Αλφόνσο Ντέιβις: Ο 16χρονος που τρέλανε το MLS

Gazzetta team
Αλφόνσο Ντέιβις: Ο 16χρονος που τρέλανε το MLS

bet365

Ο πρώτος παίκτης της ΜLS που γεννήθηκε στη δεκαετία του 2000 τραβάει με τις εμφανίσεις του όλα τα βλέμματα. Ο Scott French παραδίδει το report του.

Η χρονιά που ξεπέρασε το όνειρο

Σκεφτείτε τον Αλφόνσο Ντέιβις ως την καναδική έκδοση του Κρίστιαν Πούλισιτς, του 18χρονου επιθετικού της Ντόρτμουντ, που είναι διεθνής με την ομάδα των ΗΠΑ. Μόνο που ο Ντέιβιτς είναι 16. Ο γεννημένος στη Γκάνα και μεγαλωμένος στο Έντμοντον εξτρέμ κέντριζε το ενδιαφέρον πριν καν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο τον Φεβρουάριο του 2016 με τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς. Ωστόσο, υπάρχει ένας μοναδικός ενθουσιασμός που αυξάνεται διαρκώς, μετά την εμφάνισή του με την πρώτη ομάδα τον Ιούνιο του 2016.

Ο Ντέιβις, που έγινε ο πρώτος παίκτης που αγωνίζεται στην MLS και έχει γεννηθεί στα 00ς, είχε πολύ καλή απόδοση στα 11 παιχνίδια που αγωνίστηκε για τις ρεζέρβες των Γουάιτκαπς το 2016, πριν η πρώτη ομάδα του προσφέρει συμβόλαιο. Από τότε παίζει συχνά, έχοντας ξεκινήσει στα έξι από τα 13 ματς του το 2017. Πέρυσι, έγινε ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που ξεκινάει σε αγώνα της MLS. Ήταν 15 ετών, 20 μηνών και 23 ημερών.

Ο νεότερος, φυσικά, ήταν ο Φρέντι Αντού, ο οποίος έπαιξε όντας 14 ετών, 10 μηνών και 29 ημερών, με τη φανέλα της DC United την Πρωτομαγιά του 2004. Ο Ντέιβις τότε ήταν τριών ετών και ζούσε στην Αφρική. Η οικογένειά του απέδρασε από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβερίας στη Γκάνα και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Καναδά. Πρώτα στο Οντάριο και μετά στο Εντμόντον, όταν ο ίδιος ήταν πέντε. Ήταν αρκετά ταλαντούχος για να μπει στις μικρές εθνικές του Καναδά. Μετακινήθηκε δυτικά για να μπει στις ακαδημίες των Γουάιτκαπς το προηγούμενο καλοκαίρι. Η χρονιά που ακολούθησε ξεπέρασε και τα όνειρά του.

Καθιέρωση και προσδοκίες

Ο Ντέιβις συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στους καλύτερους νέους παίκτες του MLS και ο κόσμος ξεκινά να τον μαθαίνει. Σκόραρε τρεις φορές στα δύο πρώτα ματς του Gold Cup 2017. Είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο Βανκούβερ, όπου προσαρμόστηκε σε βασικό ρόλο φέτος, έχοντας μόνο λίγους μήνες στην ομάδα. Έπαιξε στην Κ-15, την Κ-18 και την Κ-20 του Καναδά και πλέον, στην πρώτη ομάδα.

Γενικότερα, υπάρχει ένας ενθουσιασμός γύρω από το όνομά του, που δεν διαφέρει πολύ από αυτόν για τον Πούλισιτς στις ΗΠΑ και το τι θα μπορέσει να προσφέρει στο καναδικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, η εθνική του έχει φτάσει μόλις σε ένα Μουντιάλ, το 1986, χάνοντας και στα τρία παιχνίδια που έπαιξε.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει αρκετά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ να παρακολουθούν την εξέλιξή του...


Πλεονεκτήματα και αδυναμίες

Ο Ντέιβις είναι ένας αριστεροπόδαρος εξτρέμ με καλή ταχύτητα, εξαιρετική ικανότητα με τη μπάλα και δυναμική επιθετική παρουσία. Πάντα αναζητά τον τρόπο για να βγει μπροστά, πατάει πολύ συχνά περιοχή και παίρνει καλές θέσεις στο «κουτί». Παράλληλα, είναι εξίσου καλός στο ένας εναντίον ενός και στο να συγκλίνει και να μοιράζει πάσες στους επιθετικούς.

Χρειάζεται να δουλέψει στη σωματοδομή του και να γίνει περισσότερο δυνατός, προκειμένου να αντέξει τις απαιτήσεις μια πλήρους επαγγελματικής σεζόν. Η ανάπτυξή του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στο ύψος, αλλά και στον όγκο. Χρειάζεται βελτίωση και στις αμυντικές του τοποθετήσεις, οι οποίες θα γίνουν καλύτερες με την εμπειρία. Όχι ότι αυτό είναι κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Για έναν τόσο νεαρό επιθετικό παίκτη, έχει καλά αμυντικά ένστικτα.

Δεν φοβάται να σκοράρει, σκόραρες δις και βρήκε μια φορά το δοκάρι στο πρώτο του ματς ως βασικός, την νίκη των Βανκούβερ επί της Οτάβα στα ημιτελικά του Καναδικού Πρωταθλήματα. Επίσης, είναι αρκετά επαρκής στο να παίρνει μπάλες υπό πίεση και γρήγορα να τις μετατρέπει σε επιθέσεις. Ο προπονητής των Γουάιτκαπς ζήτησε υπομονή. Ο Αντού υποτίθεται ότι θα ήταν η επόμενη μεγάλη αποκάλυψη και όλοι ξέρουμε πως εξελίχθηκε. Ωστόσο, υπάρχει μια ωριμότητα στο παιχνίδι του Ντέιβις, η οποία σπανίζει σε κάποιον τόσο νεαρό. Σίγουρα έχει τρομερή προοπτική.

Είπαν

«Είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό ταλέντο. Είναι λαμπρό για έναν δεκαπεντάχρονο να κάνει τέτοια πράγματα. Εγώ στα 15 μου δεν μπορούσα καν να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια και εκείνος βγαίνει στο γήπεδο και τους αφήνει πίσω, δείχνοντας απολύτως μεγαλοπρεπής. Είναι σαν ηλιαχτίδα, σαν το κερασάκι στην τούρτα. Νομίζω όλοι στον Καναδά πρέπει να είναι εντυπωσιασμένοι με την προοπτική του να παίξει στην εθνική για πάρα πολλά χρόνια, γιατί με την ικανότητα που έχει θα κάνει μεγάλα πράγματα, τόσο με το Βανκούβερ, όσο και με την Εθνική» - Πολ Νταλγκλίς, προπονητής Οτάβα Φιούρι, το 2016, όταν ο Ντέιβις ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στο πρωτάθλημα.

Ξέρατε ότι...

Ο Ντέιβις έκανε ντεμπούτο με την ομάδα Κ-15 του Καναδά όταν ήταν μόλις 13.

 

Τελευταία Νέα