Άνηκαν στα «σαλόνια» και έπεσαν στα... αλώνια

Άνηκαν στα «σαλόνια» και έπεσαν στα... αλώνια

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που βάσει του ταλέντου τους δεν άξιζαν να υποβιβαστούν με την ομάδα τους από την Πρέμιερ Λιγκ.

Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές το φαινόμενο ένας παίκτης να αγωνίζεται σε ομάδα μικρότερη των δικών του... κυβικών. Δηλαδή, ο ίδιος να έχει ταλέντο για να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο και να φορά τη φανέλα ενός συλλόγου, που είναι κάποια σκαλοπάτια πιο κάτω. Τρανό παράδειγμα στη χώρα μας ήταν αυτό του Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος δεν έφυγε ποτέ από τον Ηρακλή, αν και η μπάλα που ήξερε ξεπερνούσε κατά πολύ τα σύνορά μας. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα είναι οι ποδοσφαιριστές κλάσης, που όχι μόνο δεν αγωνίζονταν σε ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό, αλλά γνώρισαν και τον υποβιβασμό με αυτή. Όπως οι πέντε παρακάτω στα αγγλικά γήπεδα.

Ζουνίνιο (Μίντλεσμπρο 1996-97)

Αν και πολλές ευρωπαϊκές ομάδες τον ήθελαν, τον Οκτώβριο του 1995 ο 22χρονος – τότε – Βραζιλιάνος πήρε μεταγραφή στην Μίντλεσμπρο από την Σάο Πάολο, έναντι 5 εκατομμυρίων λιρών. Στην πρώτη του χρονιά στην Αγγλία, η «Μπόρο» τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας, όμως τη σεζόν 1996-97 ήρθε ο υποβιβασμός. Αν και η ομάδα έφτασε στους τελικούς του κυπέλλου και του Λιγκ Καπ (ηττήθηκε και στους δύο), στο πρωτάθλημα τερμάτισε στη 19η θέση, με 39 βαθμούς. Ωστόσο, είχε τιμωρηθεί με -3 βαθμούς σε ένα παιχνίδι με την Μπλάκμπερν, μία τιμωρία που αν δεν της είχε επιβληθεί, δε θα είχε πέσει κατηγορία. Παρά τον υποβιβασμό της Μίντλεσμπρο, ο Ζουνίνιο αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ πήρε μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Πάολο Ντι Κάνιο (Γουέστ Χαμ 2002-03)

Είχε να παίξει ποδόσφαιρο τέσσερις μήνες (τιμωρία 11 αγωνιστικών για σπρώξιμο σε διαιτητή) όταν τον απέκτησε η Γουέστ Χαμ, τον Ιανουάριο του 1999. Βοήθησε τα «σφυριά» να βγουν στην Ευρώπη την αμέσως επόμενη σεζόν, ενώ τον Μάρτιο του 2000, απέναντι στην Γουίμπλεντον, σημείωσε με βολέ ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της Πρέμιερ λιγκ. Το 2003, είχε μία διαμάχη με τον προπονητή της Γουέστ Χαμ, Γκλεν Ρίντερ, με αποτέλεσμα να μπει στο «ψυγείο», την ώρα που η ομάδα πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο Άγγλος τεχνικός αντικαταστάθηκε, για λόγους υγείας, ο Ντι Κάνιο επέστρεψε στην ενδεκάδα, όμως ήταν πλέον αργά. Αν και σκόραρε στα τελευταία παιχνίδια με Τσέλσι και Μπέρμιγχαμ, δεν κατάφερε να βγάλει την ομάδα του από την επικίνδυνη ζώνη. Η Γουέστ Χαμ υποβιβάστηκε και ο Ιταλός επιθετικός έφυγε για την Τσάρλτον.

Μαρκ Βίντουκα (Λιντς 2003-04)

Η απόκτησή του από την Λιντς το 2000 συνέπεσε με την εκπληκτική πορεία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Στην πρώτη του χρονιά στο Έλαντ Ρόουντ σημείωσε συνολικά 22 γκολ, ενώ στον ίδιο αριθμό τερμάτων έφτασε και τη σεζόν 2002-03, όταν ο ίδιος γλίτωσε την ομάδα του από τον υποβιβασμό, σκοράροντας το νικητήριο τέρμα απέναντι στην Άρσεναλ. Τα οικονομικά προβλήματα είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο σύλλογο, με τον Βίντουκα την επόμενη χρονιά να μην μπορεί να σώσει την ομάδα του. Αν και πάλι σκόραρε αρκετές φορές στα τελευταία παιχνίδια, η Λιντς δεν τα κατάφερε και έπεσε κατηγορία, με τον Αυστραλό επιθετικό να πωλείται στην Μίντλεσμπρο. Στα αξιοσημείωτα της καριέρας του με τα «παγώνια» ήταν τα τέσσερα γκολ απέναντι στην Λίβερπουλ, τη σεζόν 2000-01.

Τσάρλι Όστιν (ΚΠΡ 2014-15)

Το 2013 έγινε παίκτης μίας ομάδας-ασανσέρ, που τα τελευταία χρόνια συνεχώς ανεβαίνει και πέφτει κατηγορία. Η τελευταία παρουσία της ΚΠΡ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν τη σεζόν 2014-15, όταν τερμάτισε στην τελευταία θέση και αποχαιρέτησε τα «μεγάλα σαλόνια», όσο κι αν προσπάθησε να το αποτρέψει ο Τσάρλι Όστιν. Ο Άγγλος επιθετικός σημείωσε τα 18 από τα 42 τέρματα της ομάδας του (το 42%) και ήταν ο τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πίσω από τους Αγουέρο, Κέιν και Ντιέγκο Κόστα. Ο Όστιν συνέχισε να αγωνίζεται με την ΚΠΡ και τη σεζόν 2015-16 στην Τσάμπιονσιπ, όμως τον Ιανουάριο του 2016 επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ, για λογαριασμό της Σαουθάμπτον.

Ζερμέν Ντεφόε (Σάντερλαντ 2016-17)

«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Άγγλου επιθετικού. Η άφιξή του στις «Μαύρες Γάτες» τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ο βασικός λόγος που η ομάδα παρέμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς σημείωσε σημαντικά τέρματα μέχρι το τέλος της σεζόν. Πέρσι, ο Ντεφόε πέτυχε 15 γκολ στο πρωτάθλημα και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο come back, στο φινάλε, που έβγαλε την Σάντερλαντ από την επικίνδυνη ζώνη. Φέτος, όμως, δεν τα κατάφερε. Αν και σημείωσε ξανά 15 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ (κλήθηκε στα 35 του στην εθνική Αγγλίας, μετά από τρία χρόνια!), αυτή τη φορά δεν κατάφερε να κάνει το «θαύμα». Η ομάδα του ήταν μονίμως κολλημένη στην τελευταία θέση και δεν κατάφερε να ανέβει ποτέ.

 

Τελευταία Νέα