Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2017 (Νο1)

Gazzetta team
Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2017 (Νο1)

bet365

Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 50 καλύτερους προπονητές στον κόσμο το 2017. Στο Νο1 ο Αντόνιο Κόντε.

Απέδειξε ότι μπορεί να προπονήσει σε διαφορετικές χώρες, σε διάφορα επίπεδα, να κερδίσει ανόδους, να κατακτήσει τίτλους και να πετύχει μεγάλες νίκες σε διεθνές επίπεδο. Ο Αντόνιο Κόντε είναι στα καλύτερα του. Ο Ιταλός έδειχνε μια μπερδεμένη φιγούρα σε κάποιες από τις συνεντεύξεις Τύπου προς το τέλος της σεζόν. Κάθε εβδομάδα, ο Κόντε έμπαινε στην αίθουσα Τύπου του προπονητικού κένρου Cobham από μια πλαϊνή πόρτα και για 20 λεπτά ή κάτι παραπάνω δεχόταν ένα βομβαρδισμό ερωτήσεων από τους Αγγλους δημοσιογράφουφους, οι οποίοι έκαναν διάφορες περίεργες ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να βγάλουν ειδήσεις.

Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους δημοσιογράφους για το γεγονός ότι ρωτούσαν τα πάντα. Οσο πλησίαζε στο τέλος της η σεζόν 2016-17, άλλωστε, ο Κόντε είχε απαντήσει τέλεια όλες τις ποδοσφαιρικές ερωτήσεις. Ο 47χρονος ήταν εκληκτικά επιτυχημένος με τη Γιουβέντους φυσικά και έκανε εντυπωσιακή δουλειά με μια σχετικά ατάλαντη Ιταλία για το Euro 2016. Αλλά όταν ένα μεγάλο όνομα από το εξωτερικό έρχεται στην Αγγλία, υπάρχει πάντα το θέμα του αν θα τα καταφέρει με τη μοναδική ατμόσφαιρα της Premier League.

Σε μια εποχή δραστικών αλλαγών, η μεταμόρφωση της Τσέλσι υπό τον Κόντε είναι αξιοσημείωτη. Στην πορεία τους προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τερμάτισαν 10 θέσεις και 43 βαθμούς πιο ψηλά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Υπήρχαν, βέβαια, οι στάνταρντ συζητήσεις για το γεγονός ότι δεν είχαν ευρωπαϊκό αγώνα κάθε εβδομάδα και μπορείς, βασικά, να πεις ότι αυτή η ομάδα ήταν γεμάτη με δυνατότητες. Είχαν κατακτήσει, άλλωστε, το πρωτάθλημα πριν 12 μήνες, μέχρι που ήρθε το τέλος της δεύτερης θητείας του Ζοσέ Μουρίνιο.

Είναι, όμως, απόδειξη της ικανότητας του Κόντε στο man-management το γεγονός ότι κατάφερε να τους μεταμορφώσει τόσο γρήγορα και να πείσει τους Εντέν Αζάρ και Ντιέγκο Κόστα, για παράδειγμα, ότι πρέπει να πιάσουν και πάλι δουλειά. Η υπόθεση του Βίκτορ Μόουζες είναι ένα καλό παράδειγμα. Εχοντας σταλεί δανεικός από τον Μουρίνιο, ο Νιγηριανός ένιωσε την υποστήριξη του Κόντε και πήρε ένα νέο ρόλο στα άκρα. Τελικά, αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους παίκτες των Μπλε στην πορεία προς τον τιτλο.

Στις συνεντεύξεις Τύπου ο Κόντε είναι χαμηλών τόνων, σχεδόν ντροπαλός, σε πλήρη αντίθεση με τον έξαλλο τύπο μπροστά από τον πάγκο την ώρα του αγώνα. Συνολικά, είναι ένας απαιτητικός τύπος, με τους παίκτες να κάνουν λόγο για δυνατές προπονήσεις και υπερβολική συγκέντρωση ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Στην Τσέλσι έφερε την ανάλυση μέσω βίντεο σε νέο επίπεδο, εξετάζοντας τους αγώνες και τις προπονήσεις σε βαθμό που δεν είχαν ξαναδεί στο κλαμπ στο παρελθόν.

Αυτός είναι, ίσως, ένας από τους λόγους που οι τακτικές αλλαγές του απέδωσαν τόσο καλά. Μετά την ήττα από την Αρσεναλ τον Σεπτέμβριο, ο Κόντε γύρισε το σύστημα σε 3-4-3, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα μεγάλο αήττητο σερί που ουσιαστικά έδωσε τον τίτλο στην Τσέλσι. Ενας άλλος προπονητής ίσως να μην κατάφερνε να κάνει ένα γκρουπ βετεράνων να ακολουθήσουν τις μεθόδους του αλλά ο Κόντε έχει ένα μοναδικό τρόπο να περνάει τις ιδέες του. Μερικοί από τους πρώην παίκτες του ή συνεργάτες του τον αποκαλούν "σφυρί".

«Οταν ο Κόντε μιλάει, τα λόγια του σου επιτίθενται», έγραψε ο Αντρέα Πίρλο -ο οποίος έπαιξε υπό τις οδηγίες του Κόντε στη Γιουβέντους- στην αυτοβιογραφία του. «Τρυπάνε τις πόρτες του μυαλού σου, συχνά βίαια και μένουν βαθιά μέσα σου. Εχασα το μέτρημα σε ό,τι αφορά το πόσες φορές έπιασα τον εαυτό μου να λέει "κοίτα να δεις, ο Κόντε είπε κάτι πραγματικά σωστό σήμερα". Περίμενα ότι θα ήταν καλός αλλά όχι τόσο καλός. Δούλεψα με πολλούς προπονητές και ο Κόντε είναι αυτός που με εξέπληξε περισσότερο».

Η αλήθεια είναι ότι ο Κόντε είχε σωστές οδηγίες αφού ως ποδοσφαιριστής δούλεψε με θρυλικούς προπονητές όπως οι Αρίγκο Σάκι, Κάρλο Αντσελότι, Μαρτσέλο Λίπι και Τζιοβάνι Τραπατόνι. Από αυτούς, απέκτησε ένα μοναδικό στυλ ως box-to-box μέσος σε Λέτσε και Γιουβέντους, την οποία ως προπονητής οδήγησε σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Μετά, το έκανε και με την εθνική Ιταλίας.

«Στις 50 μέρες που δουλέψαμε μαζί, δημιουργήσαμε κάτι μοναδικό και εκπληκτικό. Μια οικογένεια», είπε μετά τον αποκλεισμό των Ατζούρι στο Euro 2016. «Οταν χάσαμε από την Γερμανία, κλάψαμε γιατί ξέραμε ότι δεν θα βλέπαμε ο ένας τον άλλον την επόμενη μέρα».

Ο Κόντε είναι ένα υβρίδιο. Μια συγχώνευση του εξαγριωμένου προπονητή που ουρλιάζει, κλωτσάει μπουκάλια και βρίζει στα αποδυτήρια, με μια πατρική φιγούρα, που απλώνει το χέρι στην ώμο καθενός από τους παίκτες του, γνωρίζοντας την συναισθηματική κατάσταση του καθενός εξ αυτών. Καθώς ετοιμάζεται για την δεύτερη σεζόν του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με το Champions League να υπάρχει στο πρόγραμμα πλέον, υπάρχει μόνο μία ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί. Μπορεί να το ξανακάνει;

 

Τελευταία Νέα