Η Αργεντινή στις φλόγες!

Gazzetta team
Η Αργεντινή στις φλόγες!

bet365

Αργεντινή, η χώρα της μπάλας και των τρομερών ντέρμπι! Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο μίσος στις τοπικές αναμετρήσεις, αν και το γεγονός αυτό φέρνει... χρήματα στα ταμεία!

Η Αργεντινή αγαπά πολύ το ποδόσφαιρο. Το πάθος και την... οργή των μεγάλων τοπικών ντέρμπι. Τόσο πολύ που ουσιαστικά το καλεντάρι τους αφιερώνει μία ολόκληρη εβδομάδα πριν για αυτά τα ματς. Το Μπόκα - Ρίβερ δεν είναι το απόλυτο ντέρμπι μόνο για τους τίτλους και την δόξα. Όχι. Είναι το παιχνίδι που ακόμα και ο ίδιος ο Μέσι ονειρεύεται να παίξει! Στο μυαλό του το έχει παίξει αυτό το παιχνίδι χιλιάδες φορές στους δρόμους του Ροζάριο με τα ξαδέρφια του και τους φίλους. Επίσης το Νιούελς Ολντ Μπόις - Ροζάριο Σεντράλ δεν είναι ένα απλό ματς. Δεν είναι καν ένα απλό ντέρμπι. Αρκεί να δει κάποιος στις εξέδρες.

Όσο αυτό το ντέρμπι πάει προς την σέντρα οι τοπικοί σταθμοί αρχίζουν την μετάδοσή του επτά και οκτώ ώρες πριν!!! Τόσες ώρες πριν οι οπαδοί της Νιούελς μαζεύονται στο πάρκο της Ανεξαρτησίας, ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο όπου βρίσκεται το στάδιο Μαρσέλο Μπιέλσα. Ονειρεύονται τη νίκη και θέλουν να ζορίσουν την Μπόκα. Όσο πάμε προς την σέντρα όμως η ατμόσφαιρα αλλάζει…

Σχετική εικόνα

Ο 29χρονος φίλαθλος της Νιούελς Ερμάν έχει να πει και μία ιστορία. Έχοντας στο χέρι του ένα ποτό που είναι μείξη κρασιού με σόδα και λεμονάδα. «Δεν χρειαστήκαμε ποτέ να πιέσουμε κάποιον εκφωνητή να στηρίξει την ομάδα μας. Το κάνουν έτσι και αλλιώς. Δεν χρειαστήκαμε ποτέ μεγάφωνα και ηχεία. Δεν θέλουμε τα γ...μενα ηχεία. Φωνάζουμε πολύ και τραγουδάμε δυνατά. Φωνάζουμε εδώ και χρόνια μέχρι εκεί που δεν βγαίνει πια φωνή. Φοράει το μπλουζάκι που γράφει 30 χρόνια και 'χωρίς επιστροφή'. Είναι τα χρόνια που "δεν μπορούν να κάνουν γύρο θριάμβου. Έχουν να μας κερδίσουν από το 1986-1987. Ούτε όταν έβγαιναν 2οι δεν νικούσαν! Πάμε τώρα για φωνή!" και φωνάζει μες στην κάμερα.

Τα εισιτήρια γράφουν “NEWELL’S” και απλά “v rc” δηλαδή εναντίον της Ροζάριο αλλά με μικρά γράμματα για να πικάρουν τον αντίπαλο. 40.000 οπαδοί φωνάζουν και τραγουδούν. Τρομερό συναίσθημα, τρομερό ντέρμπι και τρομερή ατμόσφαιρα.

Έξω από το γήπεδο οπαδοί επιχειρούν να περάσουν πυροτεχνήματα από σημεία ελέγχου της αστυνομίας. Η Νιούελς έχει και την φήμη πως αποτίει σεβασμό και φόρο τιμής σε παίκτες όπως ο Μέσι, τοπικός ήρωας και ο μεγάλος Μαραντόνα ου έπαιξε ματς εκεί. Επίσης για τον πρώην τεχνικό Μαρσέλο Μπιέλσα και τον Μάριο Ζανάμπρια. Μεγάλα πορτραίτα ως μήνυμα προς τους οπαδούς της Ροζάριο με την φράση "δεν θα τους έχετε εσείς ποτέ". Με αυτόν τον τρόπο τους στέλνουν και άλλο μήνυμα. Πως είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν για τα πανό τους, κάτι που θεωρούν πως δεν κάνουν οι οπαδοί της Ροζάριο.

Πράγματι, στην Αργεντινή, οι τοπικές αντιπαλότητες λαμβάνονται σοβαρότερα από ό, τι οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Καθώς πλησιάζει η ώρα της σέντρα οι δρόμοι του Ροζάριο είναι έρημοι, τα καταστήματα είναι κλειστά και τα πάρκα είναι άδεια. Ενας πυροβολισμός κάνει ακόμα χειρότερο το σκηνικό. Ανάλογες καταστάσεις εκτυλίσσονται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Περίπου 110 μίλια από εδώ, η Σάντα Φε δονείται ενόψει του ντέρμπι της Κολόν με την Ουνιόν! Η Κόρδοβα ζει έντονες στιγμές για το ντέρμπι της Ταγιέρες με τη Μπελγράνο, υπάρχουν άσχημες αντιδράσεις μετά το ντέρμπι της Σαν Λορέντσο στο Ουρακάν, αλλά και τη νίκη της Μπάνφιλντ επί της Λανούς. Εστουδιάντες - Χιμνάσια Λα Πλάτα ακόμα ένα καυτό ματς και χαμός μετά τη νίκη των φιλοξενούμενων! Αυτο το Σαββατοκύριακο της τοπικής αντιπαλότητας είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο, για να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα. Ονομάζεται «La Fecha de los Clasicos» ή αλλιώς η αγωνιστική των ντέρμπι.

Αποτέλεσμα εικόνας για football derbies in argentina

Η διεθνής κάλυψη της «La Fecha de los Clasicos» συγκέντρωσε σύντομα την προσοχή ξένων πρωταθλημάτων - και τηλεοπτικών εταιρειών. «Δυστυχώς, στην Ιταλία δεν έχουμε αρκετά ντέρμπι για να καλύψουμε μια ολόκληρη αγωνιστική», τόνισε ο Αρίγκο Σάκι όταν ρωτήθηκε για το αν μπορούν οι Ιταλοί να καλύψουν κάτι ανάλογο.

«Στην Αργεντινή υπάρχει δημιουργικότητα. Η διάσπαση του τουρνουά σε δύο, όπως συνέβη από τη δεκαετία του '90, έδωσε περισσότερες ευκαιρίες στις μικρότερες πλευρές και δεν είναι τυχαίο που δώδεκα σύλλογοι κατάφεραν να κερδίσουν τον τίτλο. Βέβαια, αυτά τα ντέρμπι μεταφέρουν μεγαλύτερη πίεση στους προπονητές» δήλωσε ο προπονητής της Νιούελ, Λούκας Μπερνάρντι, πέρυσι πριν αντιμετωπίσει τη Ροζάριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για football derbies in argentina

Μετά από μια κακή εμφάνιση και ήττα 2-0, αποφάσισε να γράψει επιστολή παραίτησης και να καθαρίσει το γραφείο του πριν τα πράγματα αγριέψουν. Ο Πέδρο Τρόγλιο της Χιμνάσι δεν είχε αυτή την ευκαιρία, απολύθηκε αμέσως έπειτα την ήττα από την Εστουδιάντες. Η πίεση γύρω από τα ντέρμπι είναι τόσο έντονη που οι κόουτς και οι παίκτες είναι τρομαγμένοι για την ήττα. Παρά τον ενθουσιασμό, έξι ντέρμπι του 2016 έληξαν 0-0! Μεγαλύτερη ένταση από το ματς της Νιούελς με τη Ροζάριο δεν υπάρχει... Ναι, σε πάθος και μίσος ξεπερνά αυτό της Μπόκα και της Ρίβες! Αλλωστε, το Ροζάριο είναι η πιο επικίνδυνη πόλη στην Αργεντινή, με μια δολοφονία κάθε 40 ώρες! Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία συμμοριών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά, οι οποίοι έχουν επίσης συνδέσεις με το ποδόσφαιρο. Οι Los Monos, μια από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες, που έχουν αρκετές τοιχογραφίες που υπογραμμίζουν το πάθος τους για τη Νιούελς.

Οι απειλές και ο εκφοβισμός δεν είναι ασυνήθιστο. Πριν από δύο χρόνια υπήρξαν αναφορές για επίθεση έξω από το σπίτι της γιαγιάς του σταρ της Νιούελς, Μάξι Ροδρίγκες πριν το ντέρμπι. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ροζάριο, Μιγκέλ Ολίβα, δήλωσε στον Τύπο ότι τρεις πυροβολισμοί ακούστηκαν και υποψιάστηκε ότι το περιστατικό σχετίζεται με την ερχόμενη σύγκρουση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά μπαρ της πόλης δεν ανοίγουν ούτε καν σε αγώνες.

Το 2013 απαγορεύτηκε η μεταφορά οπαδών, με την αστυνομία να τονίζει πως τα κρούσματα βίας σε δρόμους και γήπεδα έχουν μειωθεί. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί και οι σύλλογοι είναι οι τοπικές συμμορίες! Ωστόσο, η έλλειψη... αναγνωρισμένου στόχου οδήγησε επίσης στο κυνήγι μαγισσών, μερικές φορές με βαθιές τραγικές συνέπειες. Κατά τη διάρκεια του ντέρμπι της Κόρδοβα τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οπαδός της Μπελγράνο Emanuel Balbo είδε έναν άνθρωπο που πίστευε ότι είναι υπεύθυνος για το θάνατο του μικρότερου αδελφού του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2012. Αντέδρασε χτυπώντας τον άσχημα και στη συνέχεια φώναζε πως είναι οπαδός της Ταγιέρες, κάτι που έφερε κι άλλες αντιδράσεις. Δυο ημέρες αργότερα ο 22χρονος βρήκε τραγικό θάνατο.

Σχετική εικόνα

Τον Οκτώβριο του 2014 δύο οπαδοί της Ροζάριο Σεντράλ σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για τη νίκη της ομάδας τους (2-0) στο ντέρμπι με τη Νιούελς Ολντ Μπόις. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας άνδρας ηλικίας 39 ετών πυροβολήθηκε θανάσιμα με κυνηγετικό όπλο, ενώ σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο ένας 22χρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Βλέπετε, υπάρχουν και χειρότερα από το ντέρμπι του Μπουένος Αϊρες. Οι παίκτες της Μπόκα και της Ρίβερ περπατούν πιο άνετα στο Μπομπονέρα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα