Champions League και η... παγίδα στον Μουρίνιο!

Gazzetta team
Champions League και η... παγίδα στον Μουρίνιο!

bet365

Λίγες ώρες έπειτα την κούπα στη Στοκχόλμη ο Alex Hess γράφει γιατί η νέα σεζόν μπορεί να αποδειχθεί... καταστροφική για τον Μουρίνιο!

Στο BT Sport η μάσκα έπεσε όταν μπήκε το πρώτο γκολ. Οταν το σουτ του Πογκμπά κατευθυνόταν στα δίχτυα, η ατάκα του σχολιαστή, Ντάρεν Φλέτσερ δεν αφορούσε το τρόπαιο του Europa League αλλά «Η Γιουνάιτεντ είναι κοντά στο Champions League!

Ακόμα και μετά το ματς, με τον Ζοσέ Μουρίνιο ο οποίος προέτρεπε τους παίκτες του να δείχνουν τα τρία δάχτυλα, υποδεικνύοντας έτσι τους τρεις φετινούς τίτλους, μια αλήθεια που δεν είχε ειπωθεί, παρέμενε αληθινή. Κατά πολλούς η σημασία του τελικού δεν ήταν τόσο για το θρίαμβο της κατάστασης, αλλά για τη λειτουργικότητα του, που δεν ήταν άλλη από την παρουσία της ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Europa League

Παρότι για τον Μουρίνιο το σημαντικότερο ήταν ο τίτλος, το πρεστίζ και η εικόνα της ομάδας πήρε ώθηση με την επιστροφή της στο Champions League. Το σίγουρο είναι πως αυτή η επιτυχία αποτελεί βήμα προόδου για τη Γιουνάιτεντ και τον Μουρίνιο. Σίγουρα ο Πορτογάλος ανήκει στην ελίτ του ποδοσφαίρου, όπως και η Γιουνάιτεντ συνολικά.

Βέβαια, η επιστροφή στο Champions League μπορεί να εδραιώσει τη δική του θέση ανάμέσα στους κορυφαίους τεχνικούς Υπάρχει όμως και άλλη πιθανότητα: ο ανταγωνισμός στη διοργάνωση θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του, αλλά και τη θέση του ως σωστού διάδοχου του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον!

Η δήλωσή του Special One στην Στοκχόλμη ότι οι ποιητές δεν κερδίζουν τίτλους ήταν μία πολύ καλή ατάκα (Υπάρχουν πολλοί ποιητές στο ποδόσφαιρο, αλλά οι ποιητές δεν κερδίζουν πολλούς τίτλους). Αυτό έδειξε τη γνώση του στιλ που έχει και διατηρεί, αλλά και την ουσία.

Και από την στιγμή που η χρονιά φέτος έφερε ότι έφερε του χρόνου ο Μουρίνιο θα βάλει διάπλατα το ποδοσφαιρικό του στίγμα και τη λογική του και μπορεί να πάει σε μία ακόμα πιο καλή σεζόν.

Ο τελικός του Εuropa έδειξε οπως ο Πορτογάλος ακόμα και σε πίεση έχει τον δικό του τρόπο. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε είχε μιλήσει για μία ομάδα που δεν έχει τη λογική να αμύνεται και να περιμένει το λάθος του αντιπάλου. Κάποιοι μπορεί να θυμήθηκαν την... Τίνα Τέρνερ: "Δεν πιστεύω το τι λες γιατί βλέπω το τι κάνεις".

Ο Μουρίνιο αποδεικνύει διαρκώς το πόσο καλά λειτουργεί όταν δέχεται έντονο πρέσινγκ, πίεση και αξιώσεις για υψηλές απαιτήσεις. Το κάνει πιο καλά από κάθε άλλον. Ο Γκρέιαμ Σούνες επέμενε στην ιρλανδική TV πως το ποδόσφαιρο της Γιουνάιτεντ είναι πιο χαμηλό και από ομάδες Championship. Ο Σούνες είχε λάθος για το επίπεδο του ποδοσφαίρου της Γιουνάιτεντ. Ίσως όμως όχι για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον θεατή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μουρίνιο στη Γιουνάιτεντ δεν είχε διάθεση για θέαμα. Στην Premier League και στους 10 αγώνες εναντίον των έξι κορυφαίων η Μάντσεστερ σκόραρε μόλις 7 τέρματα! Αυτή η επιθετική αστάθεια υπήρξε ένα τεράστιο πρόβλημα καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αλλωστε, ο σύλλογος σημείωσε λιγότερα τέρματα από τη Μπόρνμουθ, αλλά και 32 πιο λίγα από την Τότεναμ.

Η μεγάλη Γιουνάιτεντ του παρελθόντος είχε στο παιχνίδι της γοητεία και φαντασία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η φετινή Γιουνάιτεντ βρήκε έναν δρόμο, αυτόν του Μουρίνιο. Ναι, η αληθινή φιλοσοφία της ομάδας δεν περιλαμβάνει στυλ, αλλά αποτελέσματα. Ο Μουρίνιο ήθελες νίκες και όχι θέαμα. Ετσι, είναι ελάχιστοι οι οπαδοί της ομάδας που θα σταθούν στο... θλιβερό θέαμα κατά του Αγιαξ και στο 33% κατοχής μπάλας, όταν στο τέλος βλέπουν τον Ρούνεϊ να σηκώνει την κούπα!

Βέβαια, θα πρέπει να θεωρηθεί δυσοίωνο ότι ούτε ένας παίκτης της ομάδας είχε μια εξαιρετική σεζόν με τα δικά του πρότυπα, ενώ μερικοί έχουν… υποχωρήσει ανησυχητικά.

Στην πραγματικότητα, η νίκη της Πέμπτης ήταν σύμφωνη με τις παραδόσεις ενός συλλόγου, του οποίου ο τελευταίος ευρωπαϊκός θρίαμβος ήρθε πριν εννέα χρόνια και μάλιστα στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε βάλει πάνω από το θέαμα, τη σκοπιμότητα. Προς το παρόν, μια ομάδα που είναι πολύ μεγάλη για να αποτυγχάνει, κατέληξε σε μια... τραυματική περίοδο, με ένα σημάδι απτής προόδου. Η Γιουνάιτεντ έχει σταθερή πορεία προς την κορυφή μετά την κούπα στη Στοκχόλμη, αλλά το Champions League μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για τον Πορτογάλο και τη φιλοσοφία του!

 

Τελευταία Νέα