Η κορυφαία σεζόν της καριέρας του Εντιν Τζέκο

gazzetta default image fallback

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Εντιν Τζέκο που ολοκλήρωσε το extreme makeover στην Serie A με την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της Ρόμα.

Το καλοκαίρι του 2015 η Ρόμα έδωσε κάτι ψιλά μπροστά και θα έδινε σε έναν χρόνο μερικά ακόμα εκατ. ευρώ για να πάρει έναν παίκτη, ο οποίος είχε βρεθεί πίσω από τον... Μπονί στις επιλογές της Μάντσεστερ Σίτι. Αν και είχε πετύχει 72 γκολ από 115 ματς ως βασικός, οι Πολίτες έκριναν ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει στο top-level και έκαναν cash-in σε μια μεταγραφή της οποίας οι Ρωμαίοι έβλεπαν την άλλη όψη. Οτι δηλαδή με λίγα χρήματα, θα έλυναν το θέμα του φορ. Εναν περίπου χρόνο αργότερα, αν κάποιος είχε βάλει κρυφή camera στα γραφεία του Etihad, θα έβλεπε σίγουρα τους διοικούντες του αγγλικού κλαμπ να πανηγυρίζουν, καθώς είχαν προβλέψει ότι τα καλά χρόνια του Βόσνιου γίγαντα ανήκουν βαθιά στο παρελθόν.

Οι πρώτοι μήνες στην Ιταλία ήταν πολύ δύσκολοι για τον ύψους 1.93μ. επιθετικό, ο οποίος δεν ένιωσε ποτέ σιγουριά. Ισως σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τρόπος παιχνιδιού της Ρόμα, καθώς το 4-3-3 του Ρούντι Γκαρσία είχε κύριο στόχο τις αντεπιθέσεις, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν βοηθούσε τον βαρύ Βόσνιο. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, πέρασαν 11 ώρες και 50 λεπτά χωρίς να μπορέσει να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Αν μάλιστα αφαιρούσες τα 2 πέναλτι με τα οποία σκόραρε, το διάστημα ξεκινούσε από τον Σεπτέμβριο και έφτανε στις 23 ώρες και 32 λεπτά.

«Είναι δύσκολο για τους επιθετικούς να σκοράρουν στην Ιταλία, πάντα δύο αμυντικοί βρίσκονται πάνω σου» δήλωνε ο διεθνής άσος, όμως οι τιφόζι ήταν σκληροί και παρέφρασαν το όνομά του σε ‘Edin Cieco’ που στα ιταλικά σημαίνει τυφλός. Η αρχή όμως, είναι το ήμισυ του παντός και αυτή του Τζέκο στο 2016-17 του έδωσε μια ώθηση η οποία έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. «Είναι εκπληκτικό, πέρυσι είχα 8 γκολ σε 31 αγώνες και τώρα έχω 8 σε 9. Θέλω να συνεχίσω έτσι. Νιώθω καλά». Και έμελλε να συνεχίσει έτσι.

Ο Βόσνιος εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη του νέου τεχνικού των Giallorossi, Λουτσιάνο Σπαλέτι, και έχτισε πάνω στο καλύτερο ξεκίνημα της καριέρας του στα μεγάλα πρωταθλήματα. «Αν ένας προπονητής μπορούσε να φτιάξει τον ιδανικό επιθετικό, εγώ θα έφτιαχνα τον Τζέκο» είπε για τη μηχανή γκολ που έχει στην επίθεση ο allenatore, ο οποίος έμελλε να πάρει από το δημιούργημά του ίσως πολλά περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε να φανταστεί. Ο Τζέκο 'χτύπησε' την Κυριακή (07/05) δύο φορές στο San Siro κόντρα στην Μίλαν, έφτασε τα 27 γκολ στην Serie A και τα 37 σε όλες τις διοργανώσεις. «Για κάθε επιθετικό είναι σημαντικό να έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή, το νιώθεις αυτό στο γήπεδο».

Μόλις μερικούς μήνες αφού είχε χάσει το φως προς τις αντίπαλες εστίες, ο Βόσνιος υπέγραψε με εμφατικό τρόπο την κορυφαία χρονιά της καριέρας του. Και το έκανε στην Serie A, ένα μέρος στο οποίο, όπως έχουν δηλώσει πολλοί legends, έχει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας για τους επιθετικούς. Μέχρι σήμερα, η κορυφαία σεζόν του Τζέκο ήταν το 2008-09 όταν έβαλε 26 γκολ στην Bundesliga και 36 σε όλες τις διοργανώσεις, χαρίζοντας τον μυθικό τίτλο της πρωταθλήτριας στην Βόλφσμπουργκ. Σήμερα, έγινε ο πρώτος παίκτης της Ρόμα που βάζει 27 σε μια σεζόν στο Campionato από το 1934-35 όταν το είχε κάνει ο Ενρίκε Γκουάιτα, ενώ θέλει ακόμα τρία για να γίνει ο πρώτος ever με 30 και να ξεπεράσει τον Ροντόλφο Φολκ, ο οποίος πέτυχε 29 το 1930-31.

Αν και η Ρόμα δεν θα κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα, ο Τζέκο έκανε τα πάντα για να την κρατήσει όσο πιο κοντά στην κορυφή. Ο άσος από το Σαράγεβο έχει πετύχει φέτος το 34.1% των γκολ των Giallorossi στην Serie A, όπου καλύτερο ratio γκολ ανα λεπτό από το δικό του 107, έχει μόνο ο Μέρτενες της Νάπολι (96). Εχοντας αφήσει πίσω τα 31 του χρόνια, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Βοσνίας (50) είναι μαζί με τον Σουάρες της Μπαρτσελόνα στο Νο1 των σκόρερ με ηλικία 30+ στα μεγάλα πρωταθλήματα και μεγαλώνει τον μύθο του σε αυτά ως ο κορυφαίος killer από την πρώην Γιουγκοσλαβία (Βόλφσμπουργκ 85, Σίτι 72, Ρόμα 47). «Δεν είμαι πια παιδί. Μπορεί να είμαι μεγαλύτερος, όμως είμαι και πιο έξυπνος. Οταν έχεις μεγαλύτερη εμπειρία, παίζεις περισσότερο με το κεφάλι σου».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης