Γιατί ο Νεϊμάρ αφήνει την Μπάρτσα για την Παρί

Γιατί ο Νεϊμάρ αφήνει την Μπάρτσα για την Παρί

bet365

Οι Παριζιάνοι πληρώνουν τη ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ. Τι είναι όμως αυτό που διώχνει τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ από το «Καμπ Νόου»; Ο Γιώργος Καραμάνος συγκεντρώνει το παρασκήνιο και τις λεπτομέρειες.

Από το 2005 που βρέθηκε στην Πόρτο, ο Αντέρο Ενρίκε έχτισε τη ζόρικη φήμη του και κατάφερε να θεωρείται ο πιο ακριβοθώρητος τεχνικός διευθυντής στην Πορτογαλία. Το εκτεταμένο δίκτυο που έστησε στη Νότια Αμερική, απέφερε στους Δράκους μυθικά κέρδη από τις πωλήσεις εκείνον που ο Πορτογάλος εμπρεσάριος αποφάσιζε να πάρει και να επενδύσει πάνω τους. Χάμες Ροδρίγκες, Φαλκάο, Χουλκ, Ντέκο, Αντερσον, Ντανίλο, Αλεξ Σάντρο, Ζαρντέλ, Λισάντρο Λόπες, Λούτσο Γκονσάλες είναι οι πιο επιφανείς της εν λόγω παρέας. Ο Ενρίκε ήταν που έκανε όλη τη...βρώμικη δουλειά και ο διαβόητος πρόεδρος Ζορζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα καρπωνόταν το χρήμα και τις ευλογίες.

Μόνο που όταν τον Ιούνιο αυτού του καλοκαιριού η Παρί αποφάσιζε να τον καταστήσει πιο ακριβοπληρωμένο τεχνικό διευθυντή στον κόσμο, ο 49χρονος έμπαινε σε πολύ πιο απαιτητικά μονοπάτια και διαφορετικού είδους συναλλαγές. Οι αξιώσεις των Παριζιάνων ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά να που εκείνος βρίσκεται ένα βήμα από το πετύχει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, καθώς επεξεργάζεται όχι απλά το μεγάλο κόλπο του καλοκαιριού, αλλά αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως το ακριβότερο όλων των εποχών.

Ο Νεϊμάρ το σκέφτεται κάτι παραπάνω από σοβαρά. Ο Βραζιλιάνος φέρεται να έχει ψηθεί και να έχει συμφωνήσει. Στην Ισπανία έγραφαν το πρωί της Πέμπτης ότι το φιλικό με την Γιουνάιτεντ ήταν και το ύστατο ματς του με τα μπλαουγκράνα. Το τελευταίο σενάριο που πλέον μόνο ως επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί, υποστηρίζει ότι ο σούπερ σταρ από το Σάο Πάολο έχει συμφωνήσει και την Κυριακή μπορεί ακόμα και να υπογράψει, καθώς η Παρί του είχε θέσει τελεσίγραφο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από εκεί και μετά εύλογο είναι να γεννιούνται και ένα σωρό σχετικές απορίες, καθώς καθημερινά διαρρέουν ασταμάτητες πληροφορίες για την υπόθεση. Χρήματα, απαιτήσεις του παίκτη, δικηγορικά-νομικά και μαζί και οι πιθανές αιτίες για την ενδεχόμενη φυγή του. Το ένα έχει να κάνει με τους Βραζιλιάνους φίλους του. Σύμφωνα με την μεγάλη εφημερίδα της χώρας της σάμπα «Globo», ακόμα και ο Ντάνι Αλβες φέρεται να προτίμησε την Παρί από τη Σίτι έπειτα από μεταξύ τους κουβέντα, που είχε ως κατάληξη το «πάμε Παρίσι να πάρουμε μαζί το Champions League». Από εκεί και έπειτα η «Parisien» ισχυρίζεται ότι ο Νεϊμάρ ζήτησε για αν υπογράψει, να κρατήσουν τον Λούκας Μόουρα και να του φέρουν στην Πόλη του Φωτός τον Κοουτίνιο ή τον Αλέξις Σάντσες.

Γενικότερα ο Βραζιλιάνος παικταράς έχει αξιώσει να γίνουν επενδύσεις στο ρόστερ, αλλά εάν και εφόσον πληρωθεί η ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ, είναι προφανώς απίθανο ν' αποκτηθούν άλλα δυνατά ονόματα την ίδια σεζόν. Πάμε λοιπόν στο ποσό της μετακίνησης. Αυτό είναι το νούμερο στο οποίο κατευθύνει την υπόθεση η Μπάρτσα και δεν συζητάει για κάτι λιγότερο. Κυκλοφόρησαν και σενάρια για 120 εκατ. μαζί με τον Μάρκο Βεράτι. Το πιο πιθανό πάντως είναι να καταβληθεί η ρήτρα και όπως αναφέρει η «Equipe», οι δικηγόροι ζορίζονται, ψάχνοντας όλες τις λεπτομέρειες αυτής της τόσο πολύπλοκης μετακίνησης και εξαιτίας της εφορίας, ώστε να είναι καλυμμένοι και να μην έχουν μπλεξίματα, όπως είχε η Μπαρτσελόνα, όταν τον αγόρασε από τη Σάντος.

Και κάπου εδώ έρχεται και δένει η μεγάλη απορία: Γιατί να θέλει ένας τόσο σπουδαίος παικταράς να αφήσει την Μπάρτσα, για να μετακομίσει στην 2η ομάδα της Ligue 1, η οποία έχει ταβάνι στο Champions League τα προημιτελικά;

Το θέμα της εφορίας, της καταδίκης και των προστίμων στην Ισπανία τον ταλαιπώρησε και του αμαύρωσε τη φήμη, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να τον πάρει μακριά από το «Καμπ Νόου». Ο Νεϊμάρ θεωρεί πλέον ότι μεγάλωσε και δεν γίνεται άλλο να βρίσκεται στη σκιά του Λιονέλ Μέσι όπως τώρα συμβαίνει. Τοποθετημένος αυστηρά στο αριστερό άκρο της επίθεσης δεν έχει την ελευθερία κινήσεων που θα ήθελε, όπως π.χ. συμβαίνει όταν παίζει με τη «Σελεσάο». Πιστεύει ότι δίνει περισσότερα για τους συμπαίκτες του μπροστά στην τριάδα του MSN απ' ό,τι εκείνοι σε αυτόν. Για παράδειγμα τη στιγμή που Μέσι-Λουίς Σουάρες έβαλαν μαζί 66 γκολ, εκείνος έμεινε στα 13.

Στα 25 του ήρθε η στιγμή να γίνει εκείνος το απόλυτο Νο1 σε μία ομάδα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στη Βαρκελώνη, όσο η πόλη φωτίζεται από το άστρο του Αργεντινού μάγου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσει να κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα», την οποία θεωρεί ότι αξίζει με βάση την ποιότητά του. Τώρα το γιατί αυτά πρέπει να τα κάνει στην Παρί; Επειδή ο πατέρας, μάνατζερ, μέντορας και εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις, τον έχει πείσει ότι εκεί θα μεγαλουργήσει.

Η αλήθεια όμως είναι ότι απλά οι Παριζιάνοι είναι οι μοναδικοί που μπορούν και θέλουν αυτή τη στιγμή να δώσουν τα 222 εκατ., αλλά και σε εκείνον τα 150 εκατ. μαζί με τα μπόνους σε βάθος πενταετίας. Και κάπως έτσι ο Αντέρο Ενρίκε πάει να κάνει το θαύμα. Αφού πιπίλισε τ' αυτιά του Νεϊμάρ Σάντος, εκείνος δεν θα έχει πρόβλημα να πείσει τον γιο του. Αλλωστε όπως έχει παραδεχτεί και ο Νεϊμάρ ο νεότερος: «Ο πατέρας μου κανονίζει για τα πάντα. Οικονομικά, μεταγραφές, για την οικογένεια. Εγώ απλά παίζω μπάλα». Και αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να την μαγεύει στο Παρίσι...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος