Σεζόν 2016-17: Αυτοί που είχαν διψήφια γκολ και ασίστ

Σεζόν 2016-17: Αυτοί που είχαν διψήφια γκολ και ασίστ

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παίκτες που έπιασαν διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης για το 2016-17.

Η Serie A ήταν φέτος η χαρά των επιθετικών, καθώς έξι από αυτούς, οι Τζέκο, Μέρτενς, Μπελότι, Ιγουαΐν, Ικάρντι, Ιμόμπιλε, κατάφεραν να κόψουν το νήμα έχοντας 20+ γκολ. Κανένας όμως από αυτούς δεν μπήκε στην ίσως πιο δύσκολη λίστα με τους παίκτες που έπιασαν double figures και στις ασίστ. Για τη σεζόν 2016-17, η Ιταλία είχε 4 ποδοσφαιριστές που το έκαναν αυτό και ήταν η μοναδική με τόσους πολλούς στις κορυφαίες λίγκες. Από αυτούς, οι μισοί ανήκουν στην Νάπολι. «Δεν μπορώ να φανταστώ να ξεκινήσω ένα παιχνίδι χωρίς να είναι βασικός ο Χάμσικ» έχει πει ο τεχνικός της Νάπολι, Μαουρίσιο Σάρι, και μάλλον έχει τους λόγους του.

Ο allenatore είδε τον iconic Σλοβάκο να παίζει και στα 38 παιχνίδια στο φετινό Campionato και να είναι στη 10η χρονιά του στο San Paolo το Νο1 γρανάζι μιας μηχανή που έπαιξε εκπληκτική μπάλα και φόρτωσε αλύπητα τα αντίπαλα δίχτυα. Ο 29χρονος σκόραρε σε βάρος της Γιουβέντους, έκανε χατ-τρικ στο εντυπωσιακό 1-7 σε βάρος της Μπολόνια και έκλεισε μια χρονιά στην οποία οι Vesuviani μπήκαν στην 3άδα, με μια ντουζίνα γκολ και 10 ασίστ.

Μαζί του στην ίδια λίστα, ο συμπαίκτης του και δεξί εξτρέμ στην Νάπολι, Χοσέ Καγιεχόν. Ο Ισπανός ήταν ο τελευταίος από τη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας του που έφτασε σε διψήφιο αριθμό γκολ, όμως ο ίδιος έκανε το ίδιο και με τις ασίστ. Ενας εκπληκτικός εργάτης που δεν κουράζεται ποτέ, εκτός από την αμυντική προσφορά και την τακτική προσύλωση στο πλάνο, ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, πέτυχε γκολ στις έδρες των Γιουβέντους, Μίλαν και ολοκλήρωσε το 2016-17 έχοντας απολογισμό 14 τέρματα και 12 πάσε που οδήγησαν σε γκολ.

Gazzetta Specials: Νάπολι, η ομάδα που παίζει επίθεση και δημιουργεί οπαδούς




Τρελά πράγματα έκανε φέτος η Αταλάντα και για πρώτη φορά στην ιστορία της τερμάτισε πάνω από τις άλλες δύο ομάδες της Λομβαρδίας (Μίλαν, Ιντερ). Οι Bergamaschi βρέθηκαν πίσω μόνο από Γιουβέντους, Ρόμα, Νάπολι με τον Τζανπιέρο Γκασπερίνι να κάνει εκπληκτική δουλειά με τους νεαροούς παίκτες, οι οποίοι όμως είχαν στο πλευρό τους και έναν... Παπού-leader από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της τρομερής πορείας.

Ο Αργεντινός εξτρέμ, Αλεχάντρο 'Παπού' Γκόμες, ήταν ο Νο1 κίνδυνος για κάθε άμυνα και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 16 γκολ και 10 ασίστ. Ο 29χρονος, ύψους μόλις 1.64μ. άσος έφτασε σε σημείο ακόμα και να υπόσχεται χατ-τρικ και να το κάνει (Τζένοα), ενώ έβαλε από δύο σε Κιέβο, Κάλιαρι, Πεσκάρα. Μετά την έκρηξη στο παιχνίδι του ενδιαφέρθηκαν Μίλαν και Ρόμα και κλήθηκε στην Εθνική της χώρας του.

Τελευταίος, αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο εντυπωσιακός, έμεινε ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος εξτρέμ ήταν εκρηκτικός στην πρώτη του σεζόν σαν κανονικό απόκτημα της Ρόμα, με τη φανέλα της οποίας έκανε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Ο 24χρονος, πρώην άσος των Τσέλσι, Φιορεντίνα, έβαλε 15 γκολ και έδωσε 11 ασίστ σε 31 αγώνες στη φετινή Serie A βοηθώντας τους Giallorossi να είναι κοντά με την Γιουβέντους μέχρι το τέλος και να εξασφαλίσουν την απευθείας παρουσία τους στους ομίλους του Champions League.

Συνέχεια στις εξαιρετικές σεζόν με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έδωσε ο Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός στράικερ, μετά τα 40 περσινά γκολ στην La Liga, που του χάρισαν στο χρυσό παπούτσι, σκόραρε φέτος 29 φορές στο Ισπανικό πρωτάθλημα σε 35 αγώνες και έδωσε 13 ασίστ στους συμπαίκτες του. Αν και οι Καταλανοί τελείωσαν τη σεζόν έχοντας κατακτήσει 'μόνο' το Copa del Rey, ο 30χρονος άσος, ήταν συνεπής στο ραντεβού του με τα αντίπαλα δίχτυα. Ο πρώην άσος της Λίβερπουλ πέτυχε φέτος ντομπλέτα σε βάρος των Λας Πάλμας, Εσπανιόλ (2), Σπόρτινγκ Χιχόν και Αλαβές.

Double figures, αλλά πολύ λιγότερα πράγματα και για τον άλλο ακριβοπληρωμένο άσο των Blaugrana, Νεϊμάρ, ο οποίος μαζί με τον Σουάρες ήταν οι μοναδικοί που έπιασαν φέτος διψήφιο αριθμό και στις δύο κατηγορίες από την La Liga. Ο Βραζιλιάνος, αγωνίστηκε σε 30 ματς των Καταλανών στο πρωτάθλημα, σημείωσε 13 γκολ και έδωσε 11 ασίστ, σε μία χρονιά που σίγουρα δεν τελείωσε όπως θα ήθελαν στο Camp Nou.

Φινάλε στη λίστα με Αγγλία και έναν παίκτη, ο οποίος ήταν από τους κορυφαίους στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Παρά την αποτυχία της Αρσεναλ να τερματίσει στην 4άδα της Premier League, ο Αλέξις Σάντσες ήταν εντυπωσιακός. Τα 24 γκολ του Χιλιανού στο για πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο ήταν σχεδόν το 1/3 από αυτά που πέτυχαν οι Gunners (77) και σίγουρα, αν δεν υπήρχε εκείνος, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ θα τα είχε πάει σίγουρα πολύ χειρότερα. Ο 28χρονος, που τοποθετήθηκε σε θέση επιθετικού μετά τον τραυματισμό του Ζιρού στο πρώτο κομμάτι της σεζόν έδωσε και 10 ασίστ, κάτι που σημαίνει ότι 34 γκολ έφυγαν από τα πόδια του. Το πλήγμα θα είναι τεράστιο αν τελικά αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι από το Emirates.

Από την Γερμανία και την Γαλλία δεν είχαμε κάποιον που να πιάνει διψήφιο και στις δύο κατηγορίες, όμως αξίζει να αναφερθούμε σε δύο παίκτες. Ο 25χρονος playmaker της Λειψίας, Εμίλ Φόρσμπεργκ έδωσε 19 ασίστ και πέτυχε 8 γκολ κάνοντας σημαντική δουλειά για τους νεοφώτιστους που εξασφάλισαν τη 2η θέση της Bundesliga και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του CL. Μαζί του, ο 21χρονος μεσοεπιθετικός, Τομάς Λεμάρ, της Λιόν. Ο Γάλλος ήταν ο μοναδικός με διψήφιο σε ασίστ στην Ligue1 φέτος (10) και τα συνόδευσε με 9 γκολ μένοντας εκτός για μόλις ένα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης