Από την (Άπω) Ανατολή με αγάπη

Από την (Άπω) Ανατολή με αγάπη

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ΣΚΑ Χαμπάροβσκ, την ομάδα της Άπω Ανατολής, που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Ρωσίας.

«Ουραααα! Θα πετάξουμε στο Χαμπάροβσκ!», έγραψε στο twitter ο MVP του φετινού πρωταθλήματος στη Ρωσία Ντένις Γκλουσακόβ. Πολλοί από τους συμπαίκτες του, βέβαια, είχαν κάνει ήδη το ταξίδι νωρίτερα στη σεζόν για το ματς Κυπέλλου ανάμεσα στη ΣΚΑ και στη Σπαρτάκ Μόσχας, το οποίο οι μετέπειτα πρωταθλητές έχασαν με 1-0.

Στο παρθενικό πρωτάθλημα στη μετασοβιετική εποχή, η Οκεάν από τη Χαχόντκα (171 χιλιόμετρα πιο ανατολικά από το Βλαδιβοστόκ) είχε γίνει η πρώτη ομάδα από την Άπω Ανατολή, που φτάνει μέχρι την κορυφαία κατηγορία. Την επόμενη σεζόν την ακολούθησε η Λουτς Βλαδιβοστόκ, όμως υποβιβάστηκαν χέρι-χέρι, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να δούμε ξανά ομάδα της Ανατολής στην πρώτη κατηγορία. Και εκεί που το ποδόσφαιρο της περιοχής έδειχνε να έχει πεθάνει, με την Λουτς να αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και τελικά να υποβιβάζεται φέτος στην τρίτη κατηγορία, και την ΣΚΑ να μένει κολλημένη για 17 ολόκληρα χρόνια στη δεύτερη κατηγορία, η δεύτερη έκανε τη μεγάλη έκπληξη, απέκλεισε την Ορενμπούργκ στα μπαράζ και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Premier League!

Έτσι, ύστερα από πολλά χρόνια οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να κάνουν το ταξίδι των 8.000+ χιλιομέτρων μέχρι την Άπω Ανατολή. Η πτήση από τη Μόσχα διαρκεί 7 ώρες, ενώ άλλες τόσες είναι η διαφορά ζώνης. Στις όχθες του ποταμού Αμούρ (σ.σ. αγάπη) δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά και το στάδιο «Λένιν» (απέχει μόλις 70 μέτρα), που θυμίζει σε όλα του τη Σοβιετική εποχή.

Τον Αύγουστο του 2013 είχαμε τρομερές πλημμύρες στην περιοχή, που έκαναν το γήπεδο... ιστιοπλοϊκό κέντρο! Ο σύλλογος χρειάστηκε να μετακομίσει μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, που τελικά έφεραν και νέο τεχνητό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς. Η ειδική παραγγελία έγινε στην Κίνα. Άλλωστε, η πόλη απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα κινέζικα σύνορα.

«Όταν είδαμε το νερό στο γήπεδο, αμέσως πήγαμε στη διοίκηση και ζητήσαμε την άδεια να κάνουμε σερφ εκεί», θυμήθηκε ο Ιβάν Τρουμπίν. «Τους εξηγήσαμε ότι ήταν ένα μικρό όνειρο». Αρχικά, η διοίκηση απέρριψε το αίτημα για προφανείς λόγους, όμως στη συνέχεια κατάλαβε ότι αυτή η συμβολική κίνηση θα έκανε σε όλους γνωστά τα προβλήματα του ποδοσφαίρου της περιοχής. Και είχε αποτέλεσμα, προσφέροντας κάποιες εκπληκτικές φωτογραφίες.

Από τότε, όμως, ήρθε και το νέο παρατσούκλι της ΣΚΑ. Από «Ομάδα του Στρατού» σε «Ομάδα του βάλτου». Το πρώτο, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την παρουσία συχνά-πυκνά στρατιωτικών στην εξέδρα. Τα πάντα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Αλεξάντερ Γκριγκοριάν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία για δεύτερη φορά μετά τη σεζόν 2011-12. Μοναδικές επιτυχίες στην καριέρα του ήταν με γυναικείες ομάδες (4 πρωταθλήματα με την Λάντα και 3 με την Ζβιζντά, με την οποία το 2009 είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League).

Воинствующий левый сектор. (Если смотреть с набережной.) #армия #армейскийклуб #нето

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Дмитрий Егоров championat.com (@edim_sport) στις

Ο Αρμένιος έθεσε τις βάσεις για τη μεγάλη επιτυχία, έστω και αν άφησε την ΣΚΑ για την πρώτη του δουλειά στην πρώτη κατηγορία με την Ανζί τον περασμένο χειμώνα. Γνωστός για την αμεσότητά του, έβγαλε την ομάδα του Χαμπάροβσκ από την αφάνεια. Την έκανε πιο ενδιαφέρουσα. Η φετινή σεζόν ήταν παράξενη. Το ξεκίνημα τόσο κακό, που μετά το τέλος της πέμπτης αγωνιστικής και την εντός έδρας ήττα με 3-1 από την Μορντόβια ήταν στον πάτο της βαθμολογίας!

«Μπορείτε να ασκείτε κριτική σε μένα, μπορείτε να ασκείτε κριτική σε οποιονδήποτε στο σύλλογο, όμως δείτε την εξέδρα», είχε πει ο Γκριγκοριάν. «Που στο διάολο είναι οι οπαδοί μας; Επτά... σκουλήκια ήρθαν να μας δουν σήμερα!». Στο τέλος της σεζόν η ΣΚΑ είχε τον τέταρτο μεγαλύτερο μέσο όρο προσέλευσης στη δεύτερη κατηγορία (μη φανταστείτε τίποτα τρελό, κάτι πάνω από 3.000 εισιτήρια). Ο 50χρονος τεχνικός είχε καταφέρει να κάνει την ομάδα του οικογένεια. Πριν από το ματς με την Ντινάμο στη Μόσχα τους είχε πάει για paintball, ενώ τα δείπνα και τα μπάρμπεκιου ήταν συχνό φαινόμενο.

Όταν ο Αρμένιος έφυγε, κανένας δεν κατάλαβε την επιλογή της διοίκησης, που έδωσε τα ηνία στον Γκορντέεβ, ο οποίος είχε αποτύχει παταγωδώς πέρυσι στην Μορντόβια. Και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Με 6 γκολ σε 10 ματς δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά. Έτσι, απολύθηκε και στη θέση του ήρθε ένας άνθρωπος, που ξέρει καλά τις αξίες των «Χαμπάρ». Έτσι ονομάζονται στη Ρωσία οι λαοί της Ανατολής, εξ ου και το πρώτο συνδετικό στην ονομασία της πόλης. Ο Ποντούμπσκι, λοιπόν, που κατάγεται από εκεί και έχει υπηρετήσει τον σύλλογο για χρόνια, πήρε την τολμηρή απόφαση λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος να αλλάξει το σύστημα σε 3-4-3. Αυτή τη φορά τα γκολ ήταν 8 σε 6 ματς και ήρθε η τέταρτη θέση, που οδήγησε στα μπαράζ.

Στο δεύτερο παιχνίδι με την Ορενμπούργκ εκτός έδρας, το οποίο κέρδισε στα πέναλτι, μόλις 5 παίκτες της είχαν εμπειρία από την πρώτη κατηγορία. Ο θρίαμβος ήρθε, όμως γιορτάστηκε ταπεινά. «Συγκρατήσαμε τους εαυτούς μας. Πήγαμε στο ξενοδοχείο, ήπιαμε μπύρες, πανηγυρίσαμε την επιτυχία μας και κοιμηθήκαμε», αποκάλυψε ο CEO Ολέγκ Φλεγκόντοβ, που είχε δουλέψει με την Λουτς στην πρώτη κατηγορία πριν πολλά χρόνια και ανέλαβε μόλις πριν λίγους μήνες, αφήνοντας την Άρσεναλ Τούλα, στην οποία είχε κάνει εξαιρετική δουλειά.

Δίπλα του ο τεχνικός διευθυντής Κρίμσκι, που βρίσκεται στην ομάδα για 47 ολόκληρα χρόνια! Τίποτα δεν ήρθε τυχαία. «Θα μείνει το 70% των παικτών. Θα δώσουμε σε όλους την ευκαιρία», τόνισε ο Ποντούμπσκι, που σε συνέντευξή του στο TACC ρωτήθηκε για το αν ο σύλλογος σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα του στη Μόσχα, προκειμένου να αποφύγει την τρομερή ταλαιπωρία. «Δεν περνάει από το μυαλό μας να μεταφέρουμε τη βάση μας στη Μόσχα, όπως έχουν κάνει άλλες ομάδες στο παρελθόν. Είμαστε ομάδα από το Χαμπάροβσκ και παίζουμε για τους οπαδούς μας».

Οι δυσκολίες είναι πολλές. Μπορεί στο στάδιο να λειτουργούν όλα τα συστήματα ασφαλείας και κλειστό κύκλωμα βίντεο, όμως το πρόβλημα με τον φωτισμό δεν έχει λυθεί. Έτσι, ο σύλλογος σκέφτεται να κάνει αίτημα, ώστε όλα τα παιχνίδια του να διεξαχθούν υπό το φως της ημέρας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της λίγκας δεν επιτρέπεται να δούμε παιχνίδι πριν τις 12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας, όμως το πιθανότερο είναι να υπάρχει εξαίρεση και να δούμε παιχνίδια 7 και 8 το πρωί. «Θέλουμε οι παίκτες να δουλεύουν σε ώρα Μόσχας. Έτσι, κάνουμε τις προπονήσεις τα απογεύματα στις 5-6. Ειλικρινά, δεν είναι τόσο δύσκολο να συνηθίσεις τα ταξίδια. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ανάρρωσης», συνέχισε ο Ποντούμπσκι.

Η διαδικασία αδειοδότησης από την πρώτη κατηγορία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες και περιλαμβάνει όλα αυτά τα θέματα. Με την Περιφέρεια, όμως, του Χαμπάροβσκ να είναι ιδιοκτήτρια και να ανακοινώνει τη στήριξή της, οικονομικό πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο Κυβερνήτης Αλεξάντρ Φεντόσοβ, άλλωστε, όταν ανακοίνωσε την παραμονή του Ποντούμπσκι, που αρχικά δεν είχε συμβόλαιο, στον πάγκο έγραψε κάτι που νιώθουν όλοι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου της περιοχής (πρώτο άθλημα είναι το χόκεϊ και, μάλιστα, με πολύ καλές ομάδες): «γνωρίστε μας!». Αυτό είναι, πλέον, και το μότο του συλλόγου. Ήρθε η ώρα της «ΣΚΑ-πακ», όπως το έθεσε το Чемпионат (λόγω χόκεϊ). Η ώρα και για την Ρωσία να γνωρίσει τη ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά με φόντο τον Αμούρ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης