He made football smile!

He made football smile!

bet365

Οι Αγγελοι θα λατρέψουν το χαμόγελό του, όπως το αγάπησε ο ποδοσφαιρικός μας πλανήτης. Το Νησί λύγισε με τον θάνατο του Μπράντλεϊ, αλλά η Premier League έγινε πιο πλούσια με την παρουσία του. Καλό ταξίδι μικρέ σούπερ ήρωα!

Ο 6χρονος Μπράντλεϊ Λόουρι έφυγε για τη γειτονιά των Αγγέλων με ένα πλατύ χαμόγελο και στην αγκαλιά των ανθρώπων που τον λάτρεψαν όσο τίποτα άλλο στη ζωή τους. Η τελευταία εικόνα που μοιράστηκε με εκατομμύρια ανθρώπους η μητέρα του μπήκε στο μυαλό όλων μας και μια προσευχή τον ακολούθησε στο τελευταίο του ταξίδι. Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες αθλητικές ιστοσελίδες αφιέρωσαν χώρο γι αυτό τον χαμογελαστό μαχητή που μοιράστηκε τον απίθανο χαρακτήρα του με τον ποδοσφαιρικό μας πλανήτη.

Η μάχη ήταν άνιση με τον καρκίνο, αλλά ο Μπράντλεϊ το πάλεψε όσο μπορούσε, κέρδισε χρόνο και κατάφερε να κάνει πραγματικότητα κάποια μικρά του όνειρα. Το Νησί μπορεί να δάκρυσε στο άκουσμα του θανάτου του, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ το χαμόγελό του. Αλήθεια, η δύναμη ψυχής του ήταν τεράστια, αφού δε λύγισε για πολλούς μήνες και η μητέρα του το ήξερε καλά όταν τον αποκάλεσε «Ο μικρός σούπερ ήρωάς μας». Οι λέξεις αυτές γράφονται για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον απίθανο τυπάκο για τον οποίο πονέσαμε και δακρύσαμε. Το τελευταίο του ταξίδι μας αποκάλυψε πόσο σκληρή είναι η ζωή, αλλά ξέρουμε πως εκεί ψηλά θα τους κάνει όλους πιο χαμογελαστούς, όπως έκανε και τους παίκτες της Premier League.

Ο Μπράντλεϊ γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 2011 και διαγνώστηκε με νευροβλάστωμα - καρκίνο του νευρικού συστήματος - μόλις δύο χρόνια αργότερα. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγάλων όγκων και έπειτα πέρασε σε χημειοθεραπεία υψηλής δοσολογίας.

Δυο άλλοι ήρωες, ο πατέρας, Καρλ και η μητέρα του Tζέμα, έκαναν έκκληση συγκέντρωσης ποσού ύψους 700.000 λιρών για να καλύψουν το κόστος της πρωτοποριακής θεραπείας αντισωμάτων στις ΗΠΑ. Το 2014, μετά από μια εξαντλητική διετή μάχη κατά της νόσου, η οικογένεια χαμογέλασε, αφού τα αποτελέσματα έδειχναν μια μεγάλη νίκη. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2016, η οικογένεια αντιμετώπισε το καταστροφικό πλήγμα ότι ο Μπράντλεϊ είχε έναν όγκο κάτω από τον πνεύμονα του. Ο καρκίνος επέστρεψε, αλλά αυτή τη φορά ήταν μια επιθετική μορφή της νόσου.

Η Τζέμα δεν το άφησε να την πάρει από κάτω, άρχισε ξανά μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων, έκανε την ιστορία του γνωστή στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με ένα συγκλονιστικό μήνυμα: «Φανταστείτε αν ο κόσμος σας ήταν σκισμένος όχι μόνο μία, φορά αλλά δύο φορές. Σας λέω τι θα κάνω: θα αγωνιστώ μέχρι τέλους».

Τι είναι το νευροβλάστωμα;
Το νευροβλάστωμα, τις πιο πολλές φορές αρχίζει κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών. Καμιά φορά σχηματίζεται πριν από την γέννηση αλλά ανακαλύπτεται αργότερα, όταν ο όγκος αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το νευροβλάστωμα μπορεί να ανακαλυφθεί πριν από την γέννηση, μέσω ελέγχου του εμβρύου με υπερηχογράφημα. Συνήθως κατά το χρόνο που τίθεται η διάγνωση του νευροβλαστώματος, ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί (έχει μεταστάσεις), συνήθως στους λεμφαδένες, στα οστά, στον μυελό των οστών, στο ήπαρ και στο δέρμα. Το νευροβλάστωμα προσβάλλει περίπου 100 παιδιά κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η αιτία της νόσου εξακολουθεί να μην είναι γνωστή.

Τον Σεπτέμβριο, ο μικρός κλήθηκε να είναι μασκότ για την αγαπημένη του Σάντερλαντ σε έναν αγώνα κόντρα στην Έβερτον. Οι Μαυρόγατες και τα Ζαχαρωτά ευαισθητοποιήθηκαν, ο κόσμος τον έμαθε και η συγκέντρωση κεφαλαίων έφερε ταξίδια και οποιαδήποτε πρόσθετη ιατρική περίθαλψη που μπορούσε να χρειαστεί ο Μπράντλεϊ. Το Στάδιο του Φωτός έγινε το νέο του σπίτι και όλοι στάθηκαν στο πλευρό του.

Τον Δεκέμβριο, οι γονείς του Μπράντλεϊ τονίζουν πως ο καρκίνος του είναι τερματικός. Το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχει η ελπίδα για μια θεραπεία αντισωμάτων. Στις 14 Δεκεμβρίου θα πετύχει ένα από τα ωραίοτερα γκολ της χρονιάς. Ο 6χρονος θα νικήσει τον Μπέγκοβιτς και το twitter θα πάρει φωτιά «Μπράντλεϊ είσαι έμπνευση...». Το BBC του έδωσε το βραβείο για το καλύτερο γκολ του μήνα και το Νησί προσευχόταν για τον μικρό!

Στις 23 Δεκεμβρίου, η κοινότητα συσπειρώθηκε για να ανοίξει περισσότερες από 250.000 Χριστουγεννιάτικες κάρτες που στάλθηκαν στον Μπράντλεϊ απ' όλο τον κόσμο. Στις 8 Γενάρη το ίδρυμα «Make a Wish» θα τον στείλει στη Disneyland του Παρισιού και η μητέρα του θα τονίσει πως είναι τρομερά ευτυχισμένος. Οι συμμαθητές του θα τον υποδεχθούν στις 31 του ίδιου μήνα στο Δημοτικό σχολείο, αλλά θα μείνει μόλις λίγες ημέρες. Τον επόμενο μήνα πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο Παίδων για να υποβληθεί στον δεύτερο γύρο της χημειοθεραπείας και της θεραπείας αντισωμάτων, αφού η οικογένεια έχει πει τις καταστροφικές ειδήσεις ότι ο καρκίνος του ήταν τερματικός. Ο κολλητός του, ο Ζερμέν Ντεφόε θα βρεθεί στο νοσοκομείο μαζί με συμπαίκτες του. Μια αληθινή αγκαλιά, μια τρομερή φιλία που λύγισε όλο τον κόσμο!

Στις 22 Φεβρουαρίου, η Τζέμα αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του μικρού έχει εξαπλωθεί κι ένας νέος όγκος βρέθηκε στο κάτω μέρος της πλάτης του. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε είμαστε διαλυμένοι, η καρδιά μας σπασμένη με αυτή την είδηση. Ελπίζω πως αυτή η νέα θεραπεία να λειτουργήσει. Γιατί είναι τόσο σκληρή η ζωή;». Στις 10 Μαΐου είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το χειρότερο... Η μαγνητική τομογραφία δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο για χαμόγελα. Λίγες ημέρες πριν το θάνατό του κατάφερε να χαμογελάσει με ένα πάρτι στο νοσοκομείο. Ασχολήθηκε αρκετά με τους δικούς του, μα περισσότερο με τον Ντεφόε.

Ο 34χρονος επιθετικός από τη στιγμή που γνώρισε τον μικρό έγινε ο πιο στενός του φίλος. Λίγο πριν το τελευταίο αντίο ο Ντεφόε ξέσπασε «Είναι πολύ δύσκολο… Δεν ξέρω τι λόγια να χρησιμοποιήσω και τι ακριβώς να σας πω. Την πρώτη φορά που τον είδα, ήρθε κατευθείαν πάνω μου κι από την πρώτη στιγμή υπήρχε αυτό το δυνατό δέσιμο μαζί του. Είναι ένα πολύ δυνατό παιδί που δίνει μια σκληρή μάχη… Μιλάω καθημερινά με τους δικούς τους, παλεύει, αλλά είναι θέμα ημερών… Δεν υπάρχει μέρα που να μην ξυπνάω και να κοιτάζω το κινητό μου για να δω αν με πήρε… Πριν λίγες ημέρες που χειροτέρεψε η κατάσταση του πήγα και τον είδα και είδα τη χαρά στο πρόσωπο του…».

Η οικογένεια πήρε δύναμη από το μικρό σούπερ ήρωα και το «Bradley Lowery Foundation» είναι έτοιμο με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να δώσει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να χαμογελάσουν. Καλό ταξίδι Μπράντλεϊ που έκανες το ποδόσφαιρο πιο χαμογελαστό!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...