Η Εβερτον έχει το πιο... γλυκό project

Η Εβερτον έχει το πιο... γλυκό project

bet365

Δική της η μισή πρωταθλήτρια κόσμου, δικό της και το 10άρι με τα γάντια. Ο Γιώργος Καραμάνος ανοίγει το κουτί με τα Ζαχαρωτά που έχουν την καλύτερη πιτσιρικαρία στο Νησί και φράγκα για μεταγραφές.

«Εάν νομίζετε ότι είναι πολλά τα 35 εκατ. ευρώ, σκεφτείτε ότι τόσα έδωσε η Τότεναμ για τον Μούσα Σισοκό. Και ο Τζόρνταν Πίκφορντ είναι πολύ καλύτερος μέσος», έγραψε κάποιος ευφάνταστα στο Twitter, καθώς ανακοινώθηκε η συμφωνία της Εβερτον με τον τερματοφύλακα της Σάντερλαντ. Ο χαβαλές βέβαια έχει μεγάλη δόση αλήθειας, μιας και ο 22χρονος Αγγλος ίσως να είναι καλύτερος με τα πόδια απ' ό,τι με τα γάντια. Δεν είναι τυχαίο ότι κράτησε για πάρτη του φέτος την πρωτιά σε μία ειδική στατιστική κατηγορία: αυτή του παίκτη που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ πίσω από το μισό του γηπέδου.

Θεωρείται εκπληκτικό το παιχνίδι που κάνει από πίσω. Αριστεροπόδαρος με 40άρα μπαλιά διαβήτη, εξελίσσεται σε ένα αυθεντικό 10άρι που μπορεί να οργανώνει τέλεια, έχοντας και όλο το γήπεδο μπροστά του. Κάπως έτσι κατάφερε να βρεθεί στην μεγάλη Εθνική κι ας ήταν ο πορτιέρο ομάδας που έφαγε πολλά και υποβιβάστηκε. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτός θα είναι το Νο1 της Εβερτον, καθώς υπάρχει ο ανταγωνισμός με τον έμπειρο Μάαρτεν Στεκέλνμπουργκ και τον καλό Χοέλ Ρόμπλες.

Το θέμα όμως αυτής της μεταγραφής είναι άλλο και έχει να κάνει με το μέλλον και τη γενικότερη φιλοσοφία ανανέωσης που διέπει πλέον τα Ζαχαρωτά. Ο Ρόναλντ Κούμαν έχει προϊδεάσει πολλάκις για το reform που έχει στο κεφάλι του σε συνεννόηση με τη διοίκηση. Και σε πρώτη φάση έχει και τα απαραίτητα εργαλεία για να δουλέψει. Η αφορμή για να γράψουμε για την Εβερτον ήταν διπλή. Ο Πίκφορντ σε συνδυασμό με τον πρόσφατο θρίαμβο της Εθνικής Αγγλίας U-20. Στα Λιονταράκια βρέθηκαν πέντε παικτάκια των μπλε του Λίβερπουλ και οι τέσσερις ήταν βασικοί και πρωταγωνιστές στον νικηφόρο τελικό με την Βενεζουέλα.

Με εξαίρεση τον αναπληρωματικό στόπερ Κάλουμ Κόνολι, στην ενδεκάδα βρέθηκε δεξιός μπακ Τζόντζο Κένι, στο κέντρο ο box to box Κίραν Νταόυελ και μπροστά οι σούπερ σταρς Αντεμόλα Λούκμαν (εξτρέμ) και Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν (δεύτερος επιθετικός). Μάλιστα ο τελευταίος ήταν ο μοναδικός σκόρερ του τελικού, κάνοντας τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην ηλικία του, όπως και οι υπόλοιποι δηλαδή. Ο Κάλβερτ-Λιούιν πήρε ήδη 11 συμμετοχές φέτος στο πρωτάθλημα (1 γκολ), ενώ ο Λούκμαν έγινε τον Γενάρη η ακριβότερη μεταγραφή για παίκτη από την League One (11 εκατ. ευρώ στην Τσάρλτον).


Κάλβερτ-Λιούιν και Λούκμαν


Σε αυτή λοιπόν τη βάση προστίθεται το άστρο του σούπερ Τομ Ντέιβις. Μόλις 18 ετών ο ταλαντούχος μέσος έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις από το πουθενά και μάλιστα έπαιξε πολύ (24 συμμ., 2 γκολ, 3 ασίστ) με αποκορύφωμα την φοβερή γκολάρα με την Σίτι τον Γενάρη. Επίσης αγωνίζεται ήδη δεξιά ο - κανονικά στόπερ- 20χρονος Μέισον Χόλγκεϊτ, ενώ επιστρέφει από δανεισμό και ο αριστερός μπακ Μπρένταν Γκάλογουεϊ. Ολη αυτή η βάση είναι πολύ δυνατή για τα δεδομένα της Premier League που σε γενικές γραμμές μόνο ψωνίζει πανάκριβα από το εξωτερικό και δεν στηρίζει τα πιτσιρίκια της. Και εδώ δεν μιλάμε απλά για ταλέντο, αλλά για τους ήδη πρωταθλητές κόσμου.


Η ματσάρα του Ντέιβις με την Σίτι

Μόνο που η Εβερτον δεν θα μείνει σκέτα στο πλάνο των μικρών. «Αυτό που έρχεται, θα είναι πραγματικά ένα τρομερά δυνατό καλοκαίρι για το παρόν και το μέλλον του club. Θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις και θα μεγαλώσει η ομάδα. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για τους οπαδούς μας». Ο εκτελεστικός διευθυντής Ρόμπερτ Ελστοουν ανέβασε πολύ τις προσδοκίες, δίνοντας ξεκάθαρα το... παρασύνθημα από τον Απρίλιο για πολλές μεταγραφές, αλλά το πιο σημαντικό είναι η... σιωπή του Ρόμπερτ Γουόλς. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για το πιο πολύτιμο απόκτημα, καθώς ουσιαστικά του πιστώνεται η δημιουργία της πρωταθλήτριας Λέστερ, μιας και εκείνος ξετρύπωσε τους Βάρντι, Μαχρέζ και γενικότερα καθοδήγησε την πολιτική μεταγραφών των Αλεπούδων ως αρχισκάουτερ, με τον Λούκμαν να αποτελεί το πρώτο του χτύπημα στην Εβερτον.

Μόνο που το τι ακριβώς θα συμβεί με το πάρε δώσε του club, παραμένει ένας γρίφος. Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα. Εάν και πόσο θα πωληθούν οι Ρομέλου Λουκάκου, Ρος Μπάρκλεϊ, με τον πρώτο να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα φύγει, με πιθανότερο προορισμό την επιστροφή στην Τσέλσι. Χωρίς αυτές τις πωλήσεις ήδη υπήρχε ένα σημαντικό μπάτζετ, αλλά εφόσον γίνουν κι αυτές, τότε θα μπουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στα ταμεία διαθέσιμα για ενισχύσεις. Εκτός λοιπόν από την πανάκριβη αγορά του Πίκφορντ, ο Κούμαν κινείται σε πρώτη φάση σε τρία επίπεδα. Θέλει δεξί μπακ, μέσο και φορ.

Για τα δεξιά (σ.σ.: μέχρι να επιστρέψει από το σοβαρό τραυματισμό του ο Σίμους Κόλεμαν) και από τη στιγμή που ο πιτσιρικάς Χόλγκεϊτ δεν μπορεί να ανέβει στην πλευρά, καθώς είναι κανονικά κεντρικός αμυντικός, υπάρχουν επαφές για τον εξαιρετικό φέτος Μάικλ Κιν της Μπέρνλι (20 εκατ.). Για το κέντρο οι συζητήσεις είναι προχωρημένες για τον Ντάβι Κλάασεν τον αρχηγό του Αγιαξ. Μόνο που εκεί ο Αίαντας ζητάει 30 χαρτιά και η Εβερτον θέλει να δώσει 20. Για μπροστά το μεγάλο θέμα είναι ο Σάντρο Ραμίρες. Ο 23χρονος Ισπανός έκανε σούπερ σεζόν με την Μάλαγα (14 γκολ στην La Liga) και η ρήτρα αποδέσμευσής του είναι πολύ χαμηλή (στα οκτώ εκατ.), ενώ γράφεται ότι ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Λίβερπουλ, για να κλείσει.

Η αλήθεια είναι ότι όσο καλός κι αν είναι ο Σάντρο, ο Κλάασεν και ο Κιν, για να κάνουν το βήμα παραπάνω, τα Ζαχαρωτά έχουν ανάγκη από δύο πιο μεγάλες κινήσεις. Θα χρειαστούν κάτι πιο σπουδαίο για τη γραμμή κρούσης εάν πωληθεί ο Λουκάκου και κάτι δυνατότερο επιτελικά εάν φύγει και ο Μπάρκλεϊ. Τα χρήματα τότε θα υπάρξουν και μένει να μπορέσει το club να... ψήσει μεγάλους παίκτες να πάνε στο «Γκούντισον Παρκ» και αυτό είναι και το δυσκολότερο. Το καλοκαίρι όντως αρχίζει και ζεσταίνεται μεταγραφικά και η Εβερτον φαίνεται πως θα έχει και το χρήμα και το πλάνο και πάνω απ' όλα τη διάθεση ν' ανακατέψει μεταγραφές με ταλέντο από τις ακαδημίες, σε ένα project που θα την ανεβάσει επίπεδο και θα την πάει εκεί που της πρέπει...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος