλήσουν να μιλήσουν για τον άνθρωπο Κέιλορ. «Πέρυσι το καλοκαίρι ήρθε για διακοπές στο χωριό του και αγόρασε μια βάρκα για να πάει για ψάρεμα. Ο Ρονάλντο ή ο Μέσι θα αγόραζαν ένα τεράστιο γιοτ. Ο Νάβας όμως δεν ξεχνάει από που προέρχεται».

«Είναι ο ορισμός του “superacion”, της υπέρβασης των δυνατοτήτων. Ενσαρκώνει την ιστορία του απόλυτου αουτσάιντερ που τρυπάει το ταβάνι του και καταξιώνεται παγκοσμίως», εξηγεί στο ESPN FC η Γκρασιέλα Φονσέκα, που καλύπτει το ρεπορτάζ της Εθνικής Κόστα Ρίκα στο CRHoy.com. «Γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια κι έχει φτάσει πολύ ψηλά, κυρίως λόγω του χαρακτήρα του. Παραμένει ταπεινός, είναι το σύμβολο της προσπάθειας κάποιου που αν θέλει κάτι πολύ, στο τέλος το πετυχαίνει. Η πορεία του εμπνέει».

Το τελευταίο μάλιστα είναι κυριολεκτικό, αφού η ταινία που θα περιγράφει τη ζωή του βρίσκεται στα τελευταία στάδια παραγωγής της! Ο τίτλος είναι «Hombre de Fe» (μτφ «Άνθρωπος της πίστης»), εν μέρει λόγω της βαθιάς χριστιανικής λατρείας του 30χρονου κίπερ, όσο και για το γεγονός πως μέσα σε 7 χρόνια κατάφερε να βρεθεί από την Αλμπαθέτε στη Ρεάλ και στην κορυφή του κόσμου.

«Παγκόσμια» εγκώμια για την αξία του

Μετά τη δουλειά, ήρθε η αναγνώριση για τον Κοσταρικανό, που πλέον βλέπει την καριέρα του να έχει σταθεροποιηθεί στο κορυφαίο επίπεδο και το παλμαρέ του να γεμίζει με τρόπαια των οποίων η λάμψη… τυφλώνει (σ.σ 1 πρωτάθλημα κι ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων). Όλα σαν βασικός μάλιστα, ενώ το γεγονός πως προέρχεται από μια μικρή χώρα, τόσο ποδοσφαιρικά όσο και πληθυσμιακά, καθιστά την παρουσία του στην ελίτ εμβληματική.

Πώς αλλιώς θα γινόταν λοιπόν, παρά να απολαμβάνει κοπλιμέντα πανταχόθεν. «Είναι ο κορυφαίος παίκτης που έχει βγάλει η χώρα στην ιστορία της. Αντιπροσωπεύει τις έννοιες της υπέρβασης και της διάρκειας. Είναι ο δικός μας Σούπερμαν», ανέφερε στο ESPN ο οπαδός της Σαπρίσα, της πρώτης ομάδας του Νάβας, Τζοέλ Ερέρα, ενώ κανείς πίσω στη χώρα που βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής δεν παύει να καμαρώνει για το «παιδί» του.

Ο Μεξικανός Γκιγιέρμο Οτσόα του έβγαλε το καπέλο, λίγο πριν τη «σύγκρουση» των δυο πρώτων (σ.σ Μεξικό και Κόστα Ρίκα) στον όμιλο των προκριματικών: «Σέβομαι πολύ τον Κέιλορ. Η καριέρα του είναι σπουδαία, τα καταφέρνει εξαιρετικά και έχει καθιερωθεί ως Νο.1 στη Ρεάλ Μαδρίτης. Του αξίζει απόλυτα η θέση στην οποία βρίσκεται».

Μετά τη μεγάλη νίκη της Κόστα Ρίκα επί των ΗΠΑ με 0-2, την 1η Σεπτέμβρίου, που έβαλε για τα καλά τους «Ticos» σε τροχιά Μουντιάλ, ο συμπαίκτης του, Κριστιάν Γκαμπόα, τον αποθέωσε: «Ο Κέιλορ μας κράτησε στο ματς, παίζει σπουδαία εδώ και πολύ καιρό. Τώρα οι κάμερες είναι πάνω του και όλοι ασχολούνται μαζί του. Έδειξε όμως ότι είναι από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο».

Αυτό είναι και το βασικό σημείο, το οποίο πολλοί παραβλέπουν, ίσως λόγω του ήρεμου προφίλ του Κοσταρικανού κίπερ ή και της ταχείας ανάβασής του στην κορυφή. Ο Νάβας βρέθηκε μετά το «μαγικό» για τη χώρα του Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 στη La Liga και βασικός στο Μπερναμπέου, ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Για να συμβεί αυτό δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στους κορυφαίους, έστω κι αν όλοι τον έμαθαν χάρη στα παιχνίδια απέναντι στην Ελλάδα και την Ολλανδία.

Η κλάση του επιβεβαιώθηκε, αλλά ενώ πολλοί μιλούν για τον Νόιερ, τον Μπουφόν, τον Ντοναρούμα, τον Μπράβο, τον Ντε Χέα ή τον Κουρτουά, στις εντυπώσεις ο γκολκίπερ των «μερέγχες» μοιάζει να «ανήκει» σε άλλη κατηγορία. Η άνοδος της αξίας του τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το transfermarkt.de, είναι ανάλογη της πορείας του προς την κορυφή, η σταθερότητά του ανάλογη της θέσης την οποία υπερασπίζεται και του επιπέδου του.

Τα καλύτερα έρχονται

Στα εναπομείναντα παιχνίδια της Κόστα Ρίκα, με Ονδούρες και Παναμά, η μικρή και ταπεινή χώρα της Κεντρικής Αμερικής ψάχνει το λιγότερο 2 βαθμούς για να μην κοιτάξει πίσω της και να βρεθεί στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 για 5η φορά από το 1990 και μετά, ή αλλιώς για πέμπτη φορά στις οκτώ διοργανώσεις έκτοτε. Εκτός συγκλονιστικού και στενάχωρου απροόπτου, ο Νάβας έχει την ευκαιρία να επαναλάβει τα «θαύματα» της Βραζιλίας. Αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν με μια ακόμα γεμάτη συμμετοχές και διακρίσεις σεζόν στη Μαδρίτη, ο 30χρονος γκολκίπερ από το Πέρες Σελεδόν, που τον απέρριψαν στην τοπική ομάδα και στα 14 καβάλησε ένα λεωφορείο για την πρωτεύουσα και το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής, μπορεί από τώρα, στην καλύτερη επαγγελματικά ηλικία για τερματοφύλακα, να αδημονεί για τα επόμενα κεφάλαια της υπέροχης διαδρομής του.

 

Τελευταία Νέα