Το θέατρο της ματαιοδοξίας

gazzetta default image fallback

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ματαιοδοξία που πλέον κινεί τα νήματα στο Ντόρτμουντ.

Η Μπορούσια κέρδισε την Μπάγερν και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, πριν κερδίσει και την Χόφενχαϊμ για να ανέβει στην τρίτη θέση. Αυτά, όμως, που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ντόρτμουντ βγάζουν στην επιφάνεια την πίεση και όλα τα προβλήματα της τρέχουσας σεζόν.

Την ημέρα, λοιπόν, του κρίσιμου ματς με την Χόφενχαϊμ, η WAZ δημοσίευσε μία συνέντευξη του CEO Βάτσκε, στην οποία ο ισχυρός άντρας των Βεστφαλών ισχυρίστηκε στην ουσία ότι ο Τούχελ είπε ψέματα στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος πριν το παιχνίδι με την Μονακό. Ο Γερμανός τεχνικός είχε δηλώσει ότι κανένας δεν τον ρώτησε για το πότε πρέπει να γίνει το παιχνίδι και ενημερώθηκε απλά μέσω SMS για την απόφαση. Ούτε εκείνον ούτε τους παίκτες.

Ο Τούχελ ρωτήθηκε για την παραπάνω συνέντευξη, όμως τόνισε ότι το θέμα είναι «πολύ μεγάλο» για να συζητηθεί ανήμερα ενός τόσο κρίσιμου αγώνα. «Η σεζόν είναι ήδη περίπλοκη και δεν χρειάζεται να γίνει περισσότερο», σχολίασε. Και ξαφνικά, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Η καλά πληροφορημένη στα θέματα της Μπορούσια Süddeutsche δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο παίκτες ανώνυμα στράφηκαν κατά του προπονητή τους.

«Τόσες πολλές αλλαγές συστήματος κατά τη διάρκεια των αγώνων, δύο αλλαγές μέχρι το ημίχρονο. Αυτό δεν γίνεται να συμβαίνει», φέρεται να είπε ένας ποδοσφαιριστής της Μπορούσια. «Αν δεχθείς τα εύσημα του προπονητή, τότε έχεις εξασφαλίσει ότι δεν θα είσαι καν στην αποστολή για το επόμενο παιχνίδι», ένας άλλος. «Δεν υπάρχει ανθρώπινη επαφή μετά την τρομοκρατική επίθεση», κάποιος τρίτος.

Κλείνοντας, το κείμενο φιλοξένησε τις δηλώσεις μίας «πηγής» μέσα από τον σύλλογο. «Μας είχαν προειδοποιήσει από την Μάιντς ότι θα είναι δύσκολο. Δεν τους ακούσαμε και τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά στους 6 πρώτους μήνες. Στη συνέχεια έγιναν όπως και στην Μάιντς».

Μέχρι και ο πρόεδρος Ράουμπαλ βγήκε στο προσκήνιο, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. «Ο Βάτσκε έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτή τη δύσκολη περίπτωση. Ο Τούχελ δεν ενημερώθηκε μόνο μέσω SMS. Ούτε εκείνος ούτε κάποιος από τους παίκτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον Βάτσκε για την απόφαση», τόνισε. Υπάρχει, λοιπόν, η κοινή γραμμή της διοίκηση: ο Τούχελ δεν είπε την αλήθεια.

Κάπως έτσι ο γερμανικός Τύπος άρχισε να «σκάβει» και να θυμάται όλες τις κόντρες τους. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη δουλειά του Τόμας Τούχελ. Τα υπόλοιπα θα ξεκαθαρίσουν στις συζητήσεις», είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο Βάτσκε και φαίνεται ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με αγωνιστικούς όρους η αλλαγή προπονητή το καλοκαίρι δεν δικαιολογείται. Είναι προφανές, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη και επικοινωνία ανάμεσά τους.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος της Süddeutsche ο Stefan Döring του Goal Deutsche αποκάλυψε ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Κάποιοι παίκτες έχουν διαμηνύσει στη διοίκηση ότι αν ο Τούχελ δεν φύγει το καλοκαίρι, θα φύγουν εκείνοι... «Αν μιλάμε για πόλεμο εξουσίας, ο Τούχελ δεν πρόκειται να κερδίσει. Ο Βάτσκε είναι πολύ δυνατός», είπε ο ρεπόρτερ του Sky Πάτρικ Βάσερτσιρ. «Δεν μπορώ να αποκλείσω ούτε την παραίτηση ούτε το κοινή συναινέσει διαζύγιο».

Ο Τούχελ αποφάσισε τελικά να αναφερθεί στο θέμα. Και φαίνεται ότι το έκανε με μοναδικό σκοπό να μην μείνει «ξεκρέμαστος». «Θα είμαι προπονητής της Μπορούσια στο παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ», τόνισε όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του. Προφανώς και δεν ξεκαθάρισε τίποτα με την προσεγμένη απάντησή του. «Ο Βάτσκε έχει δίκαιο. Αυτός είναι το αφεντικό», συνέχισε.

Ο Γερμανός τεχνικός είχε προσλάβει τον Όλαφ Μάινκινγκ για ατζέντη του, όταν άφησε την Μάιντς και ξεκουράστηκε για έναν χρόνο. Ο τελευταίος δεν είναι απλά ατζέντης, αλλά ειδικός στο θέμα της «δημόσιας εικόνας». Του είχε πει ότι πρέπει να θυμάται τα γενέθλια των παικτών του, ότι πρέπει να πηγαίνει στα πάρτι της ομάδας, ότι θα πρέπει να δείχνει πιο χαλαρός, πιο ανοιχτός. Και η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, τα έκανε σχεδόν όλα σωστά, ενώ είναι προφανές ότι τώρα τον συμβουλεύεται ακόμη πιο συχνά.

Όταν, όμως, ο Βάτσκε πρώτος αθέτησε την υπόσχεσή του να μην πουλήσει και τους τρεις, που ήταν στην πόρτα της εξόδου (Χούμελς, Μχιταριάν, Γκουντογκάν), και άλλαξε όλη την ουσία του πρότζεκτ, ήταν λογικό ο φιλόδοξος και ιδεαλιστής Τούχελ να εκνευριστεί. «Ο Τόμας ήταν, είναι και θα είναι πολύ ειλικρινής σε όλες τις δηλώσεις του», δήλωσε ο Μάινκινγκ στο Sport1. «Το σημαντικό για μένα είναι να μην ζημιωθεί ο Τόμας από αυτή την υπόθεση. Ο στόχος είναι να συνεχίσει στην Ντόρτμουντ», συνέχισε.

Όλοι, λοιπόν, ξέρουν πολύ καλά τι λένε. Ο τεχνικός διευθυντής Τσορκ προσπάθησε να τα συμμαζέψει, λέγοντας ότι η επίμαχη συνέντευξη του Βάτσκε στην WAZ ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευθεί λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά τελικά πήρε παράταση. Δεν υπήρχε περίπτωση, όμως, η γερμανική εφημερίδα να τη δημοσιεύσει χωρίς άδεια ανήμερα του κρίσιμου αγώνα με την Χόφενχαϊμ. Το timing είναι το πιο παράξενο όλων.

Σε ψηφοφορία της FAZ το 67% των ερωτηθέντων τάχθηκε με το πλευρό του Τόμας Τούχελ, ενώ η Ruhr Nachrichten ρώτησε τους αναγνώστες της πότε πιστεύουν ότι θα ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του Γερμανού τεχνικού, το οποίο κανονικά εκπνέει το 2018. Το 58,71% απάντησε αυτό το καλοκαίρι.

Τα μεγάλα «εγώ» της Ντόρτμουντ έχουν έρθει σε σύγκρουση και φαίνεται ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Έχει γίνει προφανές ότι όχι μόνο κανένας δεν προστατεύει τον Τούχελ, αλλά προετοιμάζεται το έδαφος για την έξοδό του (ήδη οι φήμες θέλουν να έχει υπάρξει επαφή με τον Λουσιέν Φαβρ). Βάτσκε και Τσορκ δεν θέλουν κάποιον ισότιμο «συνεργάτη». Κάποιον που να κλέβει τα φώτα, όπως ο Κλοπ. Θέλουν απλά έναν προπονητή που να εκτελεί το δικό τους πλάνο χωρίς να φέρνει αντιδράσεις.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές του συλλόγου τους τελευταίους 10 μήνες δεν υπήρξε ούτε μία φορά συμφωνία με τον προπονητή. Ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης δείχνει το πιο ανησυχητικό πράγμα: για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ντόρτμουντ δεν είναι οικογένεια. Μοιάζει σαν μέσω του Τύπου ο ένας να ρίχνει πισώπλατα μαχαιρώματα στον άλλον.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι ο Βάτσκε οδηγείται από την ματαιοδοξία και την επιθυμία για αναγνώριση», έγραψε πριν αρκετό καιρό η Zeit. Η ματαιοδοξία του Τούχελ είναι να κερδίσει έναν τίτλο. Τίποτα άλλο. Και τώρα που βλέπει ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αποφάσισε να μην συνεχίσει τη σκληρή γραμμή. Με το ραντεβού, όμως, για το συμβόλαιο να έρχεται μετά τον τελικό με την Άιντραχτ, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει την κρίσιμη στιγμή και να περάσει ξανά στην αντεπίθεση.

Για όλα όσα έχουν προσφέρει Βάτσκε και Τσορκ στους Βεστφαλούς, φέτος έχουν προδώσει τις ίδιες τους τις αρχές. Το Ντόρτμουντ έχει εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό σε θέατρο της ματαιοδοξίας. Και ο προπονητής είναι πάντα ο αδύναμος κρίκος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης