Ένα «μωρό» μετράει τ’ αστέρια (του Τσάμπιονς Λιγκ)

Ένα «μωρό» μετράει τ’ αστέρια (του Τσάμπιονς Λιγκ)

Ένα «μωρό» μετράει τ’ αστέρια (του Τσάμπιονς Λιγκ)

bet365

Ο Κίλιαν Μπαπέ έχει τρελάνει κόσμο φέτος και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που σε μικρή ηλικία έκαναν το «μπαμ» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Εβερτον – Γουότφορντ, αν ο Λουκάκου ανοίξει το σκορ (21+).

Τζίτζι Μπουφόν εναντίον Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, ενόψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 3 Ιουνίου. Η παρουσία της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ στρέφει δικαιολογημένα τα φώτα στους δύο «αστέρες», όμως κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η ποδοσφαιρική Ευρώπη έμεινε... άφωνη με ένα παιδί 18 ετών. Ο Κίλιαν Μπαπέ άφησε τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον, αφού ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πορεία της Μονακό μέχρι τα ημιτελικά. Οι εμφανίσεις του έχουν στήσει χορό εκατομμυρίων γύρω από το όνομά του, με τους επίδοξους μνηστήρες να «σφάζονται» για χάρη του. Η φετινή εκκίνηση του Γάλλου φορ στο Τσάμπιονς Λιγκ θυμίζει τις αντίστοιχες παρουσίες πέντε παλαιότερων αστέρων, που σε νεαρή ηλικία συστήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ποδοσφαιρικό κοινό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ίκερ Κασίγιας
Το 1999, ένα αμούστακο παιδί ηλικίας 18 ετών ανέβαινε από τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη. Ο Τζον Τόσακ είδε στο νεαρό Ίκερ Κασίγιας εντυπωσιακά προσόντα και δε δίστασε να τον ρίξει στη μάχη. Και μπορεί στα δύο πρώτα παιχνίδια του με τη φανέλα της Ρεάλ να δέχθηκε πέντε γκολ (2-2 με Αθλέτικ Μπιλμπάο, 3-3 με Ολυμπιακό), όμως σιγά-σιγά άρχισε να γράφει το «μύθο» του. Αν και για λίγο έχασε τη θέση του κάτω από δοκάρια, από τον Δεκέμβριο του ’99 κι έπειτα, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (είχε αντικαταστήσει τον Τόσακ) το έκανε βασικό και αναντικατάστατο. Ο 18χρονος Κασίγιας αγωνίστηκε συνολικά σε 12 παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη σεζόν και με την παρουσία του στον τελικό της διοργάνωσης, απέναντι στην Βαλένθια, έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που συμμετείχε ποτέ σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πάτρικ Κλάιφερτ
Μέλος της «χρυσής» γενιάς του Άγιαξ (Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Φαν Ντερ Σαρ) τη δεκαετία του ’90, που από την ακαδημία του συλλόγου, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Σε ηλικία 18 ετών, ο Ολλανδός επιθετικός έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 1994, σκοράροντας στον τελικό του σούπερ καπ, απέναντι στην Φέγενορντ. Ο Φαν Χάαλ έδωσε πολλές ευκαιρίες εκείνη τη σεζόν στον Κλάιφερτ, ο οποίος τον δικαίωσε απόλυτα. Σημείωσε 18 τέρματα στο πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε αήττητος ο «Αίαντας», όμως το... κλου της χρονιάς ήρθε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πορεία μέχρι το τρόπαιο, ο νεαρός φορ είχε πετύχει μόλις ένα γκολ (απέναντι στην ΑΕΚ), όμως στον τελικό ήταν ο άνθρωπος, που πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης απέναντι στην Μίλαν.

Λαρς Ρίκεν
Έγινε ίνδαλμα των οπαδών της Ντόρτμουντ, όχι μόνο λόγω της αφοσίωσης του στο σύλλογο (δεν αγωνίστηκε ποτέ σε άλλη ομάδα), αλλά και για τα επιτεύγματά του σε ηλικία 20 ετών. Τη σεζόν 1996-97, η Μπορούσια κατέκτησε το μοναδικό Τσάμπιονς Λιγκ/Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της, με τον Γερμανό μέσο να είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, αλλά και πρώτος σκόρερ της ομάδας του, στην πορεία προς το τρόπαιο. Σκόρερ στο 0-1 επί της Οσέρ στον προημιτελικό, σκόρερ και στο 0-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό. Το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε στον τελικό του Μονάχου, απέναντι στην Γιουβέντους, όταν ο 20χρονος Ρίκεν πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή και μόλις 16 δευτερόλεπτα αργότερα διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για την Ντόρτμουντ.

Τιερί Ανρί
Ο ποδοσφαιριστής με τον οποίον έχουν παρομοιάσει τον Κίλιαν Μπαπέ. Όχι μόνο για το στυλ παιχνιδιού του, αλλά και για το γεγονός πως και ο «Τίτι» ξεκίνησε να εντυπωσιάζει σε μικρή ηλικία, με την ίδια ομάδα. Ο Τιερί Ανρί ανέβηκε το 1994 στην πρώτη ομάδα της Μονακό, όμως η ποδοσφαιρική Ευρώπη τον έμαθε τη σεζόν 1997-98. Τότε, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τα νούμερά του να θυμίζουν τα σημερινά του Μπαπέ. Με 7 γκολ σε 9 συμμετοχές (9 συμ./6 γκολ ο Μπαπέ φέτος), ο Γάλλος επιθετικός ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία των Μονεγάσκων μέχρι τα ημιτελικά, που και τότε αποκλείστηκαν από την Γιουβέντους. Η μόνη διαφορά με τον σημερινό σούπερ σταρ της Μονακό είναι πως τότε ο Ανρί ήταν 20 ετών, ενώ ο Μπαπέ τώρα είναι 18.

Αντρέι Σεφτσένκο
Ο σπουδαιότερος Ουκρανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είχε ξεκινήσει την καριέρα του – που αλλού; - στην Ντιναμό Κιέβου, την οποία οδήγησε σε εκπληκτικές πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το «μπαμ» του Αντρέι Σεφτσένκο έγινε τη σεζόν 1997-98, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 21 ετών. Σε οκτώ συμμετοχές, πέτυχε πέντε τέρματα, οδηγώντας την Ντιναμό μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Μάλιστα, είχε... σοκάρει όλη την Ευρώπη τον Νοέμβριο του ’97, όταν σημείωσε χατ-τρικ μέσα στο Καμπ Νου, στο εντυπωσιακό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα. Την επόμενη σεζόν και ο ίδιος (8 γκολ), αλλά και η Ντιναμό Κιέβου (ημιτελικά) πήγαν ακόμη καλύτερα στο Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα η ποδοσφαιρική Ουκρανία να μη... χωρά πλέον τον νεαρό επιθετικό.

Υ.Γ. Ο τίτλος του θέματος αποτελεί παράφραση του μυθιστορήματος «ένα παιδί μετράει τ’ άστρα».

 

Τελευταία Νέα