Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2017 (Νο4)

Gazzetta team
Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2017 (Νο4)

bet365

Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 50 καλύτερους προπονητές στον κόσμο το 2017. Στο Νο4 ο Ντιέγκο Σιμεόνε.

Ανέβασε τις προσδοκίες σε τέτοιο σημείο ώστε οτιδήποτε λιγότερο από τον απόλυτο θρίαμβο να μοιάζει με αποτυχία. Να ξέρετε όμως: Ο λαμπρός Σιμεόνε διατηρεί ακόμη την Ατλέτικο σε επίπεδο ώστε να παίζει ξύλο με την παραπάνω κατηγορίων κιλών. Ο κίνδυνος όταν κρίνεις τον Σιμεόνε είναι το γεγονός ότι -επειδή ανέβασε τόσο τον πήχη- οι λιγότερο πετυχημένες περίοδοι μπορούν λανθασμένα να θεωρηθούν περίοδοι αναποτελεσματικότητας ή ακόμη και αποτυχίας. Σίγουρα, τέτοιες λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν την τελευταία σεζόν της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τερμάτισαν αρκετά πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι. Διαλύθηκαν με 3-0 από την Ρεάλ στο Champions League. Δέχθηκαν περισσότερα γκολ. Δεν κατέκτησαν τίποτα.

Κι όμως, αυτή είναι μια απογοήτευση στο πλαίσιο της χρυσής εποχής που έχει δημιουργήσει ο Σιμόνε, μια ονειρεμένη χώρα στην οποία οι νόμοι που συνδέουν τα λεφτά με τα αποτελέσματα έχουν "ακυρωθεί". Το εκπληκτικό, για πολύ καιρό έγινε συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, η υποχώρηση της Ατλέτικο ήταν ουσιαστικά αναπόφευκτη από την σεζόν που πάλεψαν για τον τίτλο και έχασαν στον τελικό του Champions League στα πέναλτι. Για σχεδόν όλους τους άλλους προπονητές, αυτή η σεζόν θα ήταν ακόμη επιτυχημένη. Το ερώτημα για τον Σιμόνε είναι τι ακολουθεί. Σε 6,5 χρόνια ο El Cholo κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League, οδηγώντας την Ατλέτικο πέντε σερί φορές στο top-3 της La Liga. Το 2014 έγιναν πρωταθλητές μαζεύοντας 90 βαθμούς και ήταν και στον τελικό του Champions League. Υποχώρησαν το 2015, τερματίζοντας στην 3η θέση με 78 βαθμούς, πριν ανέβουν στους 88 βαθμούς και ξαναπαίξουν στον τελικό. Φέτος επέστρεψαν στους 78 βαθμούς.

Ο βασικός τους στόχος, πάντως, επιτεύχθηκε. Εχουν γίνει οι «best of the rest» πίσω από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα και κόντραραν τους Καταλανούς στον ημιτελικό του κυπέλλου. Στην Ευρώπη, αποχαιρέτησαν επίσης στον ημιτελικό. Καθόλου άσχημα, υπολογίζοντας ότι η μισθοδοσία τους για το 2015-16 ήταν χαμηλότερη από Σουόνσι, Στόουκ και Σάντερλαντ. Την ίδια ώρα όμως, τα οικονομικά αποτρέπουν την Ατλέτικο από το να παλέψει για τους μεγάλους τίτλους τη νέα σεζόν. Ακόμη και ο 47χρονος Σιμεόνε δεν μπορεί να κάνει θαύματα συνεχώς και κάποια θέματα δείχνουν ότι η ομάδα φέτος θα δυσκολευτεί περισσότερο.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν το πρώτο έπειτα από τέσσερα, στο οποίο δεν έχασαν κανέναν παίκτη-κλειδί, έχοντας προηγουμένως χρειαστεί να αντικαταστήσουν Φαλκάο (2013), Ντιέγκο Κόστα (2014) και Αρντά Τουράν (2015). Απέκτησαν, επίσης, τους Γκαμέιρο, Γκαϊτάν και Βρσάλικο. Τα αποτελέσματα όμως έπεσαν και ιδιαιτέρως ανησυχητικά ήταν οι δύο ήττες με 3-0 από την Ρεάλ, μία εντός για το πρωτάθλημα και μία εκτός για το Champions League, στις οποίες παραδόθηκαν με απρόσμενη ευκολία. Τακτικά, ο Σιμεόνε προσπάθησε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα με τους επιθετικούς να παίζουν περιστασιακά στα άκρα. Η Ατλέτικο σκόραρε επτά περισσότερα γκολ σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έπρεπε να παραμείνει σε αυτό που κάνει καλύτερα, δυνατή άμυνα και αποτελεσματικές αντεπιθέσεις.

Επανήλθαν σε κάποιες από τις βασικότερες αξίες αυτού, μετά την ήττα με 3-0 από την Βιγιαρεάλ στα μέσα Δεκεμβρίου, χάνοντας μόλις δύο φορές και δεχόμενοι μόνο 13 γκολ στα επόμενα 23 ματς πρωταθλήματος. Αυτό είναι που θα προσπαθήσει να έχει τη νέα σεζόν ο Σιμεόνε. Αν τα καταφέρει ή όχι, θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε. Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, όπως αυτή του γηπέδου. Υπάρχει, επίσης, απαγόρευση μεταγραφών μέχρι τον Ιανουάριο. Διάφοροι πιστοί στρατιώτες μεγαλώνουν ηλικιακά. Αμυντικοί όπως οι Χουανφράν, Ντιέγκο Γοδίν και Φιλίπε Λουίς είναι αρκετά πάνω από τα 30, ο αρχηγός Γκάμπι 34. Ολοι τους, συμβόλιζαν την αίσθηση της θυσίας και του κουράγιου που χαρακτήρισε το κλαμπ υπό τον Σιμόνε, ο οποίος έχει πει ότι ο μόνος τρόπος για να βρει άξιους αντικαταστάτες είναι να τους κλωνοποιήσει.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας. Ο Αντουάν Γκριεζμάν φαίνεται ότι θα μείνει και, πάνω από όλα, ο Σιμεόνε δεσμεύθηκε ξανά ακυρώνοντας τις φήμες για αποχώρηση. «Αυτό το κλαμπ έχει μέλλον και το μέλλον είμαστε όλοι εμείς μαζί», είπε ο προπονητής στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ανανεώνοντας έτσι την ελπίδα στους οπαδούς που ξέρουν ότι όσο αυτός είναι εκεί, όλα θα παραμένουν πιθανά.

 

Τελευταία Νέα