Τι «Κόκκινος Διάβολος», τι «Κανονιέρης»

Τι «Κόκκινος Διάβολος», τι «Κανονιέρης»

bet365

Άρσεναλ εναντίον Γιουνάιτεντ την Κυριακή στο Εμιρέιτς και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει ένα TOP-5 ποδοσφαιριστών, που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει εδώ και 123 χρόνια το ντέρμπι Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για 225η φορά στο Εμιρέιτς και τα φώτα αναμένεται να πέσουν στη μονομαχία Βενγκέρ-Μουρίνιο στους πάγκους. Για έναν ποδοσφαιριστή, όμως, η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι πιο ξεχωριστή, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο λόγος για τον Ντάνι Γουέλμπεκ, ο οποίος την περίοδο 2008-2014 ήταν ποδοσφαιριστής των «Κόκκινων Διαβόλων» και από τότε μέχρι σήμερα είναι «κανονιέρης». Μάλιστα, ο Άγγλος φορ έχει σκοράρει στο συγκεκριμένο ντέρμπι, με τη φανέλα και των δύο ομάδων. Έχει πετύχει δύο τέρματα ως ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ και άλλο ένα ως ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ. Πριν από τον Γουέλμπεκ, όμως, έχουν υπάρξει άλλοι 14 ποδοσφαιριστές, που έχουν κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Μάντσεστερ ή και το αντίθετο.

Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τους πέντε κορυφαίους.

Ντέιβιντ Χερντ
Το 1954 πήρε μεταγραφή από την Στόκπορτ στην Άρσεναλ, έναντι 10 χιλιάδων λιρών. Μετά από δύο μέτριες χρονιές, ο Σκωτσέζος φορ ήταν για τέσσερις διαδοχικές σεζόν, από το 1956-57 έως και το 1960-61, πρώτος σκόρερ των «κανονιέρηδων». Ωστόσο, του καταλογίστηκε μεγάλο μερίδιο στην «ξηρασία» τίτλων των Λονδρέζων εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1961 να πάρει μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 35 χιλιάδων λιρών. Με τους «μπέμπηδες», ο Χερντ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο Αγγλίας και ένα κύπελλο πρωταθλητριών. Μέχρι το 1968 σημείωσε 145 τέρματα σε 265 συμμετοχές και παραμένει έως και σήμερα 13ος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Τζίμι Ρίμερ
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1963 και δύο χρόνια μετά, σε ηλικία 17 ετών, ο Άγγλος τερματοφύλακας προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το 1968 το κύπελλο πρωταθλητριών, όμως βρισκόταν μόνιμα στη «σκιά» του Άλεξ Στέπνι. Μέσα σε εννέα χρόνια αγωνίστηκε μόνο σε 46 παιχνίδια, ενώ το 1973 δόθηκε δανεικός στη Σουόνσι. Οι εμφανίσεις του εκεί κίνησαν το ενδιαφέρον της Άρσεναλ, η οποία τον απέκτησε από τους «Κόκκινους Διάβολους» το 1974. Στους «κανονιέρηδες», ο Ρίμερ ήταν βασικός για τρία χρόνια. Το 1975 αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς για την Άρσεναλ, στη συνέχεια έγινε και διεθνής, ενώ το 1977 πήρε μεταγραφή για την Άστον Βίλα.

Μπράιαν Κιντ
Στα 14 του, το 1963, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι των ακαδημιών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μόλις ενηλικιώθηκε προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Ήταν από τους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1968, σκοράροντας και στον τελικό απέναντι στην Μπενφίκα. Δύο χρόνια αργότερα, ο Άγγλος φορ χρίστηκε και διεθνής, ενώ έμεινε στους «Διαβόλους» μέχρι το 1974, χρονιά που η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Κιντ πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ, έναντι 110 χιλιάδων λιρών. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν στο Λονδίνο έβγαλε... τα λεφτά του, καθώς ήταν ο πρώτος σκόρερ των «κανονιέρηδων», με 19 τέρματα. Στο Χάιμπουρι έμεινε ως το 1976, όταν και μετακόμισε και πάλι στο Μάντσεστερ, αλλά για λογαριασμό της Σίτι.

Φρανκ Στάπλετον
Τον απέρριψε η Γιουνάιτεντ και βρέθηκε στις ακαδημίες της Άρσεναλ το 1972. Αργότερα, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και δημιούργησε ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο με τον Μάλκολμ ΜακΝτόναλντ. Μετά τη σεζόν 1976-77, ο Στάπλετον ήταν για τρεις διαδοχικές χρονιές πρώτος σκόρερ, οδηγώντας τους «κανονιέρηδες» σε τρεις σερί τελικούς κυπέλλου Αγγλίας. Το 1979 σκόραρε στο νικηφόρο 3-2 επί της Γιουνάιτεντ, συμβάλλοντας στην κατάκτηση του τροπαίου. Το 1981, η μεταγραφή του στους «Κόκκινους Διαβόλους» ήταν επεισοδιακή, αφού οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, με τον Ιρλανδό να γίνεται κάτοικος Ολντ Τράφορντ, έναντι 900 χιλιάδων λιρών. Και με την Γιουνάιτεντ κατέκτησε δύο κύπελλα Αγγλίας, ενώ με το γκολ του στον τελικό του 1983, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες σε τελικό κυπέλλου. Στο Μάντσεστερ έμεινε έως το 1987.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Ο πιο «σύγχρονος» που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες. Μόλις 19 ετών ήταν ο Ολλανδός το 2004, όταν πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών για τους «κανονιέρηδες». Μέσα σε οκτώ χρόνια σημείωσε συνολικά 132 τέρματα και αποτελεί των 8ο σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου. Ωστόσο, συνέπεσε με την εποχή που η Άρσεναλ έμεινε μακριά από τους τίτλους, με αποτέλεσμα το 2012 να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του, θέλοντας να πάει σε μία ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Έτσι, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σκορπώντας «θύελλα» αντιδράσεων στους οπαδούς της Άρσεναλ, που έβλεπαν τον αρχηγό τους να πηγαίνει σε μία από τις μεγάλες αντιπάλους της ομάδας τους. Η επιλογή του Ολλανδού, ωστόσο, αποδείχθηκε... διάνα. Στην πρώτη του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ και ο ίδιος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια ακολούθησε η αποτυχημένη εποχή Μόγιες και Φαν Χααλ, με τον Φαν Πέρσι να αποχωρεί το 2015 για την Φενερμπαχτσέ. Σε ντέρμπι Άρσεναλ-Γιουνάιτεντ έχει σημειώσει επτά τέρματα, τέσσερα ως «κανονιέρης» και τρία ως «κόκκινος διάβολος».

 

Τελευταία Νέα