Διέξοδος από την κόλαση

Διέξοδος από την κόλαση

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το δράμα των 28 δευτερολέπτων της Ίνγκολσταντ και την εντυπωσιακή μάχη της για παραμονή.

Το όνειρο της Ίνγκολσταντ κράτησε 727 ημέρες. Η ελπίδα; Μόλις 28 δευτερόλεπτα... Το δράμα της προτελευταίας αγωνιστικής της Bundesliga εξελίχθηκε στο Φράιμπουργκ και στο Γκελζενκίρχεν. Η Ίνγκολσταντ πήρε τον βαθμό, όμως έπρεπε να χάσει το Αμβούργο από τη Σάλκε για να έχει πιθανότητες παραμονής μέχρι το φινάλε.

Οι βασιλικοί μπλε ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0. «Όταν το παιχνίδι τελείωσε, είχαμε μείνει στο ότι το Αμβούργο έχανε», θα πει ο αρχηγός Μάτιπ. Ο Λασόγκα, όμως, ισοφάρισε για τους Δεινόσαυρους στο 90’ και δευτερόλεπτα αργότερα η Σάλκε σκόραρε και πάλι με τον Κολάσινατς για το 2-1. Κάποιος το άκουσε στο ραδιόφωνο και η κάμερα έπιασε τον CEO της Ίνγκολσταντ, Γκέρτνερ, να υψώνει τα χέρια. Ήταν το μήνυμα που περίμεναν όλοι.

Ξαφνικά, όμως, όλοι έπεσαν στο χορτάρι. Το γκολ είχε ακυρωθεί σε μία απόφαση χιλιοστών, που τελικά φαίνεται και λανθασμένη. Η χαρά κράτησε λιγότερο από μία στιγμή. «Το σκορ στη Σάλκε έγινε 1-1, στη συνέχεια 2-1 και στο τέλος ξανά 1-1. Η παραπληροφόρηση ήταν απίστευτη. Είναι πολύ πικρό», θα συνεχίσει ο Μάτιπ στην κάμερα του Sky. Ο Γκέρτνερ μαζί με τον τεχνικό Βαλπούργκις έσπευσαν να παρηγορήσουν τους παίκτες, όμως δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά.

«Είναι δύσκολο να βρεις λέξεις για αυτές τις περιπτώσεις», θα πει ο Γερμανός τεχνικός που ήρθε από την αφάνεια, για να κερδίσει νέο συμβόλαιο τη στιγμή που ο υποβιβασμός έδειχνε βέβαιος. Τέτοια εντύπωσε κατάφερε να κάνει με τη δουλειά του. «Τους ευχαρίστησα όλους. Έπαιξαν με καρδιά. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει με λίγη τύχη και με έναν χειρότερο τερματοφύλακα απέναντί μας». Με εκείνον στον πάγκο η Ίνγκολσταντ είχε μέσο όρο 1,26 βαθμούς ανά παιχνίδι. Αν βγάλουμε τα 10 πρώτα ματς στη σεζόν, όπου έγινε το κακό με τον Καουτσίνσκι στη θέση του προπονητή, οι Βαυαροί θα τερμάτιζαν χαλαροί στη 10η θέση. Αν είχαν και καλύτερη αυτοσυγκέντρωση στα τελευταία λεπτά των αγώνων τους, θα είχαν άλλους 15 βαθμούς και θα πήγαιναν για την Ευρώπη!

Αυτή ήταν η δεύτερη σεζόν της Ίνγκολσταντ στην Bundesliga. Στα άκρα. Προσπάθησε να κάνει τη μεγάλη απόδραση, όμως δεν τα κατάφερε στις λεπτομέρειες. Έφτασε κοντά στο να πετύχει το ακατόρθωτο, να γράψει τη δική της τρελή ιστορία. Η ατυχία, όμως, τη συνόδευσε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Η Φράιμπουργκ προηγήθηκε με την πρώτη της ευκαιρία μετά το λάθος του Μπρεζερί και περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια. «Πιστεύω ότι άξιζαν να μείνουν», θα πει ο σκόρερ Φίλιπ, που στην ουσία την έστειλε στη δεύτερη κατηγορία. «Λυπάμαι πολύ για τα παιδιά».

«Ξέραμε ότι σε 24 παιχνίδια έπρεπε να πάρουμε πολλούς βαθμούς. Έτσι, δεν πρόκειται να ξεκινήσω, λέγοντας τι έγινε στα 10 πρώτα παιχνίδια», τόνισε ο Βαλπούργκις, που σε καριέρα μόλις 182 ημερών στην Bundesliga κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Ρωτήθηκε αν θα τιμήσει το συμβόλαιό του και θα συνεχίσει και στη δεύτερη κατηγορία. «Ναι», απάντησε χωρίς ίχνος αμφιβολίας.

Τα δάκρυα συνεχίστηκαν και στα αποδυτήρια. Στη συνέντευξη τύπου ο τεχνικός της Φράιμπουργκ, Κρίστιαν Στράιχ, γνωρίζει καλά αυτό που βιώνουν οι αντίπαλοί του. Όταν πριν δύο χρόνια η Ίνγκολσταντ έπαιρνε το εισιτήριο για την πρώτη κατηγορία, η δική του ομάδα υποβιβαζόταν στη δεύτερη. «Δεν αξίζαμε τη νίκη», θα πει αρχικά. «Είναι κωμικό τώρα και για εμάς. Πριν τρία χρόνια...». Ξαφνικά, παύση. Σκύβει το κεφάλι, κοιτάζει το γραφείο, σκέφτεται και πηγαίνει πίσω σε μία εποχή που μοιάζει μακρινή ανάμνηση για τη Φράιμπουργκ. Ρίχνει μία γρήγορη ματιά στην αίθουσα και κατεβάζει ξανά το κεφάλι. Βουρκώνει. Απόλυτη ησυχία. Περνάνε 11 ολόκληρα δευτερόλεπτα σιωπής.

Με κόκκινα μάτια, κοιτάζει τον αντίπαλό του και προσπαθεί να του δώσει κουράγιο. «Τότε, είχε συμβεί ανάποδα. Λυπάμαι πολύ για την Ίνγκολσταντ, που έκανε εκπληκτική δουλειά και απίθανα βήματα τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ξέρω πώς είναι αυτό το συναίσθημα. Σήμερα είναι εντάξει, όμως αύριο θα είναι κόλαση. Και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κόλαση για σένα. Ήταν κόλαση για μένα. Και μετά... Έχεις ξανά καλές εμπειρίες. Μπορώ να πω μόνο αυτό: έτσι είναι το άθλημα. Θα πρέπει να επιβιώσεις τις δύο επόμενες εβδομάδες, πριν ανταμειφθείς για τη σκληρή σου δουλειά», του είπε εμφανώς συγκινημένος, προσφέροντάς του διέξοδο από την κόλαση.

Ήταν ακόμη ένα παράσημο για τη δική του προσπάθεια και των παικτών του. Περίπου 1.300 οπαδοί έκαναν το ταξίδι μέχρι τον Μέλανα Δρυμό και μετά το τέλος του αγώνα αναγνώρισαν την προσπάθεια των παικτών και τους αποθέωσαν. Ο Βαλπούργκις τους μάζεψε στο κέντρο του γηπέδου και στη συνέχεια πήγαν μπροστά τους να τους ευχαριστήσουν. Όταν, μάλιστα, η πτήση της επιστροφής έφτασε στο Ίνγκολσταντ, πήραν τα αυτοκίνητά τους και πήγαν μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, περιμένοντας τους οπαδούς, για να τους ευχαριστήσουν για δεύτερη φορά.

Ο Μάτιπ πήρε το λόγο. «Θα σηκωθούμε, θα αντεπιτεθούμε και θα επιστρέψουμε», είπε και αποθεώθηκε. Τρέξιμο, μάχες, δύναμη, πάθος. Αρετές που παραλίγο να κάνουν τη διαφορά. Όταν πριν δύο καλοκαίρια οι Βαυαροί πανηγύριζαν την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Bundesliga, ο τότε τεχνικός τους Ράφαελ Χάζενχουτλ (νυν της Λειψίας), που έβαλε τις βάσεις για αυτό το μαχητικό πνεύμα, είχε χρησιμοποιήσει μία λέξη, για να χαρακτηρίσει αυτό που δεν είναι η ομάδα του: «Prügelknaben».

Μία λέξη που προέρχεται από τον 16ο αιώνα και αναφέρεται σε παιδιά, που τιμωρούνταν στη θέση εκείνων του βασιλιά. Κοινώς, κατά κάποιον τρόπο τα παιδιά της... σφαλιάρας. Η ομάδα του δεν ήταν τέτοια και παρά τη δική του φυγή δεν έγινε ποτέ. «Αν όλοι έπαιζαν σαν την Ίνγκολσταντ, το ποδόσφαιρο θα ήταν το καλύτερο σπορ στον πλανήτη. Ήταν η καλύτερη, απέναντι στην οποία παίξαμε. Συγχαρητήρια για το θαρραλέο της παιχνίδι», είχε πει πέρυσι ο Πεπ Γκουαρδιόλα και η μικρή ομάδα της Βαυαρίας ήρθε να το επιβεβαιώσει και φέτος... «Εξασφαλίσαμε ότι η Bundesliga θα θυμάται πώς έπαιξε η Ίνγκολσταντ τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο Μάτιπ και έχει απόλυτο δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη: Mission… anonymous

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης