Πώς δεν θα ανανεώσει ο Ντοναρούμα;

Πώς δεν θα ανανεώσει ο Ντοναρούμα;

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς παρακολουθεί πώς ο Μίνο Ραϊόλα δημιουργεί ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να έχει κλείσει άμεσα ο Τζίτζιο Ντοναρούμα.

Το τέλος της σεζόν και η έναρξη της μεταγραφικής περιόδου σημαίνει ότι έχει ο καθένας τρεις μήνες μπροστά του για να τρελαθεί εντελώς. Ενενήντα μέρες, στις οποίες θα διαβάσει και θα ακούσει κάθε πιθανό και απίθανο σενάρια. Κάποια από αυτά θα τα επιβεβαιώσουν τα γεγονότα, τα περισσότερα θα τα ακυρώσουν. Αυτό που δεν περίμενες, είναι ότι ένα από αυτά τα σενάρια θα αφορούσε και το μέλλον του 18χρονου πορτιέρε της Μίλαν. Σενάριo που αρχικά νομίζεις ότι κακώς υπάρχει, κατά τη διάρκεια του σκέφτεσαι όλα τα ενδεχόμενα και τελικά ελπίζεις το φινάλε να είναι το σωστό: Να ανανεώσει, δηλαδή, με τους Ροσονέρι ο Ντοναρούμα.

Οταν η Μίλαν άλλαξε ιδιοκτήτη, οι Κινέζοι φρόντισαν να κάνουν σαφές ότι η προτεραιότητα τους είναι να δέσουν τον Τζίτζιο με νέο συμβόλαιο και να τον κάνουν ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας των επόμενων χρόνων. Οι εφημερίδες, την ίδια στιγμή, έγραφαν ότι το θέμα της ανανέωσης του Ντοναρούμα είναι το... αποχαιρετιστήριο δώρο του Αντριάνο Γκαλιάνι προς τους διαδόχους του και τους τιφόζι. Ενα από τα θέματα για τα οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών ο Dottore τα τελευταία χρόνια, ήταν το γεγονός ότι επί χρόνια έκανε δουλειές με συγκεκριμένους μάνατζερ και ειδικά τον Ραϊόλα, ο οποίος από ένα σημείο κι έπειτα απέκτησε περισσότερη δύναμη από όση έπρεπε στα των Ροσονέρι. Αυτή τη δύναμη, την περιγράφει καλύτερα από τον καθένα ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere dello Sport την 1η Ιουνίου (πριν έξι μέρες).

Αναφερόμενος στη μεταγραφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2012, είπε: «Αν κρινόταν αποκλειστικά από τον Ιμπρα, δεν θα έφευγε ποτέ από τη Μίλαν. Ενα βράδυ ο Γκαλιάνι προκάλεσε σε δείπνο εμένα και τον Ζλάταν, στο σπίτι του. Ο Αντριάνο ρώτησε τον Ζλάταν: "Θες να φύγεις;". Ο Ζλάταν απάντησε: "Οχι, αρχηγέ". Ο Αντριάνο χάρηκε: "Τότε δεν θα σε πουλήσω ποτέ. Είναι και ο μάνατζερ σου εδώ, ας ανοίξουμε ένα μπουκάλι σαμπάνια. Μίνο, γιατί δεν κάνεις κι εσύ πρόποση;». Τους είπα χαμογελαστός: «Γιατί είστε δύο μαλ...". Ηξερα την οικονομική κατάσταση της Μίλαν και ότι ήταν αναπόφευκτο το να πρέπει να πουλήσει τους Ιμπρα και Τιάγκο Σίλβα. Η μεταγραφή έγινε λοιπόν. Ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση τους; Ο Ζλάταν δεν απαντούσε στις κλήσεις μου για τρεις μήνες και ο Γκαλιάνι δεν μου μιλούσε για 18 μήνες».

Οποιος θέλει να πιστέψει ότι ο Ραϊόλα έκανε ό,τι μπορούσε -και πέτυχε- για να γίνει η μεταγραφή επειδή σκέφτηκε το καλό της Μίλαν, ας το κάνει. Οπως, για παράδειγμα, σκεφτόταν το καλό της Γιουβέντους στην μεταγραφή του Πολ Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Υπόθεση, για την οποία οι Μπιανκονέρι θα κληθούν από την FIFA να πληρώσουν πρόστιμο 60.000 ευρώ λόγω των 27 εκατ. ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό του μάνατζερ. Δεν θα λυπάται κανείς τους Τορινέζους για το πρόστιμο, δεν θα τους λείψουν άλλωστε τα 60 χιλιάρικα, αλλά είναι να λυπάσαι όταν σκέφτεται τι δύναμη συγκεντρώνουν πλέον οι μάνατζερ. Το πρόστιμο για την μεταγραφή Πογκμπά μπαίνει επειδή η FIFA συμπεραίνει ότι ο Ραϊόλα είχε ουσιαστικά δικαιώματα του παίκτη (άρα και συμφέρον να γίνει η μεταγραφή) ενώ η παγκόσμια ομοσπονδία απαγορεύει το Third-Party Ownership (TPO). Το πρόβλημα είναι ότι αυτό απαγορεύεται από την άνοιξη του 2015 ενώ ο Γάλλος είχε υπογράψει ανανέωση με τη Γιούβε το 2014.

Οπως και να έχει, η ουσία δεν αλλάζει. Στο θέμα Πογκμπά έγινε αυτό που ήθελε ο Ραϊόλα, στο θέμα Ιμπραΐμοβιτς έγινε αυτό που ήθελε ο Ραϊόλα και τώρα θέλει να γίνει το δικό του και στην υπόθεση Ντοναρούμα. Οταν οι Κινέζοι έλεγαν ότι είναι προτεραιότητα τους η ανανέωση του πορτιέρε, ο μάνατζερ έλεγε ότι πρώτα θέλει να δει έργα και μετά να συζητήσει για προτάσεις. «Μια Μίλαν που θα αξίζει τον Τζίτζιο», είναι το μότο του Ραϊόλα και η αλήθεια είναι οι άνθρωποι που τρέχουν πλέον τους Ροσονέρι δείχνουν ότι έχουν, αν μη τι άλλο, διάθεση για ενίσχυση. Οι Μιλανέζοι έχουν πάρει τους Μουσάκιο, Κεσί, Ροντρίγκες (μένουν τα τυπικά) και από εκεί και πέρα αισιοδοξούν για τον Μπίλια και στοχεύουν σε ένα μπαμ για τη θέση του φορ (το μπάτζετ για αυτό είναι στα 60 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως). Τι περισσότερο, δηλαδή, θα μπορούσε να έχει κάνει η Μίλαν σήμερα 7 Ιουνίου και δεν το έχει κάνει;

Με το συμβόλαιο, πάντως, να λήγει σε ένα χρόνο και με τη διοίκηση να είναι νέα, το σκηνικό έχει στρωθεί τέλεια για τον Ραϊόλα ώστε να δαγκώσει καλά. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που το καταφέρνουν καλά οι μάνατζερ στην Ιταλία. Την ώρα που ο Ραϊόλα λέει ότι δεν τον ικανοποιεί ακόμη η πρόταση ανανέωσης (4,5 εκατ. ευρώ συν μπόνους) ή ότι «οι παίκτες μου δεν φεύγουν ποτέ ελεύθεροι από τις ομάδες τους» (σ.σ. ο Πογκπά έτσι έφυγε από τη Γιουνάιτεντ πάντως) και τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στόχος του είναι να στείλει τον Ντοναρούμα στη Μάντσεστερ Γ. ή στην Ρεάλ Μαδρίτης, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα χρήματα που πήραν συνολικά -και από κάθε ομάδα ξεχωριστά- από την Serie A οι μάνατζερ από 1η Ιανουαρίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάνατζερ πήραν 193 εκατ. ευρώ σε αυτό το διάστημα, τρελή αύξηση σε σχέση με τα 84 εκατ. ευρώ του 2015, με τον Μίνο να έχει τα περισσότερα αφού μόνο λόγω Πογκμπά πήρε τα 27 από τα συνολικά 51 που έχει πληρώσει η Γιουβέντους.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν πως ο μάνατζερ ασχολείται αποκλειστικά με την πάρτη του. Φωτιά θα πέσει να κάψει όποιον ποδοσφαιριστή έχει παράπονο για τα συμβόλαια που του έχει βρει ο Ραϊόλα και προφανώς το ίδιο θα κάνει και με τον Ντοναρούμα. Το θέμα είναι τι κάνει ο Τζίτζιο για όλο αυτό. «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς... Συνέχισε έτσι Μίλαν», ανέφερε το πανό που κρέμασαν έξω από τα γραφεία του κλαμπ οι οργανωμένοι της Curva Sud, η οποία έβγαλε και μια ανακοίνωση πριν λίγα 24ωρα. Ανακοίνωση κατά του Ραϊόλα αλλά και με μπηχτές προς τον Ντοναρούμα, από τον οποίο ζητούν και περιμένουν το αυτονόητο: Οταν είσαι οπαδός μιας ομάδας, προέρχεσαι από τις ακαδημίες της, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ντεμπούτο τόσο πιτσιρικάς και σου προσφέρει και ένα δυνατό συμβόλαιο για τα δεδομένα, υπογράφεις και δεν συναινείς στο να δημιουργηθεί ένα σίριαλ. Αλλιώς, όπως έγραφε και η ανακοίνωση, τα φιλιά στη φανέλα στο φινάλε του ντέρμπι με την Γιούβε, αποδυναμώνονται ως κίνηση.

Τα τελευταία ρεπορτάζ λένε ότι οι Ροσονέρι περιμένουν στις 12 ή 13 του μήνα την οριστική απάντηση στην πρόταση που έχουν κάνει, όπως και ότι είναι θετικοί στο ενδεχόμενο να μπει ρήτρα αποδέσμευσης στο νέο συμβόλαιο, αρκεί το ποσό να αλλάζει (προφανώς να αυξάνεται) από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Ρήτρα αποδέσμευσης, βέβαια, σημαίνει «ανανεώνεις για να σε χάσω παίρνοντας καλά λεφτά και όχι ελεύθερο» αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα, είναι το να υπογράψει ο Ντοναρούμα γιατί δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ο πιτσιρικάς οπαδός μιας ομάδας που προέρχεται και από τα τμήματα υποδομής, δεν θα υπογράψει έστω ένα επαγγελματικο συμβόλαιο με την ομάδα του. Κι ας πάει και κόντρα στον μάνατζερ του για να το κάνει. Στο κάτω-κάτω, ακόμη κι αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, ότι η Μίλαν δηλαδή δεν κάνει τίποτα ούτε τη νέα σεζόν, τι θα έχει χάσει ο 18χρονος Ντοναρούμα; Μία χρονιά σε αυτή την ηλικία; Τίποτα.

Αντιθέτως, αν φερθεί σαν άβουλος υπάλληλος του Ραϊόλα και δεν υπογράψει, θα έχουν χάσει όλοι. Και πάνω από όλα όσοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακόμη και σήμερα, στην εποχή που όλα είναι επαγγελματικά, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που κινούνται με το συναίσθημα. Ειδικά στα 18 τους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα